İş Kültürü

Tanzanya

Tanzanya İş Kültürü

İş Kültürü

Ülke ve Kültürü Hakkında Genel Bilgi

Tanzanyalılar kolaylıkla iletişim kurulabilen, dost canlısı ve güler yüzlü insanlardır. Bununla birlikte Tanzanyalılar ile ilk diyalogda, samimiyet ile ciddiyet arasındaki dengenin iyi kurulması, Tanzanyalı tarafın kendisine değer verildiğini hissetmesini ve buna mukabil karşı tarafın da size değer vermesini sağlayarak diyaloğun başarıya ulaşma ihtimalini artıracaktır.

Tanzanya’nın geçmişte bir süre İngiltere kolonisi olması, Arap ve Hint tüccarların geçmişte ve günümüzde Tanzanya’nın iş dünyasında çok önemli bir yere sahip olması ve bu kişilerin geldikleri ülkenin karakterini yansıtması sebebiyle ve ayrıca ülkedeki expat nüfusun etkisiyle Tanzanya’da homojen bir vücut dili ve selamlaşma kültüründen bahsetmek güçtür. Bu yüzden, Tanzanya’da karşı tarafla sarılma, yanaktan öpme yaygın bir adet olmamakla birlikte, yadırganan bir davranış şekli de değildir. El ile sıkışmak, eğer samimiyet artmışsa göz teması kurup eli güçlü bir şekilde sıkmak daha yaygın bir uygulamadır.

 

Tanışma & Selamlaşma

Tanzanya’da kullanılan Svahilice dilinde “Kaka” ve “Dada” kelimeleri “erkek kardeş” ve “kız kardeş” anlamına gelmekte ve gündelik hayatta da birbiriyle yakın diyaloğu olan kimseler kendi aralarında bu hitapları kullanmaktadır. Bununla birlikte, aralarında hiyerarşik ilişki bulunan kişilerden alt konumdakiler üst konumdakilere “sir, madam”, üst konumdakiler alt konumdakilere “kaka-dada” şeklinde hitap ettiği için, karşı tarafın sizin onu alt konumda konumlandırdığınızı düşünmemesi için, samimiyeti göstermek adına bu hitap şekilleri (kaka-dada) yerine, nispeten yaşı genç olanlara bunların İngilizce karşılığı olan “bro-sister”, yaşça büyük olanlara Mr./Ms./Mrs. ifadelerini tercih etmek ihtiyatlı bir davranış olacaktır.

Tanzanya

Konuşulan Dil ve Kullanılan İfadeler

Tanzanya’da günlük kullanım dili Svahilice iken, iş ve hukuk dili İngilizcedir. Bu yüzden Svahiliceye ihtiyaç duyulmayarak, rahatlıkla İngilizce de iş görüşmesi yapılabilir. Bununla birlikte, diyalogların içerisine basit Svahilice ifadelerin serpiştirilmesi karşı tarafta size duyulan sempatiyi artıracak, tarafların birbiriyle daha kısa süre içerisinde yakınlaşmasını sağlayacaktır. Bu ifadelere örnek olarak, “Habari” (Ne haber) , “Mambo (Merhaba)”, “Asante Sana” (Çok teşekkürler), “Karibu” örnek verilebilir. Bu ifadelerden “Karibu” çok farklı anlamlarda kullanıldığı için, diyaloglarda yaygın olarak duyulacaktır. Karibu “Buyrun” ve “Bir şey değil” ile “Hoşgeldiniz” anlamına gelmektedir.

 

Çalışma Hayatı

Tanzanya’da mesai saatleri ve hayatın akışı erken başlayıp erken bitmektedir. Bu yüzden karşı tarafı geç saatlerde aramaktan kaçınmak, erken saatlerde gelen aramaları ise nezaketsizlik olarak değerlendirmemek uygun olacaktır.

Tanzanyalılarla e-postadan ziyade telefon ya da tercihen yüz yüze görüşme daha faydalı olacaktır. Tanzanyalılar gündelik hayatta mümkün olduğunca rahat elbiseleri tercih ettikleri için, gündelik hayatta entari, terlik gibi giyim tercihleri olabilmektedir. Bu durum ilk görüşmede karşı tarafta, öbür tarafın ekonomik gücüne ilişkin sizde ön yargı oluşturmamalıdır.

Tanzanyalılar acele edilmesinden ve stres altına sokulmaktan hoşlanmadığı için, telefon çağrıları veya mesajlarına geç geri dönüş yapabilmektedir. Bu rahatlığın etkisiyle randevulara da geç gelebilmektedir. Bu durumun kişiselleştirilmemesi, karşı tarafın size değer vermediği şeklinde yorumlanmaması ve eğer diyaloğun sürdürülmesi arzu ediliyorsa, sabırlı olunması gerekmektedir.

Tanzanya’da özellikle expatlar ve yüksek gelir grubuna sahip kişilerin ziyaret ettiği lokantalarda iş görüşmesinin gerçekleştirilmesi karşı tarafta sizin iş durumunuz hakkında daha olumlu bir intiba bırakacaktır. Ayıca, iş görüşmeleri kapsamında, Tanzanyalıları yemekli ortamda ağırlamak karşı tarafta olumlu bir intiba bırakacaktır.

 

Kıyafet

Tanzanya’da hava sıcaklığının yüksek olması sebebiyle gerek Tanzanya halkı, gerekse Tanzanya’daki yabancılar gündelik hayatta ve toplantılarda kravat ve takım elbise giyinmekten imtina etmektedir. Bu yüzden iş görüşmesi ve toplantılara takım elbise ve kravatla katılma şeklinde bir zorunluluğun hissedilmesine gerek yoktur.