Madencilik ve doğal taşlar sektörü, diğer sektörlere hammadde sağlaması üzerine bağlayıcılığı ve bağımsızlığı önemli derecede yüksek olan bir endüstridir. İnşaat, otomotiv, makine ve teçhizat gibi birçok sektöre girdi oluşturmaktadır.
Madeni hammaddelerin kullanıldığı farklı sektörlerin son tüketici ürünlerini örneklendirmek gerekirse; batarya üretiminde kobalt, elektrik ve elektronik ürünlerde bakır, led ışıklandırmalarda galyum, mobil telefon ve katalitik üretiminde platinyum grup metalleri, çelik üretiminde demir vb. birçok örnek verilebilir.
Dünya genelindeki doğal taş rezervleri incelendiğinde Portekiz, İspanya, İtalya, Yunanistan, Türkiye, İran, Pakistan gibi ülkelerde mermer gibi karbonatlı kayaç rezervlerinin; Norveç, Finlandiya, Ukrayna, Rusya, Pakistan, Hindistan, Çin, Brezilya gibi ülkelerde ise granit gibi magmatik kayaç rezervlerinin yoğun olduğu görülmektedir.
Rusya ve Ukrayna arasında devam eden savaş nedeniyle emtia fiyatlarındaki hızlı değişimin madencilik piyasasını olumlu etkilemesi beklenmektedir. Rusya ve Ukrayna, nikel, bakır ve demir gibi metallerin küresel üreticileridir ve ayrıca neon, paladyum ve platin gibi diğer temel hammaddelerin de üretiminde yer almaktadırlar. Dünyanın dört bir yanındaki ülkelerden Rus işgaline yönelik yaptırımlar, bu metallerin fiyatlarındaki artışa katkıda bulunmuştur. Örneğin, paladyum alım satım fiyatı 25 Şubat 2022'de Aralık 2021'deki fiyatın %80 üzerinde, 2.700 ABD Doları olarak kaydedilmiştir.
Maden endüstrisinin 2021 yılında küresel büyüklüğü 1,84 trilyon doları bulmaktadır. Sektörün yıllık ortalama %12,9 oranla büyümesi ve 2026 yılına gelindiğinde 3,4 milyar dolara yaklaşması beklenmektedir.
Asya Pasifik, 2021'de küresel pazarın %70,5'ini oluşturan en büyük madencilik pazar payına sahiptir. Onu Kuzey Amerika, Batı Avrupa ve diğer bölgeler takip etmektedir. İleride, madencilik pazarında en hızlı büyüyen bölgeler, 2021-2026 yılları arasında büyümenin sırasıyla %23,7 ve %22,4 yıllık bileşik büyüme oranlarıyla Güney Amerika ve Orta Doğu olacaktır.