COVID-19 sebebiyle düşen üretim makine sektörünü 2020 yılında olumsuz etkilemiştir. İyileşme, aşının kullanıma sunulması ve artan talebin ardından 2021'de ivme kazanmıştır. Sanayi üretimi ve kapasite kullanımı yıl ortasında pandemi öncesi seviyeleri aştığından, makine sektörünün de dahil olduğu tüm ana alt sektörler için yeni siparişlerdeki güçlü artışlar, büyümenin devam edeceğine işaret etmektedir. Küresel makine sektöründeki büyümenin itici gücü gelişmekte olan ülkelerdeki üretim artışıdır. Gelişmekte olan ekonomilerdeki görece hızlı nüfus artışı ve buna bağlı olarak artan toplam talep, ülkeleri üretimlerini artırmaya teşvik etmektedir. Makine imalatında en büyük yirmi pazara bakıldığında %5 ve üzerinde büyüyen ülkelerin büyük çoğunluğunu gelişmekte olan ekonomiler oluşturmaktadır. Bu ülkeler Çin, Hindistan, Meksika ve Türkiye’dir.
Makine üretiminde Endüstri 4.0’ın etkileri görülmektedir. Özellikle Avrupa’daki görece yüksek işgücü maliyetleri düşünüldüğünde üretimde otomasyon ve robotik kullanımının daha da artacağı öngörülmektedir. Üretimde verimlilik ve enerji maliyetlerinde düşüş sağlayan, insansız üretim süreci; “Karanlık fabrika” uygulamaları yaygınlaşmaktadır. Makine imalat endüstrisinin de bu yöndeki olası talep artışına önümüzdeki dönemde hazırlıklı olması gerekmektedir.
Küresel makine sektörü 2021 yılında 3,2 trilyon dolar olarak ölçümlenmiştir. 2026 yılına kadar yıllık ortalama %9,2 büyüyeceği öngörülmekle birlikte 2030 yılında sektörel büyüklüğün 5 trilyon dolar üzerine çıkacağı hesaplanmaktadır. Makine sektöründe en büyük pay sahibi bölge %49,3 ile Asya Pasifik marketidir. Onu %20,3 ile Batı Avrupa pazarı takip etmektedir.