En çok işlem gören gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlarını takip eden FAO Gıda Fiyat Endeksi, Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 2.4 artarak, 93.2 puan ortalamasında seyretti.
FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi, dört ay üst üste düşüş gösterdikten sonra Haziran ayında yüzde 11.3’lük yükseliş kaydetti. Bu sıçrama, birçok ülkede COVID-19 ile ilgili sokağa çıkma yasaklarının hafifletilmesi uzun süren göçmen iş gücündeki eksiklikler nedeniyle üretimdeki olası gerilemelere ilişkin endişelerin ardından küresel ithalat talebinin iyileşmesi ve palm yağı fiyatlarındaki keskin artışı yansıtıyor. Soya, ayçiçeği ve kolza tohumu yağlarının fiyat kotasyonu da yükseldi.
Rapor, salgının bölgesel etkilerini net bir şekilde gözler önüne seriyor.
Buna rağmen, küresel tahıl hasadı Avrupa hariç tüm bölgelerde büyüme yolunda. Kıtanın kuzey, batı ve orta bölgelerinde düşüşler beklenmesine rağmen, 2020'de Afrika'da tahıl üretiminin yüzde 1 oranında artması öngörülüyor.
FAO’nun Gıda Açığı Yaşayan Düşük Gelirli Ülkeler için 2020/21 döneminde toplam tahıl üretimi tahmini 492. 7 milyon tondur. Ancak nüfusun hızlı artışı ve bu ülkelerdeki toplam tahıl ithalat gereksiniminin, geçen seneden yüzde 5 daha fazla olup 73.4 milyon ton olması birçok ülkede üretimde düşüş yaşandığını yansıtmaktadır.
Rapor aynı zamanda, 34’ü Afrika’da olan ve dış gıda yardımına ihtiyaç duyan 44 ülkeyi de listeliyor.
Afganistan, Bangladeş, Burkina Faso, Burundi, Kabo Verde, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Chad, Kongo, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Cibuti, Eritre, Esvatini, Etyopya, Gine, Haiti, Irak, Kenya, Lesotho, Liberya, Libya, Madagaskar, Malavi, Mali, Moritanya, Mozambik, Myanmar, Namibya, Nijer, Nijerya, Pakistan, Senegal, Sierra Leone, Somali, Güney Sudan, Sudan, Suriye Arap Cumhuriyeti, Tanzanya, Uganda, Venezuella, Yemen, Zambiya ve Zimbabve.