Filistin, 2021 yılında kişi başı 6.62 Bin $ ve toplam 15.56 Milyar $ gayri safi milli hasılaya sahiptir. 2020 yılında toplam 6.06 Milyar $ ithalat ve 1.05 Milyar $ ihracat gerçekleştirmiştir.
Filistin, 2021 yılında kişi başı 6.62 Bin $ ve toplam 15.56 Milyar $ gayri safi milli hasılaya sahiptir. 2020 yılında toplam 6.06 Milyar $ ithalat ve 1.05 Milyar $ ihracat gerçekleştirmiştir.
Bu bölüm, daha iyi bir deneyim sunabilmek için tablet, masaüstü ve dizüstü bilgisayarlardan erişim için optimize edilmiştir. Görüntüleme yapabilmek için farklı ekran çözünürlüğüne sahip bir cihaz kullanabilir veya tarayıcı pencerenizin boyutlarını değiştirebilirsiniz.
Ülkenin ithalat yaptığı ilk 10 ülke ve bu ülkenin sektör bazında ihracat tutarları aşağıda gösterilmektedir.
Ülkenin ihracat yaptığı ilk 10 ülke ve bu ülkenin sektör bazında ithalat tutarları aşağıda gösterilmektedir.
Potansiyel, ilgili ülkede seçilen sektörde yer alan ürünlere duyulan ihtiyacın büyüklüğünün 1000’lik skala üzerinden gösterilmesidir.
İki ülke arasında yapılan ticari anlaşmalar gerek vergiler gerekse gümrük uygulamaları bakımından ihracatta büyük önem taşımaktadır. Anlaşma metinlerine detay görüntüle butonunundan ulaşabilirsiniz.
Ülkelerin farklı teknik düzenlemeleri, test ve belgelendirme işlemleri hakkında bilgi edinmek ve ihracat öncesi dönemde varsa teknik engellere yönelik önlem almak ihracatınızı geliştirmek için kritik öneme sahiptir. Aşağıda teknikengel.gov.tr adresi kaynak alınarak hazırlanan bilgileri görüntüleyebilirsiniz.
Palestine Standards Institution: http://www.psi.pna.ps/ar
Ministry of National Economy: http://www.mne.gov.ps/DesktopDefault.aspx?lng=1
Filistin, müstakil bir gümrük idaresinden yoksun bulunmakta ve dış ticaret işlemlerini İsrail üzerinden yürütmek zorunda kalmaktadır. Üçüncü ülkelere ihraç edilen ve üçüncü ülkelerden ithal edilen mallar, İsrail gümrüklerinden geçmekte ve ithalat vergileri, İsrail gümrük idaresi tarafından tahsil edilerek Filistin yönetimine intikal ettirilmektedir. Aynı şekilde, Filistin’in yaptığı ithalata, ürün güvenliği ve kalite açısından gerekli kontrol ve tahlillerle, belgelendirme işlemleri de İsrail gümrük idaresi tarafından ve İsrail mevzuatına göre yapılmaktadır. Zaten, iki ülkenin mevzuatı birbirine uygun şekilde düzenlenmiş bulunmaktadır.
İnsan sağlığıyla ilgili ürünlerin ve elektrikli aletlerin ithalatında, gerekli görülmesi halinde, ilgili kurumlardan (PSI, Tarım Bakanlığı vb.) belgelendirme istenilmektedir. Karşılıklı kabul anlaşması yapılan ülkeler: Fas, Yemen, Kuveyt, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri Sudan, Tunus ve Ürdün. Türkiye’den ithal edilen ürünlerde, TSE belgesi kabul görmektedir. Genel olarak, uluslararası ticarette istenilen ürün güvenliği belgeleri (CE vb.) istenilmektedir.
Sevk Öncesi İnceleme ve İthalat Denetimi İsrail gümrük idaresi tarafından, Piyasa Gözetimi ve Denetimi ise, Filistin kurumları tarafından yapılmaktadır.
Piyasa gözetimi ve denetimi esas itibariyle, Ekonomi Bakanlığı bünyesindeki tüketici koruma dairesi tarafından yürütülmektedir. Ayrıca, tüketiciler, şikâyetlerini bu birime iletebilmektedir. Diğer taraftan, Maliye Bakanlığı’na bağlı Gümrük Genel Müdürlüğü de bu konuda yetkilidir.
Yaklaşan etkinlik bulunmamaktadır.
Ticaret Müşavirinden Notlar
Ticaret Müşavirlerinin bulundukları ülkede sahadan edindikleri ve ihracatınızı doğrudan etkileyebilecek güncel gelişmeler ve mevzuat değişikliklerine ilişkin notlara bu bölümde ulaşabilirsiniz.