Arnavutluk, 2021 yılında kişi başı 13.19 Bin $ ve toplam 14.88 Milyar $ gayri safi milli hasılaya sahiptir. 2020 yılında toplam 5.60 Milyar $ ithalat ve 2.51 Milyar $ ihracat gerçekleştirmiştir.
Arnavutluk, 2021 yılında kişi başı 13.19 Bin $ ve toplam 14.88 Milyar $ gayri safi milli hasılaya sahiptir. 2020 yılında toplam 5.60 Milyar $ ithalat ve 2.51 Milyar $ ihracat gerçekleştirmiştir.
Bu bölüm, daha iyi bir deneyim sunabilmek için tablet, masaüstü ve dizüstü bilgisayarlardan erişim için optimize edilmiştir. Görüntüleme yapabilmek için farklı ekran çözünürlüğüne sahip bir cihaz kullanabilir veya tarayıcı pencerenizin boyutlarını değiştirebilirsiniz.
Ülkenin ithalat yaptığı ilk 10 ülke ve bu ülkenin sektör bazında ihracat tutarları aşağıda gösterilmektedir.
Ülkenin ihracat yaptığı ilk 10 ülke ve bu ülkenin sektör bazında ithalat tutarları aşağıda gösterilmektedir.
Potansiyel, ilgili ülkede seçilen sektörde yer alan ürünlere duyulan ihtiyacın büyüklüğünün 1000’lik skala üzerinden gösterilmesidir.
İki ülke arasında yapılan ticari anlaşmalar gerek vergiler gerekse gümrük uygulamaları bakımından ihracatta büyük önem taşımaktadır. Anlaşma metinlerine detay görüntüle butonunundan ulaşabilirsiniz.
Ülkelerin farklı teknik düzenlemeleri, test ve belgelendirme işlemleri hakkında bilgi edinmek ve ihracat öncesi dönemde varsa teknik engellere yönelik önlem almak ihracatınızı geliştirmek için kritik öneme sahiptir. Aşağıda teknikengel.gov.tr adresi kaynak alınarak hazırlanan bilgileri görüntüleyebilirsiniz.
Standartlar
- Standardizasyon Genel Müdürlüğü (DPS): https://www.dps.gov.al/
(Ekonomik Kalkınma, Turizm, Ticaret ve Girişimcilik Bakanlığı’na bağlıdır)
Teknik Düzenlemeler
- Devlet Teknik ve Sanayi Denetim Müdürlüğü (ISHTI): http://www.ishti.gov.al/struktura/
Akreditasyon
- Akreditasyon Genel Müdürlüğü (DPA): https://www.dps.gov.al/
(Ekonomik Kalkınma, Turizm, Ticaret ve Girişimcilik Bakanlığı’na bağlıdır)
Ürün Güvenliği/Güvenilirliği
- Ulusal Gıda Otoritesi (AKU): https://aku.gov.al/
(Tarım, Kırsal Kalkınma ve Su Yönetimi Bakanlığı’na bağlıdır)
- Veterinerlik ve Gıda Güvenliği Enstitüsü (ISUV): http://www.isuv.gov.al/
- Metroloji Genel Müdürlüğü (DPM)
- Devlet Teknik ve Sanayi Denetim Müdürlüğü (ISHTI): http://www.ishti.gov.al/struktura/
İthalat Denetimi
- Ulusal Gıda Otoritesi (AKU): https://aku.gov.al/
Bitkisel ve hayvansal kökenli gıda maddelerinin gıda güvenliği ile ilgili kontroller; 28.1.2008 tarihli ve 9863 nolu Kanun çerçevesinde sınır kontrol noktalarında, Arnavut veteriner gıda güvenliği sınır müfettişleri tarafından yapılmaktadır. Belgelerde eksiklik varsa, malın girişine izin verilmeyebilir.
İthal edilen gıda ürünlerinin kalite kontrolü, sınır kontrol noktalarında yapılmaktadır. Kontrol süresinde, analizleri yapılması için numune alınır. Kontrol, numune alma işlemleri ve onların analizleri Ulusal Gıda Otoritenin belirlenmiş kriterlere göre değerlendirilir. Gıda için sınır kontrol noktaları, Arnavutluk Tarım, Kırsal Gelişim ve Su Yönetimi Bakanın kararı ile belirlenir. İzinli İthal edilebilen Ürünler (patlayıcı. parlayıcı vs ) için Gümrükler genel Müdürlüğü tarafından belirtilmiş olan sınır kontrol noktalarında inceleme yapılmaktadır.
Piyasa Gözetim Denetimi (teknik düzenlemelere ilişkin):
- Ulusal Gıda Otoritesi (AKU): https://aku.gov.al/
- Arnavutluk Tarım, Kırsal Gelişim ve Su Yönetimi Bakanlığının ilgili müdürlüğü: https://bujqesia.gov.al/ministria/kontakto-me-drejtorine-perkatese/drejtoria-e-pergjithshme-e-politikave
- Devlet Teknik ve Sanayi Denetim Müdürlüğü: http://www.ishti.gov.al/struktura/
Tüm ilgili mevzuat, AB ile uyum süreci çerçevesinde ilgili mevzuata uygun olarak çıkarılan yasalar ve genelgelerden oluşmaktadır. İlgili siteler aşağıda gibi yer almaktadır:
- Standartlarla ile ilgili mevzuatlar Standartlar Genel Müdürlüğünün https://www.dps.gov.al/button_95.html linkinden bulunmaktadır.
