Kuveyt İş Kültürü
Ülke ve Kültürü Hakkında Genel Bilgiler
Kuveyt, yerel halkın tüm nüfusa oranının %30 civarında olduğu oldukça kozmopolit yapıda bir ülkedir. İş görüşmesi yaparken hangi etnik gruptan kişiyle temas halinde bulunulduğuna dikkat edilmeli ve ona göre davranılmalıdır. Ara kademelerde yer alan müdürler yerine doğrudan Kuveytli patronlarla temasa geçilmesi daha güvenilir bir yol olacaktır.
Kuveyt’te kendilerine belirli bir değer vermeyen ve ihtimam göstermeyen firmalarla çalışmak istemeyebilirler. Toplantılar belirlenenden daha geç başlayabilmektedir. Ancak, toplantılara zamanında katılmak firmalarımız açısından daha uygun olacaktır.
Kurumsal Kültür
İş görüşmelerinden önce kişisel konularda sohbet edilmeli, belirli bir zaman geçtikten sonra iş konuşulmaya başlanmalıdır. Kuveytlilerin çoğunluğu yaz tatillerini Türkiye’de (İstanbul, Sapanca, Bursa, Trabzon, Kuşadası ve Bodrum) geçirmekte ya da Türkiye’de gayrimenkul yatırımı yapmaktadır. Bu minvalde, Türkiye’de gezdiği, gördüğü ve beğendiği yerlerle ilgili konuşmak Kuveytlileri son derece mutlu etmektedir. Ciddi iş görüşmelerine başlamadan önce bu şekilde ortak konular konuşmak ortamı oldukça yumuşatacaktır.
Tüm sözlü anlaşmaların aynı zamanda sözleşmeye dökülmesinde fayda vardır. Mümkün olduğunca peşin, akreditifli ya da alacak sigortalı ihracat yapmak faydalı olabilecektir.
İşe başlamadan önce karşılıklı güvenin oluşturulması oldukça önemlidir. İş adamları bir tanıdık vasıtasıyla iş yapmayı tercih etmektedir. Kişisel temas oldukça önemli olup, hiç tanımadıkları kişilerle e-posta aracılığıyla ticaret yapılması tercih edilmemektedir. Bu nedenle, firmalara iş ziyareti öncesinde fuar ve benzeri etkinliklerde tanışmış olmak ve ilişkiyi öncesinde ilerletmiş olmak önemlidir.
İş görüşmeleri sırasında sabırlı olmak gerekmektedir.
Kuveyt’te misafir ağırlamaya çok büyük önem verilmektedir. Ramazan ayı ve dini bayramlarda iş görüşmeleri planlanmaması tavsiye edilmektedir. Randevu talep edilmeden önce bayramların hangi tarihe geldiğine dikkat edilmelidir. İş görüşmeleri için Cuma gününe randevu talep edilmesi hoş karşılanmayacaktır. Cuma günü ibadet ve aile içi toplantılara ayrılmıştır.
Kuveyt’te aile toplantıları haftalık olarak ‘divaniye’ adı verilen aile meclislerinde yapılmaktadır. Bu tür toplantılarda aile meseleleri konuşulabildiği gibi güncel siyasi, ekonomik ve ticari gelişmeler hakkında çeşitli görüş alışverişleri yapılmaktadır. Firmalarımız Kuveytli müşterisine aile divaniyesinin olup olmadığını, varsa katılmaktan memnuniyet duyacağını söylerse Kuveytli müşterinin hoşuna gidebilecektir. Bazı önemli ailelerin divaniyeleri ise kamuya açıktır. Bu tür divaniyelere firmalarımızın iş çevrelerini geliştirmek ve firma tanıtımlarını yapmak için katılım sağlamaları son derece yararlı olacaktır.
Karşılıklı konuşmalarda bir kişinin eşi hakkında soru sorulmamalıdır. Bunun yerine çocukların nasıl olduğu sorulabilir. Kadınlara karşı her türlü fiziksel temastan kaçınılmalıdır. Kadının el sıkışmak için elini uzatması durumunda tokalaşılmalıdır. Erkekler arasında el sıkışması yaygındır. El kalbin üzerine götürülerek de karşı taraf selamlanabilir. Selamlaşma için bazı temel Arapça sözcüklerin öğrenilmesinde fayda vardır.
Kuveyt’in karmaşık iş hayatı esneklik, sabır ve tahammül gerektirmektedir. Kuveyt’e yönelen ihracatçılar ve yatırımcılar diğer körfez ülkelerinde olduğu gibi bazı güçlüklerle karşı karşıyadırlar. Beklenmeyen masraflar olabilmekte; bu nedenle Kuveyt’te iş yaparken planlama ve ilişki yönetimi son derece önem arz etmektedir.
Para Kullanımı
Kuveyt Dinarı, 2007’den bu yana ağırlığını ABD Doları’nın oluşturduğu bir sepete çıpalı durumda olup konvertibldir. Kuveyt’in sağlam finansal yapısı ve yabancı para rezervi sayesinde Kuveyt Dinarı da dünyanın en güçlü para birimlerinden biri olmuştur. 1 Kuveyt Dinarı yaklaşık 3,3 ABD Doları’dır.
Kuveyt’te yabancı şahısların banka hesabı açtırabilmesi için geçerli bir oturumunun olması gerekmektedir. Yabancı firmalar ise kefilleri aracılığıyla banka hesabı açtırabilmektedir. Uluslararası para transferlerinde herhangi kısıtlayıcı bir uygulama bulunmamaktadır.
Ülkede kredi kartı kullanımı yaygındır. Kredi kartından daha fazla kullanılan ödeme yöntemi ise Kuveyt’in yerel ve güvenli ödeme yöntemi olan K-Net’tir.
Yerel Saat ve Resmi Tatiller
Kuveyt, ülkemizle aynı zaman diliminde (GMT+3) yer almaktadır. Özel kuruluşlar ve firmalar Cuma günleri hariç olmak üzere 8:30-12:30 ve 16:30-20:00 arası çalışmaktadır. Bankalar Cuma- Cumartesi günleri hariç 8:00-13:00 ve 17:00-19:00 arası çalışmaktadır. Ramazan ayında çalışma saatleri değişiklik gösterebilmektedir. Kamu kurumları için Cuma ve Cumartesi resmi tatildir.
25 Şubat Milli Gün (National Day), 26 Şubat Bağımsızlık Günü (Liberation Day), Kurban Bayramı 4 gün, Ramazan Bayramı 3 gün, Mevlid ve Miraç Kandilleri birer gün, Hicri ve Miladi yılbaşı birer gün resmi tatildir.
İklim
Ülkenin iklimi, yıl içerisinde farklılıklar göstermektedir. Kış aylarında en düşük hava sıcaklıkları 0 dereceye kadar düşerken, bu dönemde ortalama en yüksek sıcaklık 20 derece civarındadır.
Nisan ayında başlayan ve Kasım ayına kadar süren yaz aylarında iklim özellikleri dönemler itibariyle farklılık göstermekle beraber, bu dönemde ortalama en yüksek hava sıcaklıkları 60 dereceye kadar yükselebilmektedir. Kuveyt’in iklimi genellikle kurudur, dönemsel olarak yüksek nem gözlenebilmektedir. Zaman zaman yaşanan kum fırtınalarına dikkat etmek gerekmektedir.
Kuveyt’e iş seyahati yapmak için iklimin en güzel olduğu dönem Kasım ile Nisan arasındaki 6 aylık dönemdir.