Haberler

08/07/2020

Hırvatistan, Schengen Bölgesi'ne katılmaya hazır; genişlemenin etkileri neler olacak?

Hırvatistan, Schengen Bölgesi'ne katılmaya hazır; genişlemenin etkileri neler olacak?
08/07/2020

Hırvatistan, Schengen Bölgesi'ne katılmaya hazır; genişlemenin etkileri neler olacak?

İş Dünyası

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Hırvatistan'ın Schengen Bölgesine katılmak için gerekli koşulları yerine getirdiğini açıkladı. Ülkenin, Schengen bölgesine katılıp katılmayacağına AB ülkeleri karar verecek. Hırvatistan’ın tüm AB ülkelerinden onay alması gerekiyor. Avrupa’ya göçmen akınının yoğun olduğu bir dönemde Schengen tartışma konusu iken Hırvatistan’ın bu onayı alıp alamayacağı merakla bekleniyor.

Schengen Bölgesi, 26 Avrupa ülkesinden oluşuyor. 60'tan fazla ülke vatandaşı Schengen bölgesi ülkelerine vizesiz seyahat edebilirken 100'ün üzerinde ülke vatandaşlarından ise vize talep ediliyor.

Peki, Hırvatistan Schengen bölgesine katılırsa bunun Avrupa’ya etkileri neler olacak?

Hırvatistan’ın Schengen’e katılması AB’de genişlemeyi savunanlar için önemli bir kazanım olacak. Ancak bu hiç de kolay olmayacak. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron bu sene başında Schengen’in artık kitlesel göç ile mücadele için yeterli olmadığını söyledi. Macron iklim değişikliğinen sonra Avrupa için en önemli meselenin göç olduğunu vurguladı. Emmanuel Macron “Schengen artık çalışmıyor. Kalkınma ve göç politikamızı yeniden gözden geçirmek zorundayız. Gerekirse daha az üyeli bir Schengen.” diyerek Schengen bölgesinin genişlemesine mesafeli olduğunu göstermişti.

Fransa önceki hafta AB Komisyonu’nun tavsiyesine rağmen Kuzey Makedonya ve Arnavutluk ile tam üyelik müzakerelerinin başlamasını bloke etmişti.

Eğer Hırvatistan Schengen’e katılmayı başarırsa 10 yıldan sonra Schengen’a dahil olan ilk ülke olacak. Serbest dolaşım bölgesine en son 2008’de İsviçre katılmıştı.

28 AB ülkesinden 22’si Schengen Bölgesi'nde yer alıyor. AB üyesi olmayan Norveç, İzlanda, İsviçre ve Liechtenstein da bölgenin parçası. AB üyesi olan Hırvatistan, İngiltere, İrlanda, Bulgaristan, Romanya ve Kıbrıs ise Schengen bölgesine dahil değil.

Schengen Avrupa’da serbest dolaşım fikrinin en önemli unsuru olmasına rağmen özellikle 2015 ve 2016 yıllarında Avrupa’ya yönelik göç dalgası sebebiyle bazı ülkeler kendi sınırlarında kontrollere de başvurmuştu.