
Moritanya İslam Cumhuriyeti İş Kültürü
Ülke ve Kültürü Hakkında Genel Bilgi
Moritanya’da yaşayacak herkesin geldiğinde ve ayrılırken olmak üzere iki defa çok üzüleceği söylenir.
Fiziksel yapısıyla tam bir tezat oluşturan sıcakkanlı, uysal insanları Moritanya’nın en büyük cazibesidir.
Farklı etnik yapılardan oluşan toplum, refah seviyesini artırmaya gayret etmekle birlikte geleneksel yaşam tarzına çok bağlıdır. Aile ve kabile bağları sosyal ilişkilerde çok belirleyicidir. Bir Moritanyalı herkesle iyi ilişkilere sahip olmak ister ve iş hayatında dahi kişisel ilişkilerine zarar verebilecek bir rekabete girişmekten kaçınır. Moritanyalılar son derece gururlu insanlardır ve ülkeleri ya da kimlikleriyle ilgili hususlarda gücendirilmemelidirler. Moritanyalılar maddi durumları dünyaya açıktır, yurt dışı bağlantıları güçlüdür. Ancak eğitimli ve varlıklı Moritanyalılar dahi ülkelerinden kalıcı olarak ayrılmak istemezler.
Tanışma & Selamlaşma
Moritanya’da selamlaşma sosyal hayatta çok önemlidir. İki taraf karşılaştığında mutlaka el sıkar. Ancak alışık olduğumuzdan daha uzun bir selamlaşma kültürü vardır. Genel olarak muhatabın, ailesinin ve işlerinin nasıl olduğu sorulur. Bu esnada bir saygı göstergesi olarak göz göze bakılmaz, başlar öne eğik vaziyette olur. Özellikle resmi görüşmelerde bu ritüele bir Moritanya vatandaşının sıkı sıkıya bağlı kalması beklenirken yabancıların da en azından selamlaşmayı ciddiye aldıklarını hissettirmeleri uygun olur. Dil bariyerinin olmadığı karşılaşmalarda muhatabın yabancı olmasına bakılmaksızın genellikle aynı şekilde selamlanarak karşılanır. Bununla birlikte yabancı birine karşı genellikle selamlaşmayı daha kısa yapmaktadırlar ve hoşgörülüdürler. Moritanyalılar ilk tanışmada muhatabın elini tutar vaziyette konuşabilir veya koluna dokunmak, kolunu tutmak gibi samimiyet, içtenlik göstergesi davranışlarda bulunabilir. Tanışmanın yanında uğurlama da son derece önemlidir. Ev sahibinin kapıya kadar eşlik etmesi beklenir.
Vücut Dili
Moritanyalılar görüşmelerde samimi davransalar da iş konusundaki tavırları sosyal tavırlarından tamamen bağımsızdır. Resmi görüşmeye terlik ve yerel kıyafetle gelinmesi yaygındır. Yine görüşme esnasında ayakkabının çıkarılarak sandalye üzerinde bağdaş kurulması, yarı uzanır vaziyette oturulması gibi davranışları doğal karşılamak ve bu davranışların size karşı bir saygısızlık olduğunu düşünmemek gerekir. Fakat bu durum sizin de yeterli samimiyet oluşmadıkça aynı şekilde davranabileceğiniz anlamına gelmez. Görüşmelerde ev sahibi iseniz misafirleriniz ikramda bulunulan yiyecek ve içeceği önce ev sahibinin yemesi-içmesini veya başlaması için biraz ısrar edilmesini bekleyecektir.
Kurumsal Kültür
Moritanya’da resmi kurumlarla görüşmelerde randevuya riayet etmek önemlidir. İş adamları tarafından da görüşmelerde dakik davranılmaya çalışılacak, geç kalınacaksa önceden bilgi verilecektir.

