Elektrik ve elektronik ürünler sektörünce üretilen ürün yelpazesi oldukça geniş olup, beyaz eşyadan tüketici elektroniğine, telekomünikasyon cihazlarından bilgisayarlara, profesyonel ve endüstriyel cihazlardan savunma elektroniğine kadar çok sayıda alt sektöre ait ürün üretilmektedir. Teknolojik gelişme ve ilerlemenin hızı da sektör tarafından üretilen ürün yelpazesini her geçen gün artırmaktadır.
Elektrik ve elektronik ürünler sektörü, son yıllarda küresel tedarik zincirindeki aksaklıklar ve çip krizi gibi zorluklarla karşı karşıya kalmıştır. Pandeminin ardından, dijital dönüşüm hızla ivme kazanmış, birçok sektör uzaktan çalışma, dijitalleşme ve yeni teknolojilere yatırım yapma sürecine girmiştir. Bu süreç, özellikle Nesnelerin İnterneti (IoT), yapay zeka (AI), robotik ve akıllı üretim gibi ileri teknolojilerin entegrasyonu ile desteklenmiştir. Aynı zamanda sürdürülebilirlik çabaları, yenilenebilir enerji entegrasyonu ve elektronik atık yönetimi gibi çevresel faktörler sektörü şekillendiren önemli unsurlar arasında yer almaktadır. Esnek elektronikler, siber güvenlik ve kuantum bilgisayarlarının gelişimi de önemli itici güçler olarak öne çıkmaktadır. Bu faktörler, elektronik ürünlere olan talebi artırarak, sektörün gelecekteki büyümesine ivme kazandırmaktadır.
Elektronik teknolojisinin hızlı evrimi, daha yeni ve daha hızlı elektrikli ve elektronik ürünler için sürekli bir talep oluşturmaktadır. Teknolojik gelişmeler, hem tüketicileri hem de iş kullanıcılarını cezbetmede kritik bir rol oynayarak, eski ürünlerin daha gelişmiş versiyonlarla değiştirilmesi veya yükseltilmesi sürecini teşvik etmektedir. Nesnelerin İnterneti (IoT) gibi dijital teknolojilerdeki yenilikler ve 5G gibi en son iletişim teknolojileri, ileri teknoloji elektronik ürünlerin geliştirilmesine katkıda bulunması beklenmektedir. Bu teknolojik ilerleme, elektronik ürünlere olan talebi artırarak elektronik ekipman üretim pazarının ileriki dönemlerde büyümesini sağlamaya yönelik bir ivme kazandıracaktır.
Küresel elektrik ve elektronik ürünler sektör büyüklüğü 2023 yılında 3,7 trilyon doları aşmıştır. 2028’e kadar yıllık ortalama %6,5 ile büyüyeceği öngörülen sektörün 2028 yılında 5,1 trilyon doların üstünde değerlemeye ulaşılacağı öngörülmektedir. Sektördeki en büyük pazar Asya Pasifik olurken; onu Kuzey Amerika pazarı takip etmektedir.