Belarus, 2022 yılında kişi başı 21.80 Bin $ ve toplam 72.79 Milyar $ gayri safi milli hasılaya sahiptir. 2020 yılında toplam 32.76 Milyar $ ithalat ve 29.17 Milyar $ ihracat gerçekleştirmiştir.
Belarus, 2022 yılında kişi başı 21.80 Bin $ ve toplam 72.79 Milyar $ gayri safi milli hasılaya sahiptir. 2020 yılında toplam 32.76 Milyar $ ithalat ve 29.17 Milyar $ ihracat gerçekleştirmiştir.
Bu bölüm, daha iyi bir deneyim sunabilmek için tablet, masaüstü ve dizüstü bilgisayarlardan erişim için optimize edilmiştir. Görüntüleme yapabilmek için farklı ekran çözünürlüğüne sahip bir cihaz kullanabilir veya tarayıcı pencerenizin boyutlarını değiştirebilirsiniz.
Ülkenin ithalat yaptığı ilk 10 ülke ve bu ülkenin sektör bazında ihracat tutarları aşağıda gösterilmektedir.
Ülkenin ihracat yaptığı ilk 10 ülke ve bu ülkenin sektör bazında ithalat tutarları aşağıda gösterilmektedir.
Potansiyel, ilgili ülkede seçilen sektörde yer alan ürünlere duyulan ihtiyacın büyüklüğünün 1000’lik skala üzerinden gösterilmesidir.
İki ülke arasında yapılan ticari anlaşmalar gerek vergiler gerekse gümrük uygulamaları bakımından ihracatta büyük önem taşımaktadır. Anlaşma metinlerine detay görüntüle butonunundan ulaşabilirsiniz.
Ülkelerin farklı teknik düzenlemeleri, test ve belgelendirme işlemleri hakkında bilgi edinmek ve ihracat öncesi dönemde varsa teknik engellere yönelik önlem almak ihracatınızı geliştirmek için kritik öneme sahiptir. Aşağıda teknikengel.gov.tr adresi kaynak alınarak hazırlanan bilgileri görüntüleyebilirsiniz.
Belarus’a ithalatta ve ülkede üretim faaliyetlerinde Devlet Gümrük Komitesi (http://www.customs.gov.by/en/) ve Devlet Standardizasyon Komitesi (Gosstandart’a bağlı olarak ülkenin çeşitli bölgelerinde birimler mevcuttur.) (https://gosstandart.gov.by/en-US) standartlar, teknik düzenlemeler, akreditasyon, ürün güvenliği, ithalat denetimi ve piyasa gözetimi konularında yetkili kurumlardır.
Belarus henüz DTÖ üyesi olmamakla birlikte, mevzuatı büyük ölçüde uluslararası normlara uyumludur.
Mevzuata, Devlet Standardizasyon (http://www.customs.gov.by/en/) ve Gümrük Komitelerinin (http://www.gosstandart.gov.by/en-US) yukarıda yer alan web adreslerinden ulaşılması mümkündür.
Ülkeye ithalatta aranan zorunlu belgeler;
- Alım Kontratı (İthalatçı tarafından ibraz edilir)
- Fatura ve Yük Listesi Taşıma Belgeleri
- İthalat Lisansı (gerekmesi halinde)
- Uygunluk Sertifikası (GOST B) Menşe Belgesi (gerekmesi halinde)
- Sağlık Sertifikasıdır (gerekmesi halinde)
Uygunluk Sertifikası; Gosstandart tarafından akredite edilen birimler tarafından verilmektedir. (https://bsca.by/en/accredited-cabs)
Belarus’a ithalatta ürünün niteliğine göre aşağıda kayıtlı belgelerin de talep edilmesi mümkün bulunmaktadır;
- Gospromnadzor Permit: sınai güvenlik normlarına uygunluk belgesi.
- Metrology Certificate: Metroloji normlarına uygunluk belgesi.
- Technical Passport: Teknik özellikleri, kullanım-bakım bilgilerini gösteren belge.
Belarus’a ithalatta sertifikasyon işlemleri ithalat aşamasında yapılmakta olup, sertifika süreci sonuçlanmamış ürünlerin satışı yasaktır.
Belarus, Avrasya Ekonomik Birliği ve bu birlik bünyesinde teşkil edilen Gümrük Birliği’ne üyedir. Teknik düzenlemeler AEB regülasyonlarına göre yapılmaktadır.
Ürün güvenliği denetimleri ithalat aşamasında ve piyasa denetimi yoluyla yapılmaktadır.
İthal edilen ürünlerde ürün güvenliği ve denetimi Belarus Devlet Standardizasyon Komitesi tarafından yapılmaktadır. Belgelendirme parti bazında, yıllık ya da 5 yıllık olarak düzenlenebilmektedir.
Uygunluk Sertifikasına tabi ürünler, gıdadan tekstile, inşaat malzemelerinden oyuncaklara kadar çok geniş bir yelpazede belirlenmiş ve güncellemeye açık bir yapıda tesis edilmiştir.
Sadece coğrafi açıdan değil, tarihsel, sosyal, kültürel ve ekonomik avantajlarıyla da yatırımcılara önemli fırsatlar sunan Türkiye, bölge ticaretini daha da hareketlendirecek, turizmi canlandıracak birçok ulaşım ve altyapı yatırımına kapı aralıyor.
Türkiye'den 2020 yılında yapılan domates ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 3 arttı.
Belarus’un kendine has yapısı ve Batı ile sorun yaşaması, Türkiye-Belarus ilişkilerinin potansiyelin altında kalmasına sebep olsa da günümüzde aynı hususlar iş birliğinin gelişmesini de sağlayabilir.
AKDENİZ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nejdat Sin, 2020 yılının ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 17 artış yakalayıp, 510,7 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini açıkladı.
Yaklaşan etkinlik bulunmamaktadır.
Ticaret Müşavirinden Notlar
Ticaret Müşavirlerinin bulundukları ülkede sahadan edindikleri ve ihracatınızı doğrudan etkileyebilecek güncel gelişmeler ve mevzuat değişikliklerine ilişkin notlara bu bölümde ulaşabilirsiniz.