
Güney Sudan İçin İş Kültürü
Tanışma & Selamlaşma
Selamlama el sıkışarak yapılır; saygı ifadesi olarak taraflar el sıkıştıktan sonra sağ ellerini kalplerine götürebilirler. Bazen selamlaşmayı başlatan kişi, sağ elini karşısındaki kişinin üst omuzundan dokunur ve ardından el sıkışılır. Güney Sudanlı bir kadın elini uzatırsa sıkılır. Görüşmelerde salonda makul sayıda kişi varsa girerken ve ayrılırken herkesin elinin sıkılması gerekir. Ancak kalabalık bir salona girildiğinden selam verilip oturulabilir. Görüşmeye başlamadan önce kartvizit değişimi yapılması, kartın bir yüzünün İngilizce olması, sağ elle verilmesi uygun olur. Ülkede Arapça ikinci yaygın dil olmakla beraber kartvizitler İngilizce düzenlenir.
Kurumsal Kültür
Güney Sudanlılar tanıdıkları ve güvendikleri kişilerle iş yapmak isterler. Bu nedenle iş yapacakları kişileri yakından tanımak isterler. Güney Sudanlılar arasında pazarlık etme kültürü çok yaygın değildir; ancak yine de pazarlık teklif edilmesi uygun olacaktır. Güney Sudan’da kişinin toplumsal statüsü ve taşıdığı akademik ve onursal unvanlar önemli olduğundan kişinin konumuna uygun bir hitap şekli kullanılmalıdır. İlk tanıştığınız kişilere resmi olarak ve unvanlarıyla hitap edilmesi uygun olacaktır.
İngilizce, ülkenin resmi dilidir ve iş ilişkilerinde ve eğitimli kişiler arasında tercih edilen dil olmaya devam etmektedir. Resmi işlemler, ticari görüşmeler ve sözleşmeler için İngilizce yeterlidir. Özellikle hükümet yetkilileri ile görüşme taleplerinin resmi yazılı taleple iletilmesi uygun olacaktır. Güney Sudanlıların iki veya üç dil bilmeleri normaldir. İnsanların kentsel alanlarda standart Arapça veya Juba Arapçası ile iletişim kurması da yaygındır.
Ayrıca, çoğu Güney Sudanlı, etnik kökenlerinin/kabilelerinin yerel dilini veya lehçesini de konuşur. Ülkede birçoğu şive veya lehçe olarak birbirinden ayrılan yüzden fazla yerel dil vardır. Güney Sudanlılar zaman konusunda esnektir; bu sebeple son anda gelişebilecek randevu iptallerine karşı hazırlıklı olunmalıdır. Ülkede görüşme zamanlaması konusunda esnek bir anlayış egemen olmakla beraber yabancıların toplantı ve görüşmelerde vaktinde bulunmaları beklenir.
Bürokratik işlemlerde sabırlı olmak ve sorunları ikili ilişkilerle çözmek gerekir. Yabancıların yerel avukatlarla ve danışmanlarla veya yönetim kademeleriyle güçlü bağlantılara sahip iş ortaklarıyla çalışması halinde bürokratik işlemlerin hızlandırılması mümkündür. Öte yandan, iş yaparken önemli görüşmelerin öğleden hemen önce veya hemen sonra yapılmasının uygun olacağı ve cumartesi ve pazarın hafta sonu tatili olduğu unutulmamalıdır.
Ülkenin ticari hayatında Hindistan, Çin HC, Sudan (Hartum), Lübnan, Eritre, Kenya, Uganda ve BAE bağlantılı işadamlarına rastlamak mümkündür.
Kabile kültürünün egemen olduğu ülkede akrabalık kültürü iş anlayışında da önemli bir yer edinmektedir.

Sofra Adabı
Güney Sudan’da yemek yerken sağ el kullanılır. Resmi davetlerde ve toplantılarda ve restoranlarda çatal-bıçak kullanılır; ancak kırsal kesimde ve günlük hayatta elle yemek yeme yaygındır. İkram edilen her şeyin tadılması önemlidir.
Kıyafet
Güney Sudan tropik ve yıl boyunca sıcak bir iklime sahip olduğundan kıyafet konusunda rahat bir ülkedir. Güney Sudanlılar iş görüşmesine gelen kişilerin dış görünüşüne önem verirler. Özel sektör veya hükümet yetkilileri ile yapılan iş toplantıları için klasik resmî kıyafetler tercih edilmelidir. İş için gelen erkeklerin koyu renk (lacivert) takım elbise giymesi ve kravat takması, kadınların klasik ve sade giyinmeleri tavsiye edilir.
Hediye
Hediyeleşmenin önemli olduğu ülkede; ilk iş görüşmesinde muhatabın konumuna uygun bir hediye verilmesi olumlu bir izlenim için etkili olacaktır. Türkiye’yi temsil eden küçük bir hediye verilmesi iyi bir başlangıç olur. Hediye sağ elle verilir ve alınır, hemen açılıp açılmaması yönünde genel bir kabul yoktur.
Dikkat Edilmesi Gereken Diğer Hususlar
Özellikle devlet dairelerinin yakınlarında olmak üzere kamusal alanlarda kesinlikle fotoğraf çekilmemelidir; niyet her ne olursa olsun bu davranış şüpheli bulunabilir ve para cezasının yanı sıra güvenlik güçlerince sorgulanma riski vardır.
Dışarıda her zaman tanıtıcı bir kimlikle veya pasaportla ve mümkünse bir mihmandar eşliğinde gezilmesi uygun olacaktır.