8Doğu Avrupa ve Batı Asya’nın kesişim noktası olan Kafkasya’da yer alan Azerbaycan, üniter bir anayasal cumhuriyet yönetimine sahiptir. Azerbaycan, Sovyetler Birliği sonrası ekonomik geçişini tamamlamış, petrol bazlı ve gelişmekte olan bir ekonomiye sahiptir. Azerbaycan ulusal para birimi manattır (AZN). Resmi dil Azerice olmakla beraber ülkede Rusça yaygın olarak konuşulmaktadır. Dünya Bankası “İş Yapma Kolaylığı” endeksinde Türkiye’nin hemen ardından 34. sırada yer almaktadır.
Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından, Azerbaycan 1991 yılında bağımsızlığını ilan etmiştir. Bu ani geçişle, Cumhuriyetler arası bağlılığı esas alan ekonomik yapının dağılması, siyasi ve hukuksal altyapı eksikliği ve teknolojinin eski kalması nedenleriyle Azerbaycan ekonomisi ani bir çöküşe uğramıştır. Ülkede siyasi istikrarın tekrar sağlanması sonrasında ekonomiye yoğunlaşan Azerbaycan, dünyanın önde gelen petrol şirketleri ile yataklarının birlikte işlenmesi ve paylaşılması konusunda yaptığı anlaşmalar ve yeniliklere hızla adapte olması sayesinde, 1996 yılından itibaren ekonomide büyüme elde etmiştir.
10 milyonluk nüfusu ile Azerbaycan dünyanın en kalabalık 90. ülkesidir. Nüfusun %44’ü kırsal kesimde yaşamaktadır – Türkiye’de bu oran %25 – ve işgücüne katılım oranı %66’dır. İşgücünün %50’si hizmetler sektöründe, %14’ü sanayi sektöründe ve %36’sı tarım sektöründe istihdam edilmektedir. Azerbaycan, 2019 yılında cari fiyatlarla 48 milyar dolarlık GSYH büyüklüğü ile dünyada 89. sıradadır. Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre, 2019 yılında yıllık reel olarak %2,3 büyüyen Azerbaycan ekonomisinin, 2020 yılında COVID-19 pandemisinin etkisiyle -%2,2 oranında daralacağı öngörülmektedir.
Comtrade verilerine göre, Azerbaycan 2019 yılında toplam 19,6 milyar dolarlık ihracat ve 13,64 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirmiştir. En yakın ticari ilişkilerini İtalya, Türkiye, Çin ve Rusya ile kurmuştur. Türkiye, Rusya’dan sonra en fazla ithalat yaptığı ülkedir. Türkiye 2019 yılında Azerbaycan’a 1,78 milyar dolarlık ihracat yaparken, Azerbaycan’dan 411 milyon dolarlık ithalat yapmıştır. İkili ticaret büyüklüğümüzün 2 milyar doları aştığı Azerbaycan, en büyük 39. ticari partnerimiz konumundadır.
Ticaret Müşavirinden Notlar
Ticaret Müşavirlerinin bulundukları ülkede sahadan edindikleri ve ihracatınızı doğrudan etkileyebilecek güncel gelişmeler ve mevzuat değişikliklerine ilişkin notlara bu bölümde ulaşabilirsiniz.