İthal edilecek ürünün çeşidine göre ithal üründe farklı belgeler/sertifikalandırma aranmaktadır. Her hal ve karda, ithal ürüne eşlik etmesi aranan izin belgesi, sertifika ve onay belgelerinin malın gümrüge girişinden önce sunulması gerekmekte olup Serbest Ticaret Anlaşması kapsamındaki ülkelerden yapılan ithalat için gerekli menşe sertifikası da bu kapsamdadır.
Ateşli silahlar, canlı hayvan, bitkisel ve hayvansal ürünler, alkollü ve alkolsüz içkiler, gübreler ve tarımsal ilaçlar, gıda, ilaç ve kozmetik gibi ürünlerin ithali ise ilgili kamu kurumlarının ön incelemesine ve lisansına tabiidir.
İthalatında ilgili kurumlardan özel izin gerektiren veya ithali yasak olan ürünler ile ithalata ilişkin sıkça sorulan sorular aşağıdaki linkler vasıtasıyla incelenebilir:
https://www.aduana.cl/que-productos-requieren-de-autorizacion-para-ingresar-a-chile/aduana/2022-06-29/123507.html
https://www.aduana.cl/que-mercancias-puedo-importar-y-cuales-estan-prohibidas/aduana/2020-11-16/103555.html
https://www.aduana.cl/todas-las-preguntas-frecuentes-para-importaciones/aduana/2007-02-28/161116.html
İlaçların Sağlık Bakanlığına bağlı (Instituto de Salud Publica-ISP-www.isp.cl) tarafından kaydı gerekmekte, bununla birlikte bu alandaki düzenleyici çerçeve pazarı kısıtlar/pazara girişi engelleyici bir mahiyette uygulanmamakta, özellikle FDA, EMA gibi otoriterlerce veya başka bir ülkede kaydettirilmiş ilaçların kaydı ve pazara giriş süreci daha efektif işlemektedir. Gerekli kayıt yükümlülügünü yerine getirmeyen ürünlerin satış, ithalatı ve kullanımı mümkün olamamaktadır. İlgili kayda bağlı olarak ürün etiketinde, ithalatın yapıldığı ülke, ihracatçı-ithalatçı firma, ilgili ürünün bileşenleri ve kayıt tarihine ilişkin bilgileri içerir bir etiketleme uygulamasına gidilmektedir. Sağlık Bakanlığı tarafından kayıt altına alınan tüm kozmetik ve medikal ürünlere internet sitesinden ulaşmak mümkündür.
Tarım Bakanlığına bağlı SAG (https://www.sag.gob.cl/), tarım ve hayvansal ürünlerin, tohumların, ormancılık ürünlerinin, doğal kaynak niteliğindeki ürünlerin ithalatına ilişkin olarak ihracatçı ülkenin muadili otoritelerinden alınan orijini, kaliteyi ve ithal ürünün, insan, hayvan ve bitki sağlığı mülahazaları açısından gerekli asgari şartları karşıladığını gösterir sertifikalar eşliğinde ithalatını zorunlu kılmakta, ilgili belgelerin ayrıca Büyükelçilik/Konsolosluk onaylı İspanyolca tercümesi talep edilmektedir.
Benzer şekilde, ahşap ambalajların gazlı ilaçlamalarının uluslararası standardlara (International Standards for Phytosanitary Measures on Wood Packaging (ISPM n°15) http://www.ispm15.com/ISPM15_Revised_2009.pdf) uygun yapıldığına dair belgeler tarım ürünleri ithalatında aranmaktadır.
Diğer taraftan, ithal malın çeşidine göre sunulması gerekli izin veya sertifikalar haricinde, genel anlamda, ithalatta gümrük otoritesine ibrazı gerekli belgeler arasında ise, sevkiyatın muhteviyatını gösterir çeki listesi (packing list-albaran-lista de contenedores) ticari fatura, konşimento, beyanname menşe şehadetnamesi bulunmaktadır.
Ayrıca, ithal ürünlerde etiketlerin İspanyolca ve metrik sisteme göre düzenlenmiş olması gerekmektedir. Ürün paketlerinde, kalite, içerik, net ağırlık, son kullanma tarihi gibi bilgiler aranmakta, bu nitelikleri haiz olmayan bir ürün ithalat denetimini geçse dahi, iç pazara sunulması gerekli düzenlemeler yapılmaksızın mümkün olamamaktadır. Elektrikli makinalar, ayakkabılar, likid gaz, plastik ürünler, tekstil, alkollü içkiler, un, deterjan gibi pek çok ürünün ithalatında spesifik uygulamalar sözkonusudur.
26 Haziran 2016 tarihi itibarıyla yürürlük kazanan Gıda Etiketlemesine ilişkin yeni düzenlemenin (Law No 20.606) kapsamında, tüm gıda ürünleri etiketlerinin, katkı maddeleri dahil tüm muhteviyatı içerecek şekilde düzenlenmesi, besin değerlerine ilişkin bilgi ihtiva etmesi, eğer bu ögeler Sağlık Bakanlığınca belirlenmiş limitlerin üzerinde ise de, ayrıca belirtilmesi öngörülmüştür. Aynı Kanun, şeker ve yağ oranı ile kalori açısından yüksek gıda ürünlerinin bu özelliklerinin üründe ayrıca İspanyolca ve diğer dillerde gösterilmesini, bu nitelikteki ürünlerin 14 yaş altındaki çocuklara satışının yasaklanması da öngörümüştür. (Mevzuata bağlı olarak, çocuklar açısından ürünü cazip kılacak paket dizaynı ile satış yapılması, ilk ve orta öğrenim düzeyindeki eğitim kurumlarında bu tür ürünlerin satışı yasaklanmış, bu tür ürünlere ilişkin TV reklamlarının saati bu yaş grubunun TV izleme sıklığına göre ayarlanmıştır.)
Diğer taraftan, 977/96 sayılı Kararname ile yürürlüğe giren Gıda Sağlığına İlişkin Yönetmeliğin 534 ila 542 inci maddelerinde takviye edici gıdalara ilişkin düzenlemeler hüküm altına alınmıştır. İlgili Yönetmelikte, takviye edici gıdaların tanımı, içeriği, etiketleme ve pazarlama standartlarına yer verilmiş olup tüm takviye edici gıdaların tüketiminin herhangi bir hastalığın teşhisi, tedavisi veya önlenmesi amaçlarıyla özendirilmesi yasaklanmıştır. İlave olarak, takviye edici gıdaların ambalajının ön yüzünde ve ürün adının hemen altında belirgin bir şekilde "takviye edici gıda" ibaresinin bulunması ve devamında da "Bu ürünün 8 yaş altındaki çocuklar, hamileler ve emzirenler tarafından tüketilmesi önerilmez. Yetkili bir profesyonel tarafından belirtilmediği sürece dengeli beslenmenin yerini almaz." ifadelerinin eklenmesi zorunludur. Anılan Yönetmeliğin 539 uncu maddesinden itibaren ise “Sporcular İçin Takviye Edici Gıdalar”a yönelik özel hükümler bulunmaktadır.
Ticaret Müşavirinden Notlar
Ticaret Müşavirlerinin bulundukları ülkede sahadan edindikleri ve ihracatınızı doğrudan etkileyebilecek güncel gelişmeler ve mevzuat değişikliklerine ilişkin notlara bu bölümde ulaşabilirsiniz.