Bilgi teknolojileri, yönetişim, yaşam boyu öğrenme, e-öğrenme gibi kavramların eğitim hayatına girmesi ile eğitim sektörü de çağın gereksinimlerine göre değişmekte ve dönüşümünü sürdürmektedir. Teknolojik altyapılardaki gelişmeler sayesinde artan küreselleşme etkisi ile bu dönüşüm, hızla tüm dünyaya yayılmaktadır.
Eğitim sektöründe, kişi başına düşen GSYH ve demografik özellikler belirleyici rol oynamaktadır. Bu bağlamda Asya Pasifik bölgesi eğitim sektöründeki nominal büyüklükte lider konumdadır. Gelişmiş ülkelerin birçoğunda nüfusun yaşlanması sonucu eğitim sektöründeki büyüme sınırlı kalırken, gelişmekte olan ülkelerde eğitim sektörü için birer avantaj olan genç nüfus ve görece yüksek nüfus artış oranları büyümeyi sürdürülebilir kılmaktadır.
Dünya çapında eğitim olanaklarına erişim, gelişmeye ve yayılıma devam etmektedir. Özellikle gelişen teknolojiler ile her yaştan nüfus yüksek eğitim kurumlarının derslerine çevrim içi mecralar ile katılabilmektedir. Öte yandan eğitim sektörü sadece teorik bilgi ile sınırlı kalmayarak iş dünyası ile işbirliklerini de güçlendirmektedir.
Rakamlar açısından küresel GSYH’nin %4,6’sını oluşturan 3,9 trilyon dolarlık bir endüstri olan eğitim sektöründeki en büyük pazar yaklaşık 900 milyar dolar ile Çin olurken ikinci sırada ise 360 milyar dolar ile ABD yer almaktadır.