Ağaç mamulleri ve orman ürünleri sektörü, birçok sektöre ara ürün sağlamaktadır. Ormanlar yoksulluğun azaltılmasına, ekonomik büyümeye ve istihdama katkıda bulunmakta, tarım, enerji ve su gibi kilit sektörlerin devamlılığını sağlayan temel ekosistem hizmetleri üretmektedir.
2014’ten 2019’a kadar yıllık yaklaşık %1’lik büyüme oranına sahip olan ağaç, orman ve kâğıt ürünleri sektörünün küresel büyüklüğü 2,1 trilyon doları aşmaktadır. 2030 yılına kadar sektörel büyüklüğün 3,5 trilyon doları aşacağı öngörülmektedir. Mevcut üretimin %29’u Çin’de gerçekleşirken onu %16 ile ABD, %5 ile Japonya takip etmektedir. 2014’ten bu yana %1,2’lik yıllık ortalama bileşik büyüme oranına sahip Çin’in 2030’a kadar her yıl ortalama %6,3 büyüyerek liderliğini sürdürmesi beklenmektedir. Endonezya ise üretimin en yüksek seviyede olduğu ilk on ülke içerisinde %7,1’lik yıllık büyüme oranı ile en hızlı büyüyen pazar olarak dikkat çekmektedir.
Orman ürünleri, birçok insanı aşırı yoksulluktan uzak tutarak kırsal nüfus için önemli bir geçim kaynağı oluşturmaktadır. Yoğun ormanların içinde ya da yakınında yaşayan yaklaşık 350 milyon insanın geçimleri için ormanlar önemli yer tutmaktadır. Yoksulluk ve Çevre Ağı'na (PEN’e) göre ormanlar, kırsal alanların yakınında yaşayan hane halklarının gelirlerinin yüzde 22'sini oluşturmaktadır.