İşlenmiş tarım ürünleri sektörü çok geniş yelpazede ürün ve ürün grubu içermesiyle gıda sektörü içerisinde büyük bir paya sahiptir. Kakaodan makarnaya, unlu mamullerden hububata, bisküvilerden eczacılıkta kullanılan kapsüllere kadar birçok farklı alanda üretimi yapılan ve tüketiciye ulaştırılan ürünleri içeren bu sektör artan nüfus ve buna paralel artan gıda ihtiyacı doğrultusunda sürekli büyümektedir.
Değişen ve gelişen teknolojiler, işlenmiş tarım ürünleri sektöründe de hem günümüzde hem gelecekte büyük fark yaratacaktır. Bunun yanında sadece teknolojik yeniliklere adapte olan şirketlerin değil aynı zamanda değişen tüketici beklentilerine en iyi cevap veren şirketlerin sektörde söz sahibi olacağı görülmektedir. Kişiselleştirilmiş, sürdürülebilir ve çevreye duyarlı ürünler, tüketiciler için gelecekte de tercih sebebi olacaktır ve bu da sektörün önümüzdeki dönemde en çok yatırım yapması gereken noktalar olarak açıkça ifade edilebilir.
Covid-19 pandemisinden sonra sektörde son kullanıcıya ulaşma şekli değişiklik göstermiş ve online satışlarda artış gözlemlenmiştir. Bu trende karşılık verebilmek için bazı marketler de kendi teslimat sistemlerini kurmuş ve online satışlara başlamıştır. 2024 yılında tüm gıda satışlarının %7,7’sinin online kanallardan elde edileceği düşünülmektedir.
İşlenmiş tarım ürünlerini kapsayan gıda pazarının 2024 yılında 9,4 trilyon dolarlık büyüklüğe ulaşacağı tahmin edilmektedir. Pazarın 2029 yılına kadar yıllık %6,5 ortalama bileşik büyüme oranıyla genişlemesi beklenmektedir. Çin’in pazarın en büyüğü olacağı ve Çin’i pazarda sırasıyla ABD, Hindistan, Japonya ve Endonezya’nın takip edeceği düşünülmektedir.
Bu pazarın gelişimine, ülkeler nezdinde ya da AB gibi tanımlanmış bölgelerce uygulanacak gümrük tarifelerinin serbestleştirilmesi, ithalat-ihracat kurallarının standartlaştırılması ve karşılıklı yapılacak gıda mevzuatları iyileştirmeleri gibi adımlar katkı sağlayacak, bu da hem artan tüketime karşılık verecek hem de üretimin daha geniş çerçevede yapılmasına olanak tanıyacaktır