Haberler

24/03/2022

Hazır giyim ve moda fuarı kapılarını açtı

Hazır giyim ve moda fuarı kapılarını açtı
24/03/2022

Hazır giyim ve moda fuarı kapılarını açtı

Sektör

İstanbul Ticaret Odası (İTO) ile İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) işbirliğinde düzenlenen IFCO - İstanbul Fashion Connection Hazır Giyim ve Moda Fuarı İstanbul Fuar Merkezi’nde kapılarını açtı. İTO Başkanı Şekib Avdagiç, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı (TİM) İsmail Gülle, İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe ve çok sayıda ihracatçının katıldığı törenle açılışı gerçekleştirilen fuarı 90 ülkeden 4 bin alıcının ziyaret etmesi bekleniyor. Fuar açılışında açıklamalarda bulunan İTO Başkanı Şekib Avdagiç, İstanbul Fashion Connection Hazır Giyim ve Moda Fuarı’nın Avrupa’nın en büyük sektörel fuarı olarak öne çıkmasını arzu ettiklerini ifade etti. Avdagiç hazır giyim ve moda sektöründen 2022 yılında 25 milyar ihracat beklediklerini söyledi.

Bu yıl ilk kez gerçekleştirilen fuarın açılışında konuşan TİM Başkanı Gülle, Türkiye'nin en köklü, en çok cari fazla veren, en çok istihdam gerçekleştiren, ülkenin uluslararası markalaşmasında çok büyük potansiyeli barındıran sektörün bu organizasyonunun gurur verici olduğunu ifade etti.

Gülle, bütün zorlukları aşarak ayakta durmanın, çok zorlu rekabet koşullarından çıkmanın ve hedef büyütecek noktaya gelmenin önemli olduğunu belirterek, "2021 ve 2022'de gördüğümüz tablo şu ki; bu ülkede bir şeyler oluyor. Bu ülkede kabına sığmayan bir şeyler var. Kıpır kıpır içine sığmamak, dışa açılmak, daha büyük şeyler yapmanın heyecanı var. Bu heyecanı fuarlarda görüyoruz. Geçen yıl katıldığımız bütün fuarlarda ülkemize yapılan teveccühün sınırları zorladığını, aştığını gördük. Bu ülke, artık bir şey gösteriyor. Büyük hedeflere büyük adımlarla gidiyoruz." şeklinde konuştu.

2021'de gerçekleştirilen 225 milyar dolarlık ihracatın önemli bir başarı olduğunu, hiçbir zaman unutulmayacağını aktaran Gülle, 2022 yılı için hedefin 250 milyar dolar olduğunu hatırlattı.

"TÜRKİYE'YE ŞU ANA KADAR SİPARİŞ GEÇMEMİŞ PEK ÇOK MARKANIN ARTIK DAHA FAZLA SİPARİŞ BIRAKTIĞINI GÖRDÜK"

İsmail Gülle, hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün 2022 yılı için 23 milyar dolarlık hedefini az bulduğunu belirterek, "25 milyar dolar bu sektörün yapabileceği bir kapasite. Geçen yıl pek çok firmamızda şuna şahit olduk; siparişlere yetişememek, çok fazla sipariş almak... Türkiye'ye şu ana kadar sipariş geçmemiş pek çok markanın artık iş yapmak için Türkiye'ye döndüklerini ve çok fazla sipariş bıraktıklarını gördük." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin her tarafındaki fabrikaların "full" çalıştığını aktaran Gülle, hem 2022'de hem de Cumhuriyetin 100'üncü yılında, ihracatı olağanüstü bir başarıyla taçlandırmayı istediklerini, bundan sonraki hedefin 300 milyar dolar olduğunu söyledi.

Gülle, salgın döneminin birçok zararlar verdiğini ancak dünyadaki pek çok şeyi de kökünden değiştirdiğini ifade ederek, "Bu değişim ve dönüşümü iyi okuyarak ülkemize ve önümüze gelen fırsatı hepimiz çok iyi değerlendirmek durumundayız." dedi.

