İsveç, 2021 yılında kişi başı 56.74 Bin $ ve toplam 541.22 Milyar $ gayri safi milli hasılaya sahiptir. 2021 yılında toplam 187.06 Milyar $ ithalat ve 189.84 Milyar $ ihracat gerçekleştirmiştir.
İsveç, 2021 yılında kişi başı 56.74 Bin $ ve toplam 541.22 Milyar $ gayri safi milli hasılaya sahiptir. 2021 yılında toplam 187.06 Milyar $ ithalat ve 189.84 Milyar $ ihracat gerçekleştirmiştir.
Bu bölüm, daha iyi bir deneyim sunabilmek için tablet, masaüstü ve dizüstü bilgisayarlardan erişim için optimize edilmiştir. Görüntüleme yapabilmek için farklı ekran çözünürlüğüne sahip bir cihaz kullanabilir veya tarayıcı pencerenizin boyutlarını değiştirebilirsiniz.
Ülkenin ithalat yaptığı ilk 10 ülke ve bu ülkenin sektör bazında ihracat tutarları aşağıda gösterilmektedir.
Ülkenin ihracat yaptığı ilk 10 ülke ve bu ülkenin sektör bazında ithalat tutarları aşağıda gösterilmektedir.
Potansiyel, ilgili ülkede seçilen sektörde yer alan ürünlere duyulan ihtiyacın büyüklüğünün 1000’lik skala üzerinden gösterilmesidir.
İki ülke arasında yapılan ticari anlaşmalar gerek vergiler gerekse gümrük uygulamaları bakımından ihracatta büyük önem taşımaktadır. Anlaşma metinlerine detay görüntüle butonunundan ulaşabilirsiniz.
Ülkelerin farklı teknik düzenlemeleri, test ve belgelendirme işlemleri hakkında bilgi edinmek ve ihracat öncesi dönemde varsa teknik engellere yönelik önlem almak ihracatınızı geliştirmek için kritik öneme sahiptir. Aşağıda teknikengel.gov.tr adresi kaynak alınarak hazırlanan bilgileri görüntüleyebilirsiniz.
İsveç’e ana ihracat kalemlerimizin büyük çoğunluğunda AB Mevzuatına uyum ve Gümrük Birliği altyapısı dolayısıyla, ikili ticaret sorunsuz şekilde gerçekleşmektedir. İsveç teknik düzenlemeleri ve standartları, gerek AB mevzuatı gerekse uluslararası kurallar ile ileri düzeyde uyumludur.
İsveç, şeffaflığın geniş bir alanda kural olduğu bir pazardır. Teknik düzenlemeler ve standartlar, gümrük işlemleri ve piyasa gözetimi ve denetimi konularında ilgili kamu kurumların internet sayfalarından detaylı bilgi edinmek mümkündür. Konuya ilişkin AB bilgi kaynakları da bu konuda yararlı olabilecektir.
İsveç AB üyesi ülke olarak AB Ortak Ticaret Politikası ve Ortak Gümrük Tarifesini; Tek Pazarın parçası olarak AB Teknik Mevzuatını uygulamaktadır.
İsveç, AB Tek Pazarının parçası olup, Tek Pazar mevzuatlarını katı ve etkin şekilde uygulayan ülkelerin başında gelmektedir. (Avrupa Komisyonu verileri)
Bu çerçevede, sektör, alt sektör, ürün, menşe ülkesi ve ihracatın gerçekleştirileceği zaman gibi oldukça çeşitli unsurlara göre İsveç’e ithalatta farklı belgelendirme yükümlülükleri ve mali yükümlülükler bulunmaktadır.
İsveç’e ihracatta talep edilen belgeler, belgelerin içeriği ve bahse konu belgelerin dayandığı hukuki düzenlemeler, İsveç Gümrük İdaresinin “tek kapı” olarak oluşturduğu şu web sayfasından Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) girilerek sorgulanabilir. (Bahse konu internet sayfasından mali yükümlülükler de sorgulanabilir).
Kullanıcı dostu olması dolayısıyla aynı içerikte bilgiler (İngilizce olarak) AB İhracatçı Yardım Masasının ilgili sayfasından da kolayca temin edilebilir. (Müşavirlik olarak bu site önerilmektedir).
Ayrıca AB’ye ve dolayısıyla İsveç’e ithalat yapılırken aranan genel şartlar (sağlık, çevre, teknik düzenlemeler, pazarlama standartları ve diğer hususlar) ve belgelerin listesi internet sitesinden detaylı incelenebilmektedir. Yukarıda değinilen sorgulama ekranında ihraç yapılacak ülke olarak İsveç seçilmesi halinde İsveç’e özel şartlar ürün bazında temin edilebilmektedir.
İsveç Gümrük İdaresi'nin (Tullverket) internet sitesinde yer alan Türkiye’den ithalata ilişkin bilgilerin de incelenmesi yararlı olabilecektir.
İsveç’e ithal edilen ürünlerin güvenlik şartlarına uygunluğunun denetimi gerek gümrüklerde ithalat aşamasında gerekse yurtiçi piyasada (temelde) yapılmaktadır. Piyasa gözetimi ve denetimi çok farklı kurumlar (yaklaşık 20 tane) ve belediyeler (290 belediye) tarafından yapılmaktadır.
Konuya ilişkin ana ulusal stratejiyi belirlemek, uygulama sonuçlarını toplu değerlendirmek ve kurumlararası koordinasyonu sağlamak temelde SWEDAC’ın görevidir.
Eczacılık ve tıbbi ürünler, tarım ürünleri, kimyasallar, alkollü içecekler başlıcaları olmak üzere bazı ürün gruplarında genel yapıdan farklılıklar arz eden hususlar bulunmaktadır.
Bu çerçevede, Ezcacılık ve tıbbi ürünler için İsveç Medikal Ürünler Kurumu- (Lakemedelsverket) (http://www.lakemedelsverket.se), gıda ürünleri için İsveç Ulusal Gıda Kurumunun (Livsmedels Verket) (http://www.slv.se/); tarım ürünleri için İsveç Tarım Kurumu- Jordbruksverket (http://www.jordbruksverket.se/), kimyasal ürünler için İsveç Kimyasallar Kurumu (Kemikalieinspektionen) (http://www.kemi.se/) alkollü içecekler için de kamu alkollü içeçek tekel kurumu olan Systembolaget (http://www.systembolaget.se/) internet sayfalarının detaylı incelenmesinde yarar bulunmaktadır.
İsveç'in merkez bankası ekonomideki sert düşüşe önlem için yeni tedbirler aldı
Kovid-19 salgını nedeniyle 3 aydır durdurulan tarifeli yurt dışı seferlerinin yeniden başlamasıyla Stockholm'den Türkiye'ye uçuşlar gerçekleştirildi.
İsveç Başbakanı Stefan Lövfen, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle ölüm oranının ülkesinde yüksek olmasına rağmen izledikleri stratejinin doğru olduğunu savundu.
Yaklaşan etkinlik bulunmamaktadır.
Ticaret Müşavirinden Notlar
Ticaret Müşavirlerinin bulundukları ülkede sahadan edindikleri ve ihracatınızı doğrudan etkileyebilecek güncel gelişmeler ve mevzuat değişikliklerine ilişkin notlara bu bölümde ulaşabilirsiniz.