Standartlar
Merkezi Berlin’de bulunan Alman Standartlar Enstitüsü (DIN), Federal Almanya Cumhuriyeti'nin resmi standart enstitüsüdür.
Deutsches Institut für Normung (DIN): https://www.din.de/de
Elektrik ve elektronik ile ilgili konularda Almanya'da DIN’in yanı sıra, Elektronik ve Bilişim Teknolojileri Birliği (VDE) temsilcilerinden oluşan Almanya Elektroteknik, Elektronik ve Bilişim Teknolojisi Komisyonu (DKE) bulunmaktadır.
Verband der Elektrotechnik (VDE): https://www.vde.com/de
Deutsche Kommission Elektrotechnik Elektronik Informationstechnik (DKE): https://www.dke.de/de
DIN uluslararası ve Avrupa standart komitelerinde (ISO, CEN, IEC ve CENELEC) Almanya’yı temsil etmektedir. DIN tarafından neşredilen standartlar, DIN grubu'nun bir alt kuruluşu olan Beuth Yayınevi tarafından yayınlanmaktadır. Almanya’da DIN ve DKE’de derlenen belgeleri mutabakat derecesine göre bir ayrıma tabi tutmak mümkündür. Örneğin bir standart (DIN, DIN EN, DIN EN ISO, DIN ISO, DIN EN IEC) tüm paydaşları içeren mutabakat prensibine göre geliştirilebilir. Diğer taraftan, spesifikasyon ise (DIN SPEC, CWA, PAS, VDE Uygulama Rehberi) mutlaka tam bir mutabakat ve tüm paydaşların dahil edilmesini gerektirmez. Bu sebeple, DIN SPEC veya VDE Uygulama Rehberi küçük çalışma gruplarında birkaç ay içinde geliştirilebilir. Bu tür belgeler daha ziyade diğer pazar aktörleri ile bilgi alışverişini teşvik etmek ve mevcut standartlarla bir çatışma olmamasını sağlamak için üretilmektedir. Normatif bir belge (standart) çalışma komitelerinde geliştirilir ve her bir komite tanımlanmış bir standardizasyon projesinden sorumludur. Çalışma komitesinde, Taslak Standartlar portalında online olarak 2 ay boyunca (veya DIN Standartları için 4 aya kadar) yayınlanan veya yayıncı Beuth Verlag’dan satın alınabilecek erişime açık bir taslak standart hazırlanır ve ilgililer bu standartla ilgili görüş bildirebilmektedirler. Bu sayede sürece geniş bir kitlenin katılması sağlanmış olur. Görüş bildirme süresinin sonunda çalışma komitesi itirazları ele alır, uygun olması durumunda metin bu itirazlara göre değiştirilir ve akabinde standart kabul edilir.
Akreditasyon
Alman Akreditasyon kuruluşu Dakks, EA (European co-operation for Accreditation), IAF (International Accreditation Forum) ve ILAC (International Laboratory Accreditation Cooperation) üyesi olan bir ulusal akreditasyon yapısına sahiptir.
ILAC: https://ilac.org/ilac-membership/members-by-economy/
EA: http://www.european-accreditation.org/ea-members (https://european-accreditation.org/ea-members/directory-of-ea-members-and-mla-signatories/)
IAF: https://www.iaf.nu/articles/IAF_MEM_Germany/73
Ürün Güvenliği/Güvenirliği
Almanya’da Ürün Güvenliği konusundaki paydaşları incelediğimizde Federal Almanya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (BMAS) Ürün Güvenliği Kanunu ve kendi alanı ile ilgili ikincil mevzuatın hazırlanmasından sorumludur.
