Fiziksel olarak gerçekleştirilen işlemlerin dijital dünyada da karşılığı bulunmaktadır. “Dijital ikiz” olarak adlandırılan bu karşılık sayesinde işlemleri, ürünleri veya hizmetleri daha verimli hale getirmek maksatlı kullanılan sanal modeller, zaman geçtikçe kullanım alanlarını artırmıştır. Kuruluşların; artan modelleme yetenekleri, görselleştirme, nesnelerin interneti sensörleri ve daha yaygın kullanılan mevcut araçlar ile her zamankinden daha ayrıntılı ve dinamik simülasyonlar oluşturmayı mümkün kıldığı görülmektedir. Dijital ve fiziksel arasında köprü kurularak, üretimde verimlilik artırılabilmekte, tedarik zincirleri optimize edilebilmekte, trafik sıkışıklığının iyileştirilmesine yardımcı olunabilmektedir. Yetkinlik ve gelişmişlik arttıkça, daha fazla kuruluş süreçlerini optimize etmek, gerçek zamanlı veriye dayalı kararlar vermek ve yeni ürünler, hizmetler ve iş modelleri tasarlamak için dijital ikizler kullanmaktadır.
Endüstriyel nesnelerin interneti (IıoT) sanayiye özgü hedeflerin teşvik edilmesi için endüstriyel ortamda belirli IoT teknolojilerinin – siber-fiziksel sistemler içindeki belirli türdeki akıllı nesnelerin – kullanımı olarak tanımlanmaktadır. Dünya'nın IIoT vizyonu, akıllı bağlantılı varlıkların (nesnelerin) daha büyük bir sistemin veya akıllı üretim girişimini oluşturan sistemlerinin bir parçası olarak faaliyet göstermesidir. Endüstri 4.0 ile erken aşamada olan IıoT’nin kullanım alanlarında önemli bir artış görülmesi beklenmektedir.
Endüstriyel IoT yakın gelecekte yeni bir gelir kaynağı haline gelecek ve verimlilik ve güvenliği artırarak işletmeler için yeni bir değer yaratacaktır. Endüstriyel IoT ile şirketler büyük veri uygulamalarını geliştirebilir, ürün ve müşteri yaşam döngüsünü daha verimli yönetebilir, bilgi güvenliğini artırabilir. Aynı zaman endüstriyel IoT şirketlerin işbirliklerine de olumlu etki sağlayabilir.
Tedarik zincirlerindeki, dağıtım operasyonlarındaki ve her bir hatta çalışan işçilerin performansındaki verimi artırma potansiyeli olan dijital ikizlerin 2019’daki 3,8 milyar dolarlık pazar büyüklüğünün %38’lik yıllık ortalama bileşik büyüme oranı ile 2025 yılına kadar 35 milyar doları aşması beklenmektedir. Bu yaklaşık 10 katlık artış demektir. 2022 yılına kadar IoT platformu sağlayıcılarının yüzde 40'ının simülasyon platformlarını, sistemlerini ve yeteneklerini, dijital ikizler oluşturacak şekilde entegre edeceği, üreticilerin ise yüzde 70'inin süreç simülasyonları ve senaryo değerlendirmeleri yapmak için bu teknolojiyi kullanacağı öngörülmektedir.
Türkiye’de de nesnelerin interneti kullanımı yaygınlaşmaktadır. IoT entergrasyonunun gerçekleştiği alanlar içerisinde büyük veri, veri analizi platformu ve bulut bilişim platformu; akıllı ev ve ev otomasyonu; akıllı şehirler ve atık yönetimi sistemleri; enerji yönetimi; sağlık ve spor; araç sürüş ve takip sistemleri yer almaktadır. Ülkemizde bu alanlarda hizmet veren 30’un üzerinde başarılı girişim bulunmaktadır.