
Belarus İş Kültürü
Ülke ve Kültürü Hakkında Genel Bilgi
Doğu Avrupa ülkesi Belarus, eski Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin bir parçası olduğundan dönemin izlerini taşıyan mimari yapılara, geniş cadde ve sokaklara ve yemyeşil parklara sahiptir. Belarus’un Belarusça ve Rusça olmak üzere 2 resmi dili bulunmaktadır..
Belarus Rusya’nın batıya açılan kapısı konumundadır.
Toplumun eğitim- kültür düzeyi oldukça yüksektir. Belarus’un kırsal kesimleri ile şehirleri arasında hem gelir hem de eğitim-kültür seviyesi anlamında büyük farklar bulunmamaktadır. İnsanları sakin ve birbirlerine saygılıdır. Belaruslular siyaset-politika konuşmayı sevmezler. Eğlenceyi ve rahat olmayı tercih ederler.
Kurallara bağlılıkları yüksektir. Gündelik hayattaki kuralcı yaşamları ticaret hayatına da yansımaktadır. Bu yüzden ticari sözleşmelerdeki her bir kelime çok önemlidir.
Tanışma & Selamlaşma
Belaruslular genelde yeni tanıştıkları insanlarla sadece tokalaşırlar.. Daha önceden tanıdıkları biriyle ise tokalaşıp selamlaşmak önemlidir. Ülkede isim, soy isim ve baba ismi kullanılır.
İlk tanışmada güler yüzlü olmak, pozitif bir tavır sergilemek önemlidir. Konuşkan olup, gündelik konulardan konuştuktan sonra meseleye girmek iş yapma kültürü açısından önemlidir.
Tanışırken ortamda bulunan herkese kartvizit vermek gerekir. . Müzakere diline hakimiyet yoksa iyi bir yerel tercümanla görüşmeye gidilmelidir. İş görüşmelerinde sabırlı olmak gerekir, tanıştıktan sonra hemen ticarete başlama düşüncesi gerçekçi olmayacaktır. .
Kurumsal Kültür
Kurumlarla iş görüşmesi yapılırken şahıs, kurum veya ülkedeki başka uygulamalar eleştirilmemelidir. Agresif tavırlardan uzak durmak ve profesyonel davranmak gerekir.

Sofra Adabı
Yemek davetini geri çevirmek hoş karşılanmaz. Yememeyi tercih ettiğiniz bir gıda varsa bunu yemek davetini alır almaz karşı tarafa söylemelisiniz. Sofrada yemekten ziyade muhabbete odaklanarak bir şeyler anlatmanız beklenir.
Kıyafet
Belaruslular giyim kuşamına çok özen gösterirler. İş görüşmelerine muhatabın hangi kurumdan olacağına bağlı olarak uygun bir kıyafetle gitmek gerekir. Muhatabınız kamu görevlisi ise görüşmeye klasik bir kıyafetle (kumaş pantolon, gömlek, ceket) gitmeniz doğru olacaktır. Muhatabınız özel sektörden biri ise kot pantolon, tişört gibi gündelik kıyafetle de görüşmeye gidilebilir. Ayakkabı temizliğine çok dikkat edilir.
Hediye
Toplum içinde hediye alıp vermek yaygın olmasına rağmen ilk tanışmalarda kıymetli bir hediye vermek gereksiz görülmektedir.
İş partnerinizle ilk defa görüşmek için Türkiye’den gelirken lokum, kuru meyve tabağı, kuruyemiş veya Türk kahvesi gibi hediyelerden birini sunmak uygun olacaktır.
Özel günlerde tebrik mesajı gönderme atlanılmaması gereken bir kural gibidir.