Dünyanın 48. büyük ekonomisi olan Çekya, Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinin yanı sıra Almanya ve Rusya’ya kolay erişim imkanı sağlayan coğrafi konumu ile Avrupa ihracatımızda fırsatlar yaratan bir ülkedir. Çekya, yüksek gelirli bir refah düzeyine, yenilikçiliğe dayalı hizmetler ve sanayi sektörlerine ve ihracata yönelik gelişmiş bir sosyal pazar ekonomisine sahiptir. Dünya Bankası “İş Yapma Kolaylığı” endeksinde 41. sıradadır.
Çekya, çok partili parlamenter sistem ile yönetilen, insan haklarına saygılı ve demokratik bir ülkedir. Resmi para birimi Çek Kronu’dur (CZK). Resmi dil Çekçe olmakla beraber Slovakça ve Almanca da azınlık nüfus tarafından konuşulmaktadır. İngilizce iş hayatında yaygın olarak kullanılmaktadır.
10,7 milyon nüfusu ile Çekya, dünyanın 79. kalabalık ülkesidir. İşgücüne katılım oranı %60’tır. %2,8’lik işsizlik oranı ile mensubu olduğu Avrupa Birliği içinde en düşük işsizlik oranına sahiptir. 2019 yılı itibariyle, işgücünün %60’ı hizmetler sektöründe ve %38’i sanayide istihdam edilmektedir. Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre, 2021 yılı GSYH büyüklüğü cari fiyatlarla 282,6 milyar dolardır. 2021 yılında yıllık reel olarak %3,3 oranında büyüyen Çekya ekonomisinin, 2022 yılında %2,3 oranında yavaşlayacağı öngörülmektedir.
Ekonomist İstihbarat Birimi (EIU) verilerine göre, Çekya’nın Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin etkilerine doğrudan maruz kalması beklenmektedir. AB içinde, Rus gazına en bağımlı ikinci ülke ve Ukrayna'dan kaçan kitlesel bir mülteci akını ile karşı karşıya kalacağı tahmin edilmektedir. Hükümet, Petr Fiala liderliğindeki beş partili yeni bir merkez sağ koalisyonudur. İktidar partileri arasındaki anlaşmazlıkların, ülkede orta vadede bir istikrarsızlık kaynağı olabileceği öngörülmektedir. Yeni hükümetin, iş yanlısı bir yönelimi sürdürürken mali disiplini ve AB ile ilişkileri iyileştireceği beklenmektedir. Kalıcı enflasyonist baskılar ve tedarik zincirindeki kırılmalar, 2022'de büyüme üzerinde önemli aşağı yönlü riskler oluşturmaktadır. Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından AB yaptırımları nedeniyle Rusya'dan gelen gaz arzının ve ticaret akışının kesintiye uğraması olasılığının ekonomik toparlanma için büyük bir risk oluşturacağı beklenmektedir.
Birleşmiş Milletler (UN) Comtrade verilerine göre, Çekya 2021 yılında toplam 227,1 milyar dolarlık ihracat, 211,8 milyar dolarlık ithalat yapmıştır. En yakın ticari ilişkilerini komşu ülkeleri olan Almanya, Slovakya ve Polonya ile birlikte Çin, Fransa ve Birleşik Krallık ile kurmuştur. Türkiye, 2021 yılında Çekya’ya 1,6 milyar dolarlık ihracat yaparken Çekya’dan 2,7 milyar dolarlık ithalat yapmıştır. 2021 yılındaki 4,3 milyar dolarlık ikili ticaret büyüklüğü ile Çekya, Türkiye’nin 26. büyük ticaret ortağı konumundadır.
Ticaret Müşavirinden Notlar
Ticaret Müşavirlerinin bulundukları ülkede sahadan edindikleri ve ihracatınızı doğrudan etkileyebilecek güncel gelişmeler ve mevzuat değişikliklerine ilişkin notlara bu bölümde ulaşabilirsiniz.