Dünyanın 16. büyük ekonomisi olan Endonezya, bir adalar grubu devletidir. 1997 Asya ekonomik krizi sonrasında istikrarlı bir ekonomik büyüme kaydeden Endonezya, Dünya Bankası “İş Yapma Kolaylığı” endeksinde 73. sırada yer almaktadır.
Hindistan, Çin ve ABD’nin ardından dünyanın en kalabalık 4. ülkesi olan Endonezya’nın, 283,5 milyonluk nüfusu içerisinde işgücüne katılım oranı %67,9, işsizlik oranı ise %5,3’tür (2023). İstihdamın %49’u hizmetler sektöründe, %22’si sanayi sektöründe, %29’u ise tarım sektöründe sağlanmaktadır.
Uluslararası Para Fonu (IMF) tahminlerine göre Endonezya'nın 2030 yılına kadar dünyanın beşinci büyük ekonomisi olacağı öngörülmektedir. Ülkenin güçlü yönleri arasında genç ve kalabalık nüfus, zengin doğal kaynaklar, disiplinli mali politikalar, düşük kamu borcu, küresel finansal krize dirençli bankacılık sistemi ve istikrarlı uluslararası ilişkiler faktörleri sıralanmaktadır. Endonezya’da son zamanlarda yapılan araştırmalar ülkenin maden rezervlerinin tahmin edilenden çok daha zengin olduğunu göstermiştir. Ülke kömür, kalay, bakır, nikel, boksit, altın, gümüş, demir cevheri, kaolin, mermer, granit kaynaklarına sahiptir. Madencilik üretiminin uzun vadede gelişeceği öngörülmektedir. Dünya nikel üretimin %20'si, alüminyum üretimin %10'u Endonezya'ya aittir. Resmi para birimi Endonezya Rupiahı (IDR) olan Endonezya’nın 2023 yılı GSYH büyüklüğü cari fiyatlarla 1,37 trilyon dolardır.
Endonezya'nın ekonomik planlaması, 2005'ten 2025'e uzanan 20 yıllık bir kalkınma planını takip etmektedir. Her biri farklı kalkınma önceliklerine sahip olan RPJMN (Rencana Pembangunan Jangka Menengah Nasional) adı verilen 5 yıllık orta vadeli planlara ayrılmıştır. Mevcut orta vadeli kalkınma planı (uzun vadeli planın dördüncü aşaması) 2020-2024 yılları arasında yürütülmektedir. Bu planda ise özellikle kendi kendine yetebilirlik vurgulanmaktadır. Kamu harcamalarındaki bu tür değişimler, uzun süredir devam eden enerji sübvansiyonlarının reformlarıyla sağlanmakta ve yoksullara doğrudan etki eden programlara daha fazla yatırım yapılmasına olanak tanımaktadır.
Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre Endonezya ekonomisi, 2023 yılında yıllık reel olarak %5 oranında büyümüştür, 2024 yılında da bu büyümenin aynı oranda devam edeceği öngörülmektedir.
Uluslararası Ticaret Merkezi (ITC) verilerine göre, Endonezya 2023 yılında toplam 258,8 milyar dolarlık ihracat ve 221,8 milyar dolarlık ithalat yapmıştır. En yakın ticari ilişkilerini Çin, Japonya, Singapur, ABD, Malezya ile kurmuştur. Türkiye, 2023 yılında Endonezya’ya 409,8 milyon dolarlık ihracat yaparken Endonezya’dan 1,9 milyar dolarlık ithalat yapmıştır. 2023 yılında Endonezya ile ikili ticaret büyüklüğümüz 2,3 milyar doların üzerine çıkmıştır.
Ticaret Müşavirinden Notlar
Ticaret Müşavirlerinin bulundukları ülkede sahadan edindikleri ve ihracatınızı doğrudan etkileyebilecek güncel gelişmeler ve mevzuat değişikliklerine ilişkin notlara bu bölümde ulaşabilirsiniz.