Nijerya, 2021 yılında kişi başı 5.00 Bin $ ve toplam 432.29 Milyar $ gayri safi milli hasılaya sahiptir. 2020 yılında toplam 55.45 Milyar $ ithalat ve 34.90 Milyar $ ihracat gerçekleştirmiştir.
Nijerya, 2021 yılında kişi başı 5.00 Bin $ ve toplam 432.29 Milyar $ gayri safi milli hasılaya sahiptir. 2020 yılında toplam 55.45 Milyar $ ithalat ve 34.90 Milyar $ ihracat gerçekleştirmiştir.
Bu bölüm, daha iyi bir deneyim sunabilmek için tablet, masaüstü ve dizüstü bilgisayarlardan erişim için optimize edilmiştir. Görüntüleme yapabilmek için farklı ekran çözünürlüğüne sahip bir cihaz kullanabilir veya tarayıcı pencerenizin boyutlarını değiştirebilirsiniz.
Ülkenin ithalat yaptığı ilk 10 ülke ve bu ülkenin sektör bazında ihracat tutarları aşağıda gösterilmektedir.
Ülkenin ihracat yaptığı ilk 10 ülke ve bu ülkenin sektör bazında ithalat tutarları aşağıda gösterilmektedir.
Potansiyel, ilgili ülkede seçilen sektörde yer alan ürünlere duyulan ihtiyacın büyüklüğünün 1000’lik skala üzerinden gösterilmesidir.
İki ülke arasında yapılan ticari anlaşmalar gerek vergiler gerekse gümrük uygulamaları bakımından ihracatta büyük önem taşımaktadır. Anlaşma metinlerine detay görüntüle butonunundan ulaşabilirsiniz.
Ülkelerin farklı teknik düzenlemeleri, test ve belgelendirme işlemleri hakkında bilgi edinmek ve ihracat öncesi dönemde varsa teknik engellere yönelik önlem almak ihracatınızı geliştirmek için kritik öneme sahiptir. Aşağıda teknikengel.gov.tr adresi kaynak alınarak hazırlanan bilgileri görüntüleyebilirsiniz.
Nijerya’ya gıda maddeleri ve insan sağlığı ile ilgili ilaç gibi bazı maddelerin ithali için, ithalattan önce tescil ettirilerek izin alınması gerekmektedir. Söz konusu izin ve tescil işlemleri NAFDAC (The National Agency for Food, Drug Administration and Control - Ulusal Gıda, İlaç İdaresi ve Kontrolü Kurumu / http://www.nafdac.gov.ng/) tarafından yapılmaktadır. Bu maddelerin dışında kalan eşyaların Nijerya'ya ithalatı konusunda gerekli değerlendirme ve belgelendirme işlemleri ise SON (Standards Organization of Nigeria / http://www.son.gov.ng/) isimli kuruluş tarafından yürütülmektedir. Anılan kurumlar tarafından uygulanmakta olan süreçlere ilişkin detaylı açıklamalar web sitelerinde yer almaktadır. SON (Standards Organization of Nigeria) bölgesel ofislerinin iletişim bilgilerine http://son.gov.ng/son- headquarters- regional-offices/ linkine tıklanarak erişilebilmektedir.
NAFDAC tarafından düzenlenen alanlara ilişkin mevzuata ilgili kurumun www.nafdac.gov.ng adresli web sayfasında yer alan “Regulations” başlığı altında yer almaktadır. SON (Standards Organization of Nigeria) kuruluş kanununa ve ilgili rehberlere http://son.gov.ng/son-downloads/ adresinden erişilebilmektedir.
Talep edilen belgenin mahiyeti (NAFDAC ve SON (Standards Organization of Nigeria) Uygunluk Değerlendirme Programı –SONCAP–sertifikaları) kendileri tarafından belirlenmektedir.
SONCAP sertifikaları SON (Standards Organization of Nigeria) adına 4 uluslararası firma tarafından düzenlenmektedir.
(i) Çin Sertifikasyon ve Denetim Grubu: www.ccic.com/
(ii) Cotecna Denetim Ltd. SA: www.exports-to-nigeria.com/
(iii) Société Generale de Surveillance (SGS) SA
(iv)Intertek: www.exports2nigeria.com/
SON (Standards Organization of Nigeria) Uygunluk Değerlendirme Programı ile detaylı açıklamalara http://son.gov.ng/soncap/ linkine tıklanarak ulaşılabilmektedir.
NAFDAC nezdinde tescil ettirilmesi gereken ürünler için başvurular direkt ilgili kuruma yapılmaktadır. NAFDAC sertifikası için izlenmesi gereken prosedürler ve gerekli dokümanlar ilgili kurumun web sayfasında yer alan “Guidelines” başlığı altında yer almaktadır.
Zorunlu belgelendirmeye tabi ürünlerin listesine NAFDAC’ın web sayfasında yer alan “Products” başlığı altında yer verilmektedir. Bunlar gıda, ilaç, kimyasallar, biyolojik ürünler, medikal ürünler, kozmetik, bitkisel ve hayvansal ürünlerdir. Bu ürünler haricindeki ürünler için ise SON (Standards Organization of Nigeria) tarafından onay verilmektedir.
1. Sevk öncesi inceleme: SON (Standards Organization of Nigeria).
2. İthalat denetimi: NAFDAC ve/veya SONCAP sertifikası olmayan ürünler ülkeye giriş yapamamaktadır.
3. Piyasa gözetimi ve denetimi: NAFDAC.
Ürünler: NAFDAC tarafından sertifikalandırılan ürünler haricindeki tüm ürünler.
Çalışılan Gözetim Şirketleri: “Çin Sertifikasyon ve Denetim Grubu”, “Cotecna Denetim Ltd. SA”, “Société Generale de Surveillance (SGS) SA”, “Intertek”.
Gümrüklerde NAFDAC ve SON tarafından fiziki denetim yapılmamaktadır. Nijerya gümrüklerindeki fiziki denetim Gümrük İdaresi tarafından yapılmaktadır.
Nüfusun yarısından fazlasının elektrik sıkıntısı yaşadığı Nijerya'da, Türk şirketi, yürüttüğü trafo merkezi projeleriyle milyonlarca kişinin elektriğe ulaşımını sağlayacak.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Afrika kıtasının en kalabalık ülkesi Nijerya'ya gerçekleştireceği ziyarette, iki ülke arasında ekonomik ve ticari iş birliğinin geliştirilmesi için farklı alanların ele alınması planlanıyor.
Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı Huriye Yamanyılmaz, mart ayında birlik bünyesinde yapılan dış satımın, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 44 artışla 1,24 milyar dolara ulaştığını bildirdi.
Türk ihracatçısı, nar dış satımından 126 milyon 54 bin dolar elde ettiği 2020 yılında bu meyvede en yüksek ihracat rakamına ulaştı.
Cumhurbaşkanının iyimserliğini paylaşan Nijerya Ulusal Petrol Şirketi (NNPC) Grup Genel Müdürü Mallam Mele Kyari, projenin 3.600 megawatt elektrik üretme kapasitesine sahip olduğunu söyledi.
Yaklaşan etkinlik bulunmamaktadır.
Ticaret Müşavirinden Notlar
Ticaret Müşavirlerinin bulundukları ülkede sahadan edindikleri ve ihracatınızı doğrudan etkileyebilecek güncel gelişmeler ve mevzuat değişikliklerine ilişkin notlara bu bölümde ulaşabilirsiniz.