Makine üretiminde Endüstri 4.0’ın etkileri görülmektedir. Özellikle Avrupa’daki görece yüksek işgücü maliyetleri düşünüldüğünde üretimde otomasyon ve robotik kullanımının daha da artacağı öngörülmektedir. Üretimde verimlilik ve enerji maliyetlerinde düşüş sağlayan, insansız üretim süreci; “Karanlık fabrika” uygulamaları yaygınlaşmaktadır. Makine imalat endüstrisinin de bu yöndeki olası talep artışına önümüzdeki dönemde hazırlıklı olması gerekmektedir.
Küresel makine sektörü 2023 yılında 3,5 trilyon dolar olarak ölçümlenmiştir. 2028 yılına kadar yıllık ortalama %7,2 büyüyeceği öngörülmekle birlikte, 2033 yılında sektörel büyüklüğün 6,7 trilyon dolar üzerine çıkacağı hesaplanmaktadır. Makine sektöründe en büyük pay sahibi bölge %40,8 ile Asya Pasifik pazarıdır. Onu Batı Avrupa ve Kuzey Amerika pazarı takip etmektedir. Gelecekte ise, makine pazarında en hızlı büyüyen bölgelerin ortalama yıllık %15,2 büyüme ile Orta Doğu ve ortalama yıllık %14,5 büyüme ile Afrika olması beklenmektedir. Bu bölgeleri Güney Amerika ve Batı Avrupa'nın sırasıyla %10,3 ve %7,4 büyüme oranları ile takip etmesi beklenmektedir.
Makine pazarı, dikeylere göre tarım, inşaat ve madencilik makineleri, endüstriyel makineler, ticari ve hizmet sektörü makineleri, havalandırma, ısıtma, iklimlendirme ve ticari soğutma ekipmanları, metal işleme makineleri, motor, türbin ve güç iletim ekipmanları ve diğer genel amaçlı makineler olarak segmentlere ayrılmaktadır. Tarım, inşaat ve madencilik makineleri pazarı, 2023'te makine pazarının dikeylere göre segmentlendiği en büyük pazar dilimi olup, toplam pazarın %20,6'sını oluşturmaktadır. Gelecekte motor, türbin ve güç iletim ekipmanları segmentinin, 2023-2028 yılları arasında yıllık ortalama %8,4 ile en hızlı büyüyen segment olması beklenmektedir.