Zambiya, 2022 yılında kişi başı 3.68 Bin $ ve toplam 29.78 Milyar $ gayri safi milli hasılaya sahiptir. 2020 yılında toplam 5.31 Milyar $ ithalat ve 7.80 Milyar $ ihracat gerçekleştirmiştir.
Zambiya, 2022 yılında kişi başı 3.68 Bin $ ve toplam 29.78 Milyar $ gayri safi milli hasılaya sahiptir. 2020 yılında toplam 5.31 Milyar $ ithalat ve 7.80 Milyar $ ihracat gerçekleştirmiştir.
Bu bölüm, daha iyi bir deneyim sunabilmek için tablet, masaüstü ve dizüstü bilgisayarlardan erişim için optimize edilmiştir. Görüntüleme yapabilmek için farklı ekran çözünürlüğüne sahip bir cihaz kullanabilir veya tarayıcı pencerenizin boyutlarını değiştirebilirsiniz.
Ülkenin ithalat yaptığı ilk 10 ülke ve bu ülkenin sektör bazında ihracat tutarları aşağıda gösterilmektedir.
Ülkenin ihracat yaptığı ilk 10 ülke ve bu ülkenin sektör bazında ithalat tutarları aşağıda gösterilmektedir.
Potansiyel, ilgili ülkede seçilen sektörde yer alan ürünlere duyulan ihtiyacın büyüklüğünün 1000’lik skala üzerinden gösterilmesidir.
İki ülke arasında yapılan ticari anlaşmalar gerek vergiler gerekse gümrük uygulamaları bakımından ihracatta büyük önem taşımaktadır. Anlaşma metinlerine detay görüntüle butonunundan ulaşabilirsiniz.
Ülkelerin farklı teknik düzenlemeleri, test ve belgelendirme işlemleri hakkında bilgi edinmek ve ihracat öncesi dönemde varsa teknik engellere yönelik önlem almak ihracatınızı geliştirmek için kritik öneme sahiptir. Aşağıda teknikengel.gov.tr adresi kaynak alınarak hazırlanan bilgileri görüntüleyebilirsiniz.
Zambiya’da ihracatçıların muhatap oldukları ana kuruluş Zambia Bureau Standards (ZABS), Zambiya Standartlar Bürosu’dur. ZABS, Zambia Revenue Authority (ZRA), Patents and Companies Registration Authority (PACRA), Competition and Consumer Protection Commission (CCPC) ve Zambia Association of Manufacturers adlı kuruluşlar ile birlikte çalışmaktadır. Zambiya Standartlar Bürosu (ZABS), yukarıda değilen bütün kuruluşlar için bir anlamda üst yapı kuruluşu olarak görev yapmaktadır.
İhracat öncesi gümrük idaresine ihracat yapanların sunması gereken temel belgeler şunlardır :
- “Zambia Patents and Companies Registration Office” adlı kuruma tüm ihracat yapan şirketlerin kayıt olması gerekmektedir.
- Export Declaration Form (ZRA CE 20), ihracat deklarasyon formunun, istatistik amaçlı olarak Zambiya gümrük idaresine sunması zorunludur.
- Ürünün ticari faturası ve navlun belgelerinin de Gümrük idaresine zorunlu olmasa da ZRA CE 20 kodlu form ile birlikte sunulması istenmektedir.
- Havayolu ile ihrac edilen ürünler için ise “airway bill or bill of lading for transportaions of exports” faturalarının yine ZRA CEO 20 formu ile birlikte ibraz edilmesi istenmektedir.
- Zorunlu sevk öncesi belgelendirmeye tabii ürünler için ise yine gümrük idaresine “pre-certificiation” belgelerleri ibraz edilmelidir.
Burada belirtmekte yarar görülen husus şudur. İhraç ürünlerinin gelen gümrük kapısına ve yetkili memurlara göre uygulama pratiklerinde değişiklikler olmaktadır. Çoğu kere ürünler hiç bir denetime tabii olmadan ülkeye sokulabilmektedir.
COMESA, SADC, Avrupa Birliği ve AGOA’dan alınan sertifikasyonlar kabul edilmektedir. Ancak bu sertifikalar Zambia Revuenue Authority ( Zambiya Gelir İdaresi) tarafından onaylanması gerekmektedir. Bu işlem temel olarak idarenin belgeleri kayıt altına almak için yaptığı mühürleme veya onaylama işlemidir.
Ülkedeki ürün güvenliği ve denetimi ile ilgili olan temel kuruluş “Zambia Bureau of Standards” Zambiya Standartlar Bürosu’dur. Özetle ülkede genel olarak etkin bir ürün güvenliği ve denetim sisteminin oluşmadığını, ilgili kurum ve kuruluşların (Zambiya Maliye Bakanlığı, Gümrük idaresi, yerel belediyeler ve Zambiya Standartlar Bürosu vb.) önemli altyapı ve yetişmiş eleman eksikliği içinde olduğu söylenebilir.
Zambiya’ya ithal edilen ürünlerin güvenlik şartlarına uygunluğunun denetimi, ürün piyasaya sürülmeden önce belirli mal grupları için yapılmaktadır. Hayvansal, tarımsal ve gıda (yaş sebze meyve, tohumlar, her türlü fide vb.) ürünleri, sağlık, tıbbi malzeme, ilaç ürünleri ile mamül taş ve yontulmamış değerli taşlar için “Mount Makulu Research Station”, ve Enerji Bakanlığı’ndan uygunluk sertifikası almak zorunludur. Ayrıca kereste ithalatı için Forestry Department'dan uygunluk sertifikası alınması gerekmektedir.
Zambiya’da ülkeye ihracatta zorunlu sevk öncesi inceleme uygulaması vardır. Zorunlu sevk öncesi (pre-cerificiation) belgelendirmeye tabi olan ürünlerin listesinde 50 kalem ithal ürün bulunmaktadır. İthal edilen ülkelerdeki resmi ya da uluslararası akreditasyonu olan gözetim şirketlerinden sertifikasyon istenmektedir.
İlgili haber bulunmamaktadır.
Yaklaşan etkinlik bulunmamaktadır.
Ticaret Müşavirinden Notlar
Ticaret Müşavirlerinin bulundukları ülkede sahadan edindikleri ve ihracatınızı doğrudan etkileyebilecek güncel gelişmeler ve mevzuat değişikliklerine ilişkin notlara bu bölümde ulaşabilirsiniz.