Coğrafi olarak dünyanın en büyük ülkesi olan Rusya, ticaretten en yüksek geliri elde eden üçüncü ülke olarak dünya ticaretinin en aktif katılımcılarındandır. Doğal kaynak zenginliği ve çok sayıdaki ülkeye ihracatı ile dünyanın en önemli enerji piyasası aktörlerinden biri olarak anılmaktadır. Dünya Bankası “İş Yapma Kolaylığı” endeksinde 28. sırada yer almaktadır.
Rusya’nın Mart 2014'te Kırım’ı ilhakı ve 2022 yılındaki Rusya-Ukrayna Savaşı neticesinde; ABD, AB ülkeleri, Kanada ve Japonya ile yaşadığı anlaşmazlıkların ardından finans, enerji ve savunma sektörlerine uluslararası yaptırımlar uygulanmıştır. Yaptırımlara ek olarak 2014’ün ilk aylarında Amerika’nın kaya petrolü üretimindeki yüksek artış nedeniyle petrol fiyatları düşüşe geçmiştir. İhracat gelirlerinin önemli bir bölümün bağlı olduğu petrol fiyatlarının düşüşü ve zarar gören ticari ilişkileri nedeniyle ulusal para birimi olan Rus Rublesi 2014 yılının ikinci yarısında başlayan keskin devalüasyona uğramış ve Rusya, 2014-2015 yıllarında yüksek enflasyon ile ekonomik daralmayı aynı anda yaşamıştır. 2016 yılında başlayan iyileşme süreci sonrasında 2017 yılında Rusya’da ekonomik büyüme oranı ve ihracat yeniden artışa geçmiştir.
146 milyonluk nüfusu ile Rusya dünyanın en kalabalık dokuzuncu, Avrupa’nın ise en kalabalık ülkesidir. Rusya’da işgücüne katılım oranı %62 ve işsizlik oranı %4,6’dır. İstihdamın %67’si hizmetler sektöründe, %27’si sanayi sektöründe çalışmaktadır. Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre, 2019 yılı GSYH büyüklüğü cari fiyatlarla 1,6 trilyon dolar olan Rusya, dünyanın nominal olarak onbirinci ve satın alma gücü paritesine (PPP) göre altıncı büyük ekonomisidir. 2019 yılında yıllık reel olarak %1,3 oranında büyüyen Rusya ekonomisinin, 2020 yılında COVID-19 pandemisinin etkisi ve petrol üreticisi ülkeler kartelinde (OPEC) Suudi Arabistan ile yaşadığı fiyat krizinin negatif etkileri ile -%5,5 oranında daralacağı öngörülmektedir.
Comtrade verilerine göre, Rusya 2019 yılında toplam 426 milyar dolarlık ihracat ve 247 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirmiştir. En yakın ikili ticari ilişkilerini Çin, Almanya, Hollanda ve Belarus ile kurmuştur. En fazla ihracat yaptığı 5. ülke olan Türkiye, 2019 yılında Rusya’ya 4,1 milyar dolarlık ihracat yaparken, Rusya’dan 23,1 milyar dolarlık ithalat yapmıştır. 2019 yılındaki 27,2 milyar dolarlık ticaret büyüklüğümüz ile Rusya, Almanya’dan sonraki en büyük ticari ortağımız ve en fazla ticaret açığı verdiğimiz ülkedir.
Ayrıca Ukrayna ile STA imzalanmış olup, iç onay süreci devam etmektedir.
Ticaret Müşavirinden Notlar
Ticaret Müşavirlerinin bulundukları ülkede sahadan edindikleri ve ihracatınızı doğrudan etkileyebilecek güncel gelişmeler ve mevzuat değişikliklerine ilişkin notlara bu bölümde ulaşabilirsiniz.