 

"HAZIR GİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNDE 2022'DE İHRACATIMIZIN 25 MİLYAR DOLAR OLMASINI ARZULUYORUZ"

İTO olarak, birlik ve derneklere her türlü kolaylığı gösterip, Türkiye’nin ihracat gücüne güç kattıklarını vurgulayan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “İHKİB tarafından eksiksiz bir şekilde organize edilen İstanbul Fashion Connection Fuarı için İTO yönetimi olarak elimizden gelen desteği verdik. Bir İHKİB gönüllüsü gibi, bir Türk ihracat gönüllüsü gibi çalışarak, sektörde yeni bir üretim ve ihracat rüzgarı esmesi için her türlü fedakarlığı gösterdik. Türkiye, son 20 yıldır hazır giyim ve konfeksiyonda büyük güç elde etti. 2021 yılında hazır giyim ve konfeksiyon ihracatımız, 20,3 milyar dolar oldu. Bu rakam, 2020’ye göre yüzde 18,3 oranında bir artışı ifade ediyor. Aynı zamanda Türkiye’nin genel ihracatı içindeki yüzde 9’luk payı ile de, ihracatın lokomotif 4 sektöründen biri konumunda. Biz elde ettiğimiz tedarik üssü olma üstünlüğünü kullanarak, hem üretim kapasitemizi, hem de ihracatımızı daha da yukarılara çıkarmalıyız. Sektörümüzde bu potansiyel ve bunu yapabilme becerisi var. 2022 yılı için ihracat hedefimiz olan 23 milyar doları mütevazi buldum, hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe 2022 yılı ihracat hedefimiz 25 milyar dolar olmasını teklif ediyorum’’ dedi.

"AB VE ABD'YE İHRACATIMIZ ARTMAYA DEVAM EDİYOR"

Fuarın hazırlık sürecinde alım heyetlerinin yoğun ilgisiyle karşılaştıklarını belirten İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe ise ‘‘Özellikle Türkiye ile daha önce hiç çalışmamış markaların gelmesi bizi heyecanlandırıyor. Fuarımızı 90’a yakın ülkeden 4 binin üzerinde nitelikli alıcı, 10 binden fazla sektör ilgilisinin ziyaret etmesini bekliyoruz. Kadın, erkek çocuk giyimden iç giyime, gelinlik ve abiyeden deri, kürk konfeksiyona tüm ürün gruplarını tek çatı altında topladığımız fuarımızın ihracatta yeni bir sinerji yaratacağını inanıyorum. Bu sinerjinin elbette pozitif yansıması olacak. 2021’de 20,3 milyar dolar ihracatla rekor kırmıştık. 2022’ye de yine artış trendi ile başladık. Ocak ayını yüzde 5,5 artışla 1,6 milyar dolarlık ihracat ile kapattık. En büyük pazarımız AB’ye ve dünyanın en büyük hazır giyim ithalatçısı olan ABD’ye ihracatımız artmaya devam ediyor. Eğer bir aksilikle karşılaşmazsak bu yılı 23 milyar doların üzerinde tamamlayacağız. 90 ülkeden 4 bin alıcının buluştuğu IFCO - İstanbul Fashion Connection Hazır Giyim ve Moda Fuarı 23 milyar dolarlık ihracat hedefimizin itici güçlerinden olacak” ifadelerini kullandı.

11 Şubat’a kadar ziyaretçilerini ağırlayacak olan IFCO - İstanbul Fashion Connection Hazır Giyim ve Moda Fuarı’nın ikincisi de yine bu yıl 24-26 Ağustos tarihlerinde düzenlenecek. İç Giyim ve Çorap Fuarı (LINEXPO) ve İstanbul Moda Fuarı (FASHIONIST) ile aynı çatı altında eş zamanlı olarak düzenlenen fuarın bu yıl için belirlenen 23 milyar dolarlık ihracat hedefine önemli katkı sunması bekleniyor.