Ticaret, lojistik, medya ve eğlence için Orta Doğu’nun merkezi konumunda olan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), çok sayıda uluslararası şirketin de yatırımıyla sürekli gelişmekte olan bir ülkedir. BAE, başlıca gelir kaynağı olan petrol ve petrol ürünleri gelirlerine bağımlılığını azaltmak için son 10 yılda iş kollarını çeşitlendirmiş ve yabancı yatırımcılara her türlü kolaylığı sağlayacak liberal ticaret rejimini benimsemiştir.
BAE, bulunduğu konum ile diğer Körfez İşbirliği Konseyi (GCC) ülkelerine önemli bir giriş yoludur. Yüzölçümü ve nüfusu küçük olduğundan dış ticarette reeksport (yeniden ihracat) yöntemini benimsemiş, tüm dünya ülkeleri için aracı konumuna ulaşmıştır. “Râşid” ve “Cebeli Ali” isimli iki büyük limanı ve Dubai hükümetine ait lüks havayolu şirketi “Emirates” ülke ticaretine canlılık kazandırmaktadır. 11 milyonluk nüfusu ile dünyanın en kalabalık 86.ülkesidir. 200’den fazla uyruğu bünyesinde bulundurması yönüyle yüksek derecede uluslararası bir ülkedir.
BAE ekonomisi IMF verilerine göre 2023 yılında cari fiyatlarla 514 milyar dolara ulaşmıştır. BAE, kişi başına düşen 48,1 bin dolar GSYH değeri ile dünya ortalamasının yaklaşık 3,5 kat üzerindedir. Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre, 2023 yılında yıllık reel %3,6 büyüyen BAE ekonomisinin 2024 yılında %4 oranında büyüyeceği öngörülmektedir.
Uluslararası Ticaret Merkezi (ITC) verilerine göre, Birleşik Arap Emirlikleri 2023 yılında toplam 280 milyar dolarlık ihracat ve 267 milyar dolarlık ithalat yapmıştır. Türkiye, 2023 yılında Birleşik Arap Emirlikleri'ne 8,6 milyar dolarlık ihracat yaparken Birleşik Arap Emirlikleri'nden 11,5 milyar dolarlık ithalat yapmıştır. 2023 yılında Birleşik Arap Emirlikleri ile ikili ticaret büyüklüğümüz 20,1 milyar dolara ulaşmıştır.
Ticaret Müşavirinden Notlar
Ticaret Müşavirlerinin bulundukları ülkede sahadan edindikleri ve ihracatınızı doğrudan etkileyebilecek güncel gelişmeler ve mevzuat değişikliklerine ilişkin notlara bu bölümde ulaşabilirsiniz.