Mali İş Kültürü
Tanışma & Selamlaşma
Mali’de selam vermek çok önemlidir. Girilen her ortamda insanlara mutlaka selam verilmelidir. Selam vermemek saygısızlık olarak nitelendirilir.
Bir ortama girildiğinde herkesin eli sıkılır, kucaklaşma yakın kişiler arasında olur.
Bir ortamda ilk önce en yaşlı kişiye ve en üst düzey kişiye selam vermek ve kendinizi tanıtmak her zaman önemlidir. Bu türden basit bir jest, avantaj sağlayabilmektedir.
Tanışma sırasında birkaç kelime de olsa Bambaraca konuşmak sempati yaratır.
Resmi ortamlarda Malililer, genellikle "Monsieur" veya "Madame" ile ve ardından mesleki unvanlarla birbirlerine hitap ederler.
Vücut Dili
Genel olarak, doğrudan göz teması kabalık olarak kabul edilir. Sizden daha üstün bir konumda olan biriyle konuşurken, yere bakmak kibarlıktır.
İşaret parmağıyla hiç kimse gösterilmemelidir.
Sofra Adabı
Mali’de yemek kültürü çok çeşitlidir, sofra adabı yöreden yöreye değişmektedir.
Bazı bölgelerde, evin sahibi ya da en büyüğü yemeğe başlamadan ya da izin vermeden kimse yemez. Bazı bölgelerde ise yemeği pişiren yemeğe başlamadan kimse yemez.
Mali’de ev ortamı kalabalıktır. Geniş aile bir arada yaşar. Evlerde kadın, erkek ve çocuklar için ayrı sofralar kurulur.
Mali’de yemeğe geç kalmamaya özen gösterilmelidir. Yemek sağ elle yenilmelidir.
Bir yabancı tarafından davet edildiğinde Malililer onların kültürüne uyum sağlamaya çalışırlar. Önce ev sahibinin yemeğe başlamasını bekler, onun nasıl yediğini izler ve aynı şekilde yemeğine devam ederler.
Kurumsal Kültür
Mali’de dakik olmak bir erdem değildir, bu nedenle sabırlı olmak gerekir. Bu zaman anlayışı, neredeyse bir gelenektir ve kabalık kabul edilmez.
Genelde toplantılara ekip olarak katılırlar, pazarlıkçıdırlar ve müzakereler çetin geçebilmektedir.
Karar verme süreçleri uzun zaman alabilir. Anlaşma süreci uzun sürebilir bu nedenle Mali’ye birçok kez seyahat etmeniz gerekebilir.
Bir kuruma başvuruda bulunmanız durumunda takibini yapmanız gerekmektedir. Örneğin dosyanızın eksik olması durumunda, iş bitinceye kadar sürekli kendiniz takip etmeniz gerekir.
Ülkede yerel dillerin dışında en geçerli dil ülkenin resmi dili olan Fransızcadır. Ülkede yaşayan yabancılar dışında, İngilizce çok az konuşulmaktadır.
Cuma günü mesai öğleye kadardır. Özel sektör yalnızca pazar günleri çalışmamaktadır.
Kıyafet
Malililer geleneksel kıyafetlerine düşkündürler. Kadınlar renkli-desenli yerel kıyafetleri tercih ederler. Resmi kurumlarda da bu şekilde giyinirler.
Erkekler genellikle resmi kurumlarda takım elbise tercih ederler. Ancak cuma günleri erkeklerin geleneksel kıyafet giymesi adet haline gelmiştir.
İşyeri dışında günlük kıyafet olarak da geleneksel kıyafetler giymeyi tercih ederler.
Kadınlar açık giyinmezler, ayrıca evli ya da yaşlı kadınlar daha muhafazakâr giyinirler.
Hediye
Bir eve davet edilmeniz halinde hediye götürmeniz zorunlu değildir, ancak Malililer hediye almayı severler. Daha çok anlam taşıyan, sembolik hediyelerden hoşlanır.
Biri seyahatten döndüğünde o kişinin hediye getirmesi beklenir.
Dikkat Edilmesi Gereken Diğer Hususlar
Malililer genellikle konuşkan, işbirlikçi ve hoşgörülü insanlardır. Gurur duygusunun fazlasıyla önem arz etmesi sebebiyle onları gücendirmemek için onlarla nasıl konuşulacağını bilmelisiniz, her şey geleneklere saygı duyarak yapılmalıdır.
Mali’de özellikle birinin fotoğrafının izin almadan çekilmesi hiç hoş karşılanmaz.
Mali’de pazarlık yapmakta fayda görülebilir.