İş Kültürü

Pakistan

Pakistan İş Kültürü

İş Kültürü

Ülke ve Kültürü Hakkında Genel Bilgi

Türkiye ile Pakistan arasındaki yüzlerce yıllık bir geçmişe dayanan köklü ilişkiler, halklar arasındaki karşılıklı olumlu bakış açısı ve zor zamanlarda her zaman fedakarca gösterilen dayanışma ve ortak değerler ve kültürel yakınlık iki ülke iş insanları için bir avantaj oluşturmaktadır.

Son yıllarda Pakistan TV kanallarında yer alan Türk dizileri ile durum daha da pekişmiştir.

Türk mallarına yönelik olarak da yüksek kalite algısı bulunmaktadır.

Pakistan’ın resmi dili İngilizce, milli dili ise Urdu Dili’dır. Urdu Dili, Arap alfabesinden geliştirilmiş olup 40 harfli alfabe ile yazılmaktadır. Urdu dilinde; Türkçe, Arapça, Farsça, Sanskritçe izlerine rastlamak mümkündür. Türkçe ile ortak 5 binin üzerinde kelime olduğu tahmin edilmektedir. (Baba, baci, taze, sebzi, meyve vs.). Hintli sanatçıların, anlatımlarını zenginleştirmek amacıyla Urdu dili öğrenmekte olduğu bilinmektedir. Ülkede ayrıca yerel ve bölgesel diller kullanılmaktadır.

İş toplantılarında genellikle İngilizce kullanılmaktadır.

Pakistan

Kurumsal Kültür

Pakistan iş kültüründe açık kapı politikası geçerlidir. Toplantılarda dahi kapılar herkese açık tutulmakta ve beklenmedik müdahaleler olabilmektedir. Toplantılara zamanında ve hazırlanmış olarak gidilmelidir. Toplantılar planlanan zamandan geç başlayabilmekte ve planlanandan uzun sürebilmektedir. İş görüşmelerinde ilk tanışmadan sonra kartvizit değişimi yapılmaktadır. Kartviziti iki elle karşıya takdim etmek saygı göstergesidir. Konuşma esnasında el hareketleri jest kullanımı ilgi ve saygıyı celp etmektedir. Üniversite derecesi veya profesyonel unvanlar gibi sosyal statü gösteren bilgilerin kartvizitte olması faydalıdır. Beşeri ilişkiler iş ilişkilerinde önemlidir. Pakistanlı iş insanları şahsen tanıdıkları kişilerle ya da tanıdıkları tarafından referans verilen kişilerle iş yapmayı tercih ederler. Kişilere adları ile değil, ad soyad ve hatta unvanları ile hitap edilmesi beklenir. Resmi toplantılar haricinde işadamlarının birbirlerini daha iyi tanıyabileceği ve daha samimi bir ortamda gerçekleşen yemekli toplantılar iş bağlamak açısından önemlidir.

Kamu kurumlarında kararlara yavaş adımlarla ulaşılabilmektedir. Öte yandan Diplomatik misyonlarımız bürokratik süreçlerin hızlandırılması konusunda destek olmaktadır. Diplomatik misyonlara güven ve konum gereği ayrıcalıklı yaklaşılmaktadır. Ayrıca özel sektör, fırsatlar söz konusu olduğunda esnek ve hızlı davranabilmektedir.