İş Kültürü

Filipinler

Filipinler İçin İş Kültürü

İş Kültürü

Dil

Ülkenin resmi dili Tagalogca’dır. Ancak, resmi yazışmalar ve duyurular ile mevzuat düzenlemelerinin neredeyse tamamı İngilizce olarak yayımlanmaktadır. Ayrıca, Filipinler’de tüm duyuru, ilan, pano, levha vb. tüm uyarıcı materyallerin de büyük çoğunluğu İngilizce’dir. İngilizce bilgisi ve kullanımı yaygındır. Öte yandan, Luzon Yarımadası dışında kalan Mindanao ve Visayas yarım adalarında da Tagalogca dışında bazı diller de kullanılmaktadır.

 

Tanışma & Selamlaşma

Oldukça nazik olan Filipinliler ile tanışma ve selamlaşma ritüelinde, hafifçe başın aşağı doğru hareketi sonrasında günün ilgili zamanına göre selamlama yapılması tercih edilmelidir. Özellikle, beklentinin İngilizce olması sebebiyle, Tagalogca bir selamlama yapılması daha memnun edici bir etki yaratmaktadır. Yine, “Po” kelimesi Tagalogca “saygı”, “Mabuhay” kelimesi de “Merhaba” anlamında sempati uyandıran kelimelerdir.

 

Bilgi Paylaşımı

Filipinliler herhangi bir iş bağlantısı yada tüzel ve/veya kişisel bilginin üçüncü taraflar ile paylaşımından haz almamaktadır. Ayrıca, talep edilen bilgiler büyük çoğunlukla (kamu kuruluşu tarafından talep edilse dahi) veri gizliliğine aykırı bulunması gerekçesiyle reddedilmektedir. Bu kapsamda, Filipinliler’den iş konusu ile doğrudan bağlantısı olmayan bilgilerin fazla talep edilmemesi iletişimin etkinliği açısından faydalı olacaktır.

 

Sözleşmeler

Filipinler’de hemen her ticari ve ekonomik faaliyette sözleşme yapılmaktadır. İlgili sözleşmeler ayrıntı içeren, detaylı ve uzun metinler olmaktadır. Özellikle, ticari mahkemelerde sözleşmeler yoğun olarak dikkate alındığından sözleşme metinleri dikkatle gözden geçirilmelidir.

 

Zaman Yönetimi

Filipinler’de bürokrasi yoğundur. Bu kapsamda, aceleci olunmaması, sakinliğin korunması ve yapılan iş ve işlemlerin birkaç defa gözden geçirilmesi önem arz etmektedir. Aceleci olunması yapılan işte hata payını artıracaktır. Yine, mesai kavramı oturmuş bir ülke olup, mesai saatleri dışında işler talep edilmesi problemler yaratabilmektedir.

Filipinler

İşçi-İşveren İlişkisi

İşverene saygı duyan bir toplumdur. Bununla birlikte, işçiler ile iletişimde de samimi ve iletişime açık olunması beklenir. Sosyal ilişkilerin yoğun olduğu bir toplum olduğundan bu durumun iş yerinde veya iş ilişkisinde de devamı beklenir.

 

İş Yapma Prosedürleri

İş yeri açma, iş yapmak için çeşitli izinler ve dokümantasyon ile iş hayatına yönelik çeşitli diğer kurum/kuruluşlardan sertifikasyonda prosedür uzun sürebilmektedir. Bu yüzden, aracılar kanalı ile iş yürütülmesi uygulaması yaygındır. Danışmanlık şirketleri ve “broker” olarak faaliyet gösteren kişi ve kurumlar mevcuttur. Bu birimler ile çalışma yapılması faydalı olmakla birlikte süreç hakkında bilgi sahibi olunması ve farkındalık da önemlidir.

 

İş İlişkisi Tesisi

Piyasalarda hemen tüm sektörlerde büyük payı uluslararası veya yerel büyük şirketler elde etmiş olup, kalan küçük oranlı payı ise birçok işletme almıştır. Aile şirketleri şeklinde iş yapma kültürü yaygındır. Hatta, ülkedeki önemli birkaç yerel holding de köklü aile şirketleridir. Ayrıca, çeşitli aracılar da iş bağlantıları kurabilmektedir.

Özellikle, her türlü sektörde dernekleşme faaliyetleri vardır. Bu kapsamda, bu dernek ve birlikler ile temas daha fazla iş potansiyeli yaratabilecektir.

İş insanları ile iletişimin samimi ve sorunsuz gidiyor gibi görünmesi iş tesisi kurulduğu anlamına gelmemektedir. Bu kapsamda, hiçbir bağlantı olasılığını nihayete ermeden kesin olarak nitelendirmemek gerekir.

İş bağlantılarına en üst düzey yönetim kademesi yerine orta ve orta-üst yönetim kademesi ile başlanması önerilmektedir. Sürecin ilerleyen aşamalarında üst yönetim de dahil olmaktadır. En son karar mercii üst yönetimdir.

İş bağlantılarının kurulmasında referanslar çok önemlidir. Güvenilir bir kaynak referansı her zaman avantaj yaratacaktır.

 

Kıyafet

İş yemekleri ve toplantıları bağlantı tesisi için vazgeçilmezdir. İş toplantıları ve yemeklerinde sürekli olarak takım elbise veya formal kıyafet ile yer alınması fazla uygun karşılanmaz. Bu yüzden, görüşme sıklığına göre daha “casual” veya günlük kıyafetleri de ortama göre kullanmak mantıklı olacaktır. Zira, Filipinliler iş hayatında çoğunlukla formal kıyafet tercih etmemekte, günlük veya “smart casual” kıyafetler ile katılım sağlamaktadır. Çok resmi bazı törenlerde formal kıyafetler yada erkekler tarafından “barong” olarak tarif edilen ince geleneksel resmi kıyafetler kullanılmaktadır.

 

Hediye

Filipinliler için hediyeleşmek anlamlı bir aktivite olup, iş bağlantısına katkı sağlayabilecektir.