Ağaç mamulleri ve orman ürünleri sektörü, birçok sektöre ara ürün sağlamaktadır. Ormanlar yoksulluğun azaltılmasına, ekonomik büyümeye ve istihdama katkıda bulunmakta, tarım, enerji ve su gibi kilit sektörlerin devamlılığını sağlayan temel ekosistem hizmetleri üretmektedir. Odun, açık ara farkla en önemli orman ürünüdür, ancak tüm ormanlar odun üretimine odaklanmaz ve yıllık odun büyümesinin sadece üçte ikisi bina, mobilya, diğer yaşam tarzı ürünleri veya enerji için kullanılmaktadır. Reçine veya mantar gibi odun dışı orman ürünleri de önemlidir. Ormanlardan gelmeyen diğer bazı hammaddelere de ağaç ve kâğıt ürünlerinin üretiminde ihtiyaç duyulmaktadır. Lateks, nişasta ve formaldehit en önemlileridir.
2016’dan 2020’ye kadar yıllık yaklaşık %3,4’lük büyüme oranına sahip olan orman ürünleri sektörünün küresel büyüklüğü 1 trilyon doları aşmaktadır. 2030 yılına kadar sektörel büyüklüğün 1,4 trilyon dolara ulaşacağı öngörülmektedir. Asya Pasifik ve ABD pazarları, aynı dönemde sırasıyla %1,1 ve %1,4 oranlarıyla büyüyerek 2020'de sırasıyla 581,2 ve 169,9 milyar dolarlık değerlere ulaşmıştır.
Orman ürünleri, birçok insanı aşırı yoksulluktan uzak tutarak kırsal nüfus için önemli bir geçim kaynağı oluşturmaktadır. Yoğun ormanların içinde ya da yakınında yaşayan yaklaşık 350 milyon insanın geçimleri için ormanlar önemli yer tutmaktadır. Yoksulluk ve Çevre Ağı'na (PEN’e) göre ormanlar, kırsal alanların yakınında yaşayan hane halklarının gelirlerinin yüzde 22'sini oluşturmaktadır.