Plastikte mevcut geri dönüşüm oranlarının küresel düzeyde %14-18 olduğu düşünülmektedir. Plastik atıkların geri kalanı yakılmakta (%24) veya çöp depolama alanında ya da doğal ortamda (%58-62) bertaraf edilmektedir. Plastik geri dönüşüm oranları, yaygın olarak kullanılan diğer malzemelerden önemli ölçüde daha düşüktür. Çelik, alüminyum, bakır gibi endüstriyel metaller ve kâğıt için geri dönüşüm oranlarının %50'yi aştığı düşünülmektedir.
Ambalaj endüstrisinde geri dönüştürülebilen plastiğin kullanımındaki artış ve endüstrideki hızlı teknolojik ilerlemenin önümüzdeki yıllarda pazarı yönlendirmesi beklenmektedir. Artan farkındalık, önümüzdeki yıllarda pazar büyümesini yönlendiren diğer bir önemli faktördür.
Plastik geri dönüşüm pazar büyüklüğü 2018'de yaklaşık 42 milyar dolar değerindedir. 2027'ye kadar yıllık ortalama % 6,6'lık bir büyüme ile 70 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşması beklenmektedir. Günümüz dünyasında insanlar arasında artan çevresel bilinçlenmenin bu talebi artıracağı öngörülmektedir.
Sürdürülebilirlikte dikkat çeken bir diğer başlık ise doğada çözünebilir plastiktir. Bu plastikler, geleneksel plastiğin bir alternatifi olsa da, şu anda yenilenebilir kaynakların kullanımı nedeniyle maliyeti düşüktür. Biyolojik olarak parçalanabilen plastik pazarı hala gelişmektedir ancak toplumsal düzeyde artan farkındalık ile büyüme fırsatları genişlemektedir. Hâlihazırda yüksek fiyat nedeniyle yüksek hacimlerde ticari faaliyet sürdürememektedir.
Mevcutta bu pazarda sınırlı sayıda üretici firma faaliyet göstermektedir ve hammaddenin birincil işlenmesi ağırlıklı olarak bu oyuncular tarafından yapılmaktadır. Doğada çözünebilen plastiğe olan yüksek talep nedeniyle, bu üreticiler üretim kapasitelerini hızla artırmakta ve gelecek yıllarda da bu şirketlerin benzer eğilimler sergilemesi beklenmektedir. Bu plastiklerin çoğu Asya-Pasifik'te üretilmektedir. Ancak ABD ve Brezilya'da da üretimleri gerçekleştirilmektedir. Biyo-bazlı ürünlere olan talebin artması nedeniyle pazara yeni oyuncuların girmesi beklenmektedir. Bu nedenle, küresel olarak parçalanabilen plastik pazar büyüklüğünün hızlı bir şekilde büyümesi beklenmektedir.
2019 yıllında 1,9 milyar dolarlık bir endüstri olan doğada çözünebilen plastiklerin 2026 yılına kadar yıllık ortalama %21 büyüyerek 6 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşması öngörülmektedir. Hâlihazırda bu ürün grubunun satışının %50’den fazlası Avrupa’ya gerçekleştirilmekte, üretilen ürünlerin %67’si ambalaj sektöründe kullanılmaktadır.
Türkiye’de, plastik atıkların geri dönüştürülmesi için çeşitli inisiyatifler başlatılmıştır. En önemli inisiyatiflerden biri ise “Sıfır Atık” projesidir. Bu kapsamda tüketicilerin farkındalık düzeyinin artırılması, israfın önlenmesi ve kaynakların verimli kullanılması amaçlanmaktadır. Proje içeriğinde plastiklerin insan sağlığı ve çevereye etkisinin yanı sıra geri kazanımının önemi vurgulanmaktadır. Türkiye’deki ambalaj üretim sektörü içinde plastik ambalaj %37 paya sahiptir.