- Teknik düzeltmeler konusunda kuruluş organizasyonu hakkında, mevzuat, kanunlar ve kararnameler ile ilgili bilgilere http://www.ishti.gov.al/legjislacioni-mbi-te-cilat-funksionon-inspektorati-qendror-teknik/ (http://www.ishti.gov.al/legjislacioni-mbi-te-cilat-funksionon-inspektorati-shteteror-teknik-industrial/)
linkinden ulaşılabilmektedir.
- Akreditasyon ile ilişkin yasalar ve mevzuat linki
- Ürün güvenliği konusunda genel bilgileri Ulusal Gıda Otoritesi sayfasında yer almaktadır. (http://aku.gov.al/?page_id=888)
- İthalat denetim ve Piyasa Gözetim Denetimi konusunda bilgileri Ekonomik Kalkınma, Turizm, Ticaret ve Girişimcilik Bakanlığı’na ait “İç Piyasa Müdürlüğü’nden” alınabilir.
- Tüketici Korunma Komitesi (KMK) değişik ürünlerin piyasa kontrollü ve gözetim konusunda sorumludur.
- Piyasa gözetim konusunda Ekonomik Kalkınma, Turizm, Ticaret ve Girişimcilik Bakanlığı’na ait yeni bir birim açılması gündemdedir.
Arnavutluk’tan üçüncü ülkelere yapılan ihracatlarda menşe belgesi zorunludur. Bu sertifika üretim yapan şirketin kayıtlı olduğu Ticaret Odasından veriliyor. Ayrıca, EURO 1 sertifikası istenilmektedir. Bu evrak ürünün üretildiği bölgenin gümrük biriminden verilmektedir.
Deri, tıbbi bitkiler ya da benzeri ürünlerin ihracında, söz konusu toplanması için ilgili yerel yönetimlerden alınan izin belgeleri de aranmaktadır. Veterinerlik, bitki sağılığı ve diğer evrakları ürün türüne göre değişmektedir.
Arnavutluk’tan Avrupa Birliği ülkelere gıda ihracatı yapıldığında menşe belgesi (CELEX32000R0029) zorunludur. Gıda ürünleri için ayrıca, pestisit kontrollü için gerekli sertifikası CELEX 32005R0396, MRL kontrollü için özel bir belge bulunmamaktadır. Ayrıca, bitki sakiliği için CELEX 32000R0029 ve etiketlemede CELEX 32011R1169 düzenlenmekte olup, etiket kontrolü her parti için yapılmaktadır. Çevre sağlığı kontrolü için CELEX 31993R0315 ve CELEX 32006R1881 belgeleri düzenlenmektedir. Ayrıca, pazarlama standardı ile ilgili uygunluk sertifikası istenilmektedir. Normalde numune alınması ve urun kontrollü AB giriş noktasında ya da son teslim yerinde yapılmaktadır.
İthal edilen ürünlerinin kalite kontrolü, sınır kontrol noktalarında yapılmaktadır. Gıda ürünlerinin ithalatında ürünlerden için numune alınıp ve analizleri yapılmaktadır.
Sevk Öncesi İnceleme sistemi mevcut değildir ancak ithalat ve ihracatta yukarıda belirtilen sınır kontrol noktalarında ürünlerin fiziki kontrolü, numune alımı, analizleri vs. yapılır.
1. İthal edilen gıda güvenliği için, uluslararası yönetmeliklere uygun olarak, her bir sevkiyatın ürünlere eşlik eden sertifika ve belgeler olması gerekmektedir.
2. İhracatçı ülkenin yetkili resmi otorite tarafından verilen güvenlik sertifikaları, ikili veya çok taraflı uluslararası anlaşmalar uyarınca tanınmaktadır.
3. Eğer anlaşma yoksa sertifika ve diğer belgelerin tanınması Ulusal Gıda Otoritesinin önerisi ile Arnavutluk Tarım, Kırsal Gelişim ve Su Yönetimi Bakanlığı tarafından yapılmaktadır
4. Sertifikalar ve diğer güvenlik belgeleri Arnavutça ve geldikleri ülkenin dilinde olmalıdır.
Ticaret Bakanı Pekcan, Türkiye-Arnavutluk Ticaret ve Sanayi Odası Forumu 1. Ekonomi Konferansı'nda, Türk firmalarının Arnavutluk'ta gerçekleştirmiş oldukları yatırımların piyasa değerinin 1 milyar dolara yaklaştığını söyledi.
Türkiye ile Arnavutluk arasındaki ticaretin son 10 yılda ikiye katlandığını belirten Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Ticaretimizi yarım milyar dolar seviyesinden 2 milyar dolara yükseltmemizin de mümkün olduğuna inanıyoruz." dedi.
Uluslararası Yatırım ve İş Dünyası Konfederasyonu (ULUSKON) Genel Başkanı Nezaket Emine Atasoy ve Arnavutluk'un Ankara Büyükelçisi Kastriot Ribo, Türkiye ile Arnavutluk arasındaki ilişkileri masaya yatırdı.
AB üyesi ülkeler, koronavirüs salgını nedeniyle 10 ülkeye toplam 3 milyar euroluk makro finansal destek verilmesini onayladı.
Avrupa Birliği Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Varhelyi, Arnavutluk ve Kuzey Makedonya ile üyelik müzakerelerine başlanması konusunda siyasi uzlaşıya varılmasının ardından Komisyonun hızlı şekilde müzakere çerçevesini hazırlayacağını duyurdu.
Yaklaşan etkinlik bulunmamaktadır.
Ticaret Müşavirinden Notlar
Ticaret Müşavirlerinin bulundukları ülkede sahadan edindikleri ve ihracatınızı doğrudan etkileyebilecek güncel gelişmeler ve mevzuat değişikliklerine ilişkin notlara bu bölümde ulaşabilirsiniz.