Bundesministerium für Arbeit und Soziales (BMAS): http://www.bmas.de
Anılan Bakanlığın bünyesinde Alman Ürün Güvenliği Kanunu’nun 33. maddesi doğrultusunda kurulmuş ve piyasa gözetim ve denetim otoritelerinin, uygunluk değerlendirme kuruluşlarının, işveren örgütlerinin ve diğer sektör profesyonellerinin de temsil edildiği bir Ürün Güvenliği Komitesi (Ausschuss für Produktsicherheit-AfPS) faaliyet göstermektedir. Mezkur Komite’nin görev ve faaliyetleri Almanya’daki Ürün Güvenliği ve Denetimi Sistemindeki bir diğer önemli paydaş olan Almanya Federal İş Sağlığı ve Güvenliği Enstitüsü (BAuA) üzerinden yürütülmektedir.
Bundesanstalt für Arbeitsschutz und Arbeitsmedizin (Baua): http://www.baua.de
Federal Almanya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yanı sıra Alman Ürün Güvenliği Kanunu’nun 8. Maddesi çerçevesinde Ekonomi ve Enerji Bakanlığı, Gıda ve Tarım Bakanlığı, Çevre Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlı ve Savunma Bakanlıkları Ürün Güvenliği Komitesi’nin görüşünü alarak Federal Konsey’in de onayı ile Ürün Güvenliği konusunda hukuki düzenlemeler hazırlayabilmektedirler. Bu minvalde, yeni yaklaşım direktifleri kapsamındaki çalışmalar daha ziyade Alman Ekonomi ve Enerji Bakanlığı nezdinde yürütülmektedir.
Alman Ekonomi ve Enerji Bakanlığı: www.bmwi.de
İthalat Denetimi
Almanya’da ürün denetimi temel olarak PGD mekanizmasına dayanmaktadır. Bununla birlikte gümrük idarelerince seçici denetimler de uygulanabilmektedir. Gümrük idareleri 3. ülkelerden ithal edilen ürünlere uygulanan seçici denetim sonucunda bir ürünün güvenli ürün olmadığı şüphesini taşırsa (örneğin yeni yaklaşım direktiflerine tabi bir ürüne CE işareti iliştirilmemişse) ürünün serbest dolaşıma girmesini geçici süreyle (3 gün) engelleyerek durumu ilgili piyasa gözetimi birimine iletmektedir. Eyaletler bazında belirlenen piyasa gözetimi birimi 3 gün içerisinde müdahil olma iradesini açıklamazsa söz konusu ürün gümrük idaresince serbest dolaşıma bırakılmaktadır. Bununla birlikte piyasa gözetimi birimi müdahil olma iradesini gümrük idaresine bildirmesi halinde nihai kararın verilmesine kadar geçen süreçte ürünler gümrükte takılmaktadır.
Gümrüklerle ilgili sorunlar için aşağıdaki internet adresi üzerinden ilgili adreslere erişim imkanı mevcuttur: http://www.zoll.de/DE/Service/Dienststellensuche/Numerisches_Bezirksverzeichnis/Schritt_02/_function/Dienststellensuche_Anliegen_Numerisches_Bezirksverzeichnis_Formular.ht
Piyasa Gözetim Denetimi (teknik düzenlemelere ilişkin)
Alman Piyasa Gözetim Denetimi (PGD) düzenlemelerinde eyalet sisteminden kaynaklanan çoklu bir yapı hakimdir. Bu kapsamda, PGD sisteminin paydaşlarını ilgili federal Bakanlıklar, Almanya Federal İş Sağlığı ve Güvenliği Enstitüsü ( BAuA ) ve yetkili eyalet kuruluşları oluşturmaktadır. Uygulamada PGD eyaletler bazında yetkili kuruluşlarca yerine getirilmektedir. Eyaletler arasında koordinasyon Piyasa Gözetimi Çalışma Komitesi (AAMÜ) tarafından sağlanmaktadır. Ayrıca Gümrük idareleri de PGD sisteminin önemli bir paydaşını oluşturmaktadır.
Ticaret Müşavirinden Notlar
Ticaret Müşavirlerinin bulundukları ülkede sahadan edindikleri ve ihracatınızı doğrudan etkileyebilecek güncel gelişmeler ve mevzuat değişikliklerine ilişkin notlara bu bölümde ulaşabilirsiniz.