Bununla birlikte geç kalınması veya randevunun unutulması sık karşılaşılan bir durum olup, bunu daha hoşgörülü karşılamak doğru olacaktır. Kişilerle görüşmeler söz konusu olduğunda randevu yerine hareket etmeden kısa süre önce görüşmenin teyit edilmesi zaman kaybını önleyecektir. Kamu kurumlarında önemli olmakla birlikte şirketlerde hiyerarşi sert değildir. Yine de en yetkili kişiye odaklanılması beklenir. Görüşmelerde ilk olarak taraflar kartvizitlerini sunarlar. Görüşmelerde öncelikle bir genel sohbet ve karşılıklı tanıma süreci olması çok önemlidir. Daha sonra taraflardan biri sözü asıl görüşme konusuna getirebilir. Ancak resmi kurumlarla görüşmeler hariç olmak üzere ilk görüşmede muhatabınız konuyu açmadıkça çok ileri seviyede ve önemli konulara girilmemesi, bunun bir sonraki görüşmeye bırakılması ciddiyet göstergesi olacaktır. Moritanyalılar müzakere konusunda oldukça yetkindirler. Tüm sıcak tavırlarına rağmen menfaatlerini güçlü şekilde savunacaklar ve bu konuda çok sabırlı davranacaklardır. İlk müzakereden sonuç almak yerine müzakerenin zamana yaygın bir süreç halinde yürütülmesi daha olumlu sonuçlar alınmasını sağlayacaktır. Cuma öğlen saatlerinden pazartesi öğlen saatlerine kadar genellikle çalışılmaz. Uygun randevu saatleri ise hafta içi saat 10:00 – 14:00 arasıdır. İş görüşmelerinden bir sonuç ortaya çıkması için her toplantıdan bir eylem planında mutabakat sağlayarak ayrılmaya çalışılmalıdır. Toplantı sonucunda birden çok kademeli, karmaşık bir program oluşturmak yerine bir sonraki adımı ve sonraki görüşme/değerlendirme tarihini belirlemek, görüşmenin sürüncemede kalmasını önleyecektir. Her bir toplantıdan sonra görüşme konularını ve varılan sonuçları özetleyerek karşı tarafa ilgi ve işbirlikleri dolayısıyla teşekkürlerinizi ileten bir mail göndermek olumlu karşılanacak, ayrıca bir sonraki adımın netleşmesine de katkı sağlayacaktır.
Müzakere süreçlerinde Moritanya tarafından mümkün olduğunca az teknik çalışma talep etmeli ve karar alınması için gerekli tüm safhaları mümkün olduğunca kendiniz tamamlamalısınız. Moritanyalı firmalar için iş son derece mahrem bir konudur. Her görüşmeyi ve işle ilgili her konuyu gizli tutmak isterler. Bu nedenle görüşmelerde üçüncü kişiler, özellikle de tercüman dahi olsa başka Moritanyalılar bulunmamasına özen gösterilmelidir. Son olarak Moritanyalılar dini ibadetlerini uygulamak konusunda çok hassastırlar. Görüşme süresinde namaz vakti geçecek ise görüşmeye ara vererek dini ibadetlerini yerine getirmek isteyeceklerdir.
Sofra Adabı
Moritanyalılar geleneksel olarak çadırda uzanıp pilav ve kuzu çevirmeyi elleriyle yerken rahat eden insanlardır. Bu nedenle sofrada genel görgü kuralları dışında uyulması gereken kalıplar yoktur. Davet sahibinin misafire yiyecek ve içecekler için biraz ısrar etmesi ve yemeğe başlamaya davet etmesi gerekir. Davet sahibinin misafirden önce yemekten kalkmaması önemsenen bir görgü kuralıdır.
Moritanyalıların evlerinde verdikleri yemek davetleri genellikle saat 21:00 sularında evde olmanızı gerektirir. Önce bazı ikramlarda bulunulduktan sonra saat 22:00 sularında ana yemek ikram edilir.
Yemeğe hurma ve yoğurt yenilerek başlanır. Sofrada kırmızı et, beyaz et, balık, pilav, salata, yoğurt ve meyve gibi çok çeşitli gıdalar bir arada bulunur. Yemek sırasında ve sonrasında, nane ile birlikte demlenen ve genelde çok şekerli olan, geleneksel çay ikram edilir. Çayı içmek veya çok şekerli bulursanız bitirmek zorunda değilsinizdir. Yemekten sonra ev sahipleri ve misafirler yerde uzanır vaziyette dinlenebilirler.
Kıyafet
Moritanya’da çoğu erkek darra denilen yerel kıyafet ve sandalet giymektedir. Bu kıyafet Moritanyalılar açısından resmi, temsile uygun bir kıyafet kabul edilir. Kıyafetin daha çok kumaştan dikilmiş, dökümlü oluşu ve parlaklığı sosyal statü göstergesidir. İstisnai olarak takım elbise giyildiği de olur. Yabancıların iş görüşmelerine ceket, pantolon ve gömlekle gitmesi uygun görülür. Kravat takıp takmamak önemsenmez. Ev davetlerine ise yere oturmaya elverişli daha rahat kıyafetlerle gidilmesi tavsiye edilir.
Hediye
Moritanyalılar için kişinin cinsiyetine, konumuna ve genel görgü kurallarına uygun olması koşuluyla hediye konusunda bir sınırlama bulunmamaktadır. Moritanyalılar tatlıyı sevdiklerinden lokum veya baklava her zaman iyi bir hediyedir. Ancak verdiğiniz hediye aynı zamanda sizin için de bir prestij kaynağı olacaktır.