Umman İçin İş Kültürü
Ülke ve Kültürü Hakkında Genel Bilgi
Arap dünyasının en eski bağımsız devleti olan Umman, körfez bölgesinde eşsiz sahilleri ve doğal güzellikleriyle diğer Arap ülkelerine kıyasla ön plana çıkmaktadır. Umman, son kırk yılda hızlı ekonomik ve sosyal gelişme göstererek modernleşme anlamında önemli ilerlemeler kaydetmiş, bir yandan da zengin geleneklerini ve kültürünü korumaya inanan ve bunlara çok önem veren bir ülkedir. İslamiyet devletin dinidir ve İslam hoşgörüsü içerisinde Ummanlılar yüzyıllardır diğer inançlardan insanlarla birlikte barış içerisinde yaşamışlardır.
Tanışma & Selamlaşma
En yaygın selamlama şekli selamaleykumdur, buna cevap vealeykumselamdır. Erkekler, selamlaşırken ve ayrılırken el sıkışmakta, birçok Arap kadın erkeklerle el sıkışmamakta fakat kişiden kişiye göre değişebilmektedir. Bu durumda alternatif, elinizi kalbinizin üzerine koyarak selamlama yöntemi tercih edilebilir.
El sıkıştıktan sonra, diğer kişinin sağlığı, ailesi ve farklı diğer konular hakkında hal hatır sormak adettendir ve benzer soruların size de yöneltilmesini beklemelisiniz. Yüz yüze görüşmelerde veya insanlarla telefonda konuşurken, hemen iş konuşmamalı, bunu yaparsanız, sizin sabırsız olduğunuzu veya onlarla kişisel olarak ilgilenmediğinizi varsayacaklardır.
Ummanlılar konuklarını çeşitli Umman gelenekleriyle karşılar. Örneğin, kahve ve helva servisi. Bu içecek ve yiyecekleri reddetmeyiniz.
Vücut Dili
Ummanlılar konuşurken yakın mesafeyi korurlar, bunun güven oluşturmaya yardımcı olduğuna inanıyorlar. Toplantılar sırasında güçlü göz teması kurarlar. Göz temasına karşılık vermek, karşılıklı anlayış olarak görülür.
Kurumsal Kültür
Çok önceden bir toplantı planladığınızdan emin olun. Namazla çelişen vakitlerden kaçının.
Geç kalmayın. Misafirperverlik güven tesis etmekle yakından bağlantılıdır. Tanışmak için zaman ayırın.
Eğitimli kişilerde İngilizce çok yaygın olmakla birlikte hem İngilizce hem de Arapça bir sunum taslağına sahip olmak yararlı olabilir. Bir konuyu birden fazla şekilde sunmaya hazır olun.
Ummanlılar karar vermede acele etmezler bu nedenle karar vermek için acele etmeyin. Umman şirketlerinin güçlü bir dikey hiyerarşisi vardır. Kararlar yukarıdan aşağıya doğru verilmekte, bu nedenle süreç uzun sürebilmektedir.
Kartvizitler Umman kültürünün ortak bir parçası değildir. Çoğu zaman kartvizit alamayabilirsiniz. Bir kartvizit uzatırsanız, odadaki herkese bir kartvizit verdiğinizden emin olun.
Sofra Adabı
Geleneksel Umman yemek yeme şekli, parmakları kullanmak ve yiyecekleri (genellikle pirinç ve et) ağzınıza çatal kaşık kullanmadan götürmektir. Tüm restoranlarda çatal kaşık vardır ve gerekirse misafir olduğunuz bir evde de isteyebilirsiniz. Geleneksel bir yemeği denemeye davet edildiyseniz, yer sofrasına oturmaya ve ortak tabaklardan yemeye hazır olun. Ayakkabılarınızı çıkarın ve elinizle yemek yiyorsanız sadece sağ elinizi kullanın.
Kıyafet
Erkekler için ulusal elbise, dishdasha adı verilen, uzun kollu, bilek boyu, yakasız bir elbisedir. Çoğu zaman giysi beyazdır, ancak bazen kahverengi, lila ve siyah gibi birkaç başka renk de giyilir. Erkeklerin giyebileceği pek çok aksesuar vardır, örneğin muzzar (bir tür sarık), assa (esas olarak resmi durumlarda kullanılan bir baston veya sopa) ve khanjar. Khanjar, resmi durumlarda takılan, genellikle "erkek zarafetinin önemli bir simgesi" olarak tanımlanan törensel kavisli bir hançerdir.
Halka açık yerlerde şehirlerdeki kadınların çoğu, kıyafetlerin üzerine giyilen mütevazı siyah bir elbise veya pelerin olan abaya ve başörtüsü giyerler.
Daha muhafazakar olan kırsal bölgelerde yanınızda şal bulundurmanızda da fayda vardır. Kıyafet kuralları gereği erkekler için dar veya kısa şort veya atlet tavsiye edilmemektedir.
Hediye
Bir Umman evini ziyaret etmek için davet edilmek yaygındır. Herhangi bir Umman evine girerken ayakkabılarınızı çıkarmayı unutmayın. İçeri girdikten sonra, ne tür yiyecek veya içecek sunulursa sunulsun kibarlık olarak kabul edilir, çünkü reddetme memnuniyetsizlik veya onaylamama olarak yorumlanabilir.
Hediyeler gerekli değildir fakat hediye paketi yapılmış çikolatalar veya hurma gibi küçük bir hediye almak kibarlık göstergesidir. Hediyeler halka açık yerlerde açılmamalıdır. Uygun hediyeler: alkolsüz parfümler, kitaplar, hediyelik sanat eserleri gibi. Kaçınılması gereken hediyeler: alkollü parfümler, kişisel eşyalar, kesici aletler, tütün ve türevleri.
Dikkat Edilmesi Gereken Diğer Hususlar
Ummanlılar yumuşak konuşan insanlardır. Konuşurken yüksek sesle konuşmaktan veya ellerinizi kullanmaktan kaçının.
Hayır demeyi çok kibar karşılamadıkları için eğer inşallah denilirse genellikle o konuyu istemedikleri anlaşılabilir.
Toplantılar telefon görüşmeleriyle kesintiye uğrayabilir.
Bir toplantıda soruları soran kişilerden ziyade arka planda olanlar nihai kararları verir.