
İtalya İçin İş Kültürü
İtalyan Kültürüne İlişkin Bilgiler
İtalya, Güney Avrupa'da, esas olarak Akdeniz'de Sicilya ve Sardunya adalarını da içine alan, yarımada şeklinde bir ülkedir. Kuzeyde Fransa, İsviçre, Avusturya ve Slovenya ile komşudur ve kuzey sınırı boyunca Alp Dağları uzanır.
İtalya, Roma İmparatorluğu'na ev sahipliği yapmış bir ülkedir. Aynı zamanda Katolikliğin tarihi merkezi ve Rönesans'ın doğum yeridir. Sanat, tarih, din, mutfak, mimari ve moda alanlarında zengin bir mirasa sahiptir. Bu kültürel miraslar, Batı kültürel geleneğini tanımlamada derinden etkili olmuştur.
Dünyanın en büyük 10 ihracatçısı arasında yer alan İtalya için geleneksel ürünler büyük bir ekonomik varlık haline gelmiştir.
Tanışma & Selamlaşma
Yaygın sözlü selamlama “Ciao”dur (Selam). Bu oldukça samimi bir selamlama biçimi olup, daha resmi olmak için “Buongiorno” (İyi günler) veya “Buonasera” (İyi akşamlar) kullanılmaktadır.
Bir kişiye unvanına ve soyadına göre hitap edilir ve ilk isim kullanımı karşı tarafın davetine bağlıdır. Yetişkinler, “Signore” (Mr.) ve “Signora” (Ms.) gibi unvanlar kullanılarak nazik bir biçimde hitap edilmeyi tercih ederler.
Tanışma ve ayrılışlarda, gruptaki herkesle ayakta el sıkışılır. Her zaman önce yaşça büyük insanlarla ve kadınlarla tanıştırılırsınız. Başlangıç ve ayrılışlarda “Buongiorno” (günaydın) ve “Buonasera” (iyi günler/akşamlar) demek nazik bir tavır olarak kabul edilir. İtalyan yöneticilerle tanıştırıldığında “Signor(e)” (Bay-Sinyor) veya “Signora” (Bayan-Sinyora) ve soyadını söylemeniz beklenir.
İş toplantıları sırasında İtalyan meslektaşlarınızın iletişim hızı yüksek olabilir. Konuşma esnasında el hareketleri, mimik ve jestlerin kullanımı oldukça yaygındır. Toplantılar genellikle samimi bir havada geçer. İtalyanlar açık fikirli, meraklı ve farklı görgü kurallarına karşı hoşgörülüdür.

İtalya’daki Önemli Günler /Resmi Tatiller
Yeni Yıl (1 Ocak)
Dini Bayram - Epifani (6 Ocak)
Dini Bayram - Paskalya (Mart/Nisan) *değişebilmektedir.
Milli Bayram - Kurtuluş Günü (25 Nisan)
İşçi Bayramı (1 Mayıs)
Milli Bayram - Cumhuriyet Bayramı (2 Haziran)
Dini Bayram- S. Pietro e Paolo (29 Haziran, sadece Roma)
Dini Bayram - Assumption (15 Ağustos)
Dini Bayram - Azizler Günü (1 Kasım)
Dini Bayram – Immaculate conception (8 Aralık)
Dini Bayram - Noel (25 Aralık)
Dini Bayram - Aziz Stephan Günü (26 Aralık)
Sofra Adabı
İtalyanlar genellikle oturmadan önce ev sahibinin oturmasını ve yemek zamanının geldiğini belirtmelerini beklerler. Ev sahibi veya masanın başında oturan kişi “Buon appetito” (afiyet olsun) dediğinde konuklar yemeğe başlamaya davet edilir. Özel günlerde bazı yemeklerin bitmesi sohbet devam ettiği için saatler alabilir.
Dikkat Edilmesi Gereken Diğer Hususlar
Akdeniz'deki tüm ülkelerin aynı olduğu varsayılmamalıdır. İtalyanlar, güçlü bir aile kültürü, samimiyet gibi benzerlikleri paylaşabilirler, ancak benzerlikler kadar farklılıkların da bulunması doğaldır. İtalyanlar mutfaklarıyla derinden gurur duyarlar ve bu yüzden İtalyan yemeklerini eleştirmekten kaçınılmalıdır.
Ağustos ayında, dini bayramlarda ve diğer ulusal tatil günlerinde herhangi bir toplantı düzenlememeye çalışın.
İş Toplantıları
Genel olarak, Türkiye’dekine benzer iş pratikleri İtalya'da iş yaparken de geçerlidir. İtalyanlar genellikle esnek, kendine güvenen insanlar olarak bilinmektedir. İlk izlenimler, iş hayatında çok önemlidir. İyi bir izlenim bırakmak için dakik olunması iyi bir izlenim bırakabilir. Ancak bölgelere ve kişilere göre zaman işleyişi bazen daha esnek bir kavram gibi değerlendirilebilir. İtalyan meslektaşınızın ofisine girmenize izin vermeden önce kısa bir süre beklenip “Permesso?” (Girebilir miyim?) demek nezakettir.
Genellikle bir İtalyan ortakla ilk temas resmi olmalıdır. E-posta göndermeniz, telefon görüşmesi yapmanız önerilir. Son zamanlarda İtalyan şirketleri, işlerini tanıtmak ve bir iletişim ağı oluşturmak için Linkedin, Facebook ve Twitter gibi sosyal medyayı kullanmaktadır. İtalyanca bilmiyorsanız, öncesinde e-posta ile toplantı dilini açıkça belirtmelisiniz.
Kartvizit alışverişi yapmak yaygındır ve kartvizitinizin arkasında İtalyanca tercüme olması şık olacaktır. Size verilen kartvizitin içeriğini incelemek için bir dakika ayırın. İşten bahsetmeden önce sosyal sohbetin geçmesine izin verin. İtalyan iş kültüründe kişisel ilişkiler büyük bir rol oynamaktadır. İtalyanlar tanıdıkları ve güvendikleri kişilerle çalışmayı tercih ettikleri için üçüncü taraf tanıtımları yardımcı olabilir. Ayrıca, ortaklar arasındaki kişisel ilişkiyi derinleştirdiği için, insanların mümkün olduğunca sık yüz yüze görüşmeleri de tercih edilir. Sözlü anlaşmalara genellikle güven temelinde uyulur, bu anlaşmaları bozmak iş ilişkilerini tehlikeye atabilir.
İtalyan iş ortağınızla düzenli iletişim halinde olmak en iyisidir. Bu, iş ilişkisine olan ilginizi ve düşüncenizi gösterir. Bir ilişkiyi derinleştirmek için, onlarla mümkün olduğunca konuşkan şeffaf olmaya çalışın.
Büyük işletmeler genellikle Pazartesi’den Cuma’ya saat 8.30 /9.00 ile 18.00 / 18.30 arasında çalışırlar. Öğle yemeği arası 1 veya 2 saattir.
İtalyanların Yabancılara Karşı Tutumu
Tarihi, kültürü ve doğal güzelliği turistler için oldukça çekici bir ülke olması sebebiyle, İtalyanlar yabancılara alışkın ve naziktir. Doğru dili ve doğru jestleri kullanma yeteneği, özellikle İtalya'da çok önemlidir.