Afrika kıtasının batısında yer alan Gana, Afrika’nın 11. ve dünyanın 85. büyük ekonomisine sahiptir. Batı Afrika ülkeleri arasında en işlek trafik ağına sahip ülke olan Gana, altyapı ve eğitim yatırımlarını ve kalkınma planları ile son 20 yılda yıllık ortalama yaklaşık %7 ile kuvvetli bir ekonomik büyüme kaydetmiştir. İşletmelerin %100 yabancı mülkiyete (sermaye gereksinimleriyle) sahip olmasına olanak tanıyan ve ticarette malların gümrük vergilerinden muaf olduğu birçok serbest bölgeleye sahip olan Gana, dış ticaret için düşük maliyetli fırsatlar sunan bir ülkedir. Dünya Bankası “İş Yapma Kolaylığı” endeksinde 118. sıradadır.
Gana, 1957 yılında Birleşik Krallık sömürgeliğinden ayrılarak bağımsızlığını ilan etmiştir. Günümüzde, her birinin yönetiminde Bölge Valisi’nin bulunduğu 10 bölgeye sahiptir ve ülke başkanlık sistemi ile yönetilmektedir. Ülkenin en büyük şehri ve başkenti Akra'dır. Gana çok uluslu bir devlet yapısına sahiptir ve ülkede birçok etnik grup yer almaktadır. En yaygın etnik gruplar, Akan, Dagomba ve Eve’dir. Ülkede var olan 79 farklı dil ile dilde çeşitlilik yüksek düzeydedir. Resmi dil İngilizcedir ve bunun dışında en çok konuşulan yerel dil Akan dilidir. 2006 yılından bu yana Frankofon Birliği’ne üye olan Gana’da son yıllarda Fransızca da önem kazanmaktadır. Resmi para birimi Gana Cedisi’dir (GHS).
Gana 34,4 milyonluk nüfusu ile dünyanın en kalabalık 46. ülkesidir. Gana’da okuryazarlık oranı son verilere göre %80ile %86,3’lük dünya ortalamasının altındadır. Gana’da işgücüne katılım oranı yaklaşık %63 ve işsizlik oranı %3,1’dir. İşgücünün %41’i hizmetler sektöründe, %19’u sanayide ve %40’ı tarımda istihdam edilmektedir. Gana’nın 2023 yılındaki GSYH büyüklüğü cari fiyatlarla 76,4 milyar dolardır. Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre, 2023 yılında yıllık reel olarak %2,9 büyüyen Gana ekonomisinde büyümenin, 2024 yılında %3,1 oranına hızlanacağı öngörülmektedir.
2024 yılı Aralık ayında gerçekleştirilen genel seçimlerde 8 yıldır iktidarda olan Yeni Vatansever Parti kaybederek, iktidarı Ulusal Demokratik Kongre’ye devretmiştir. Gana, şu anda devam eden bir dış borç yeniden yapılandırma sürecinde bulunmaktadır ve bu sürecin yakın vadede de süreceği tahmin edilmektedir. 13/12/2022 tarihinde Uluslararası Para Fonu (IMF) ile Gana teknik ekipleri nezdinde anlaşma sağlanmış ve anlaşmada 3 milyar dolarlık bir Uzatılmış Kredi Kolaylığı (ECF) kullandırılması öngörülmüştür. 2024 yılı sonunda toplam kullandırılan kredi 2 milyar dolara yaklaşmıştır. Büyümenin 2027-2028 döneminde, altın ve petrol ihracatının yeni projelerle artması sayesinde hızlanması beklenmektedir.
Uluslararası Ticaret Merkezi (ITC) verilerine göre, Gana 2023 yılında toplam 16,9 milyar dolarlık ihracat ve 16,4 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirmiştir. En yakın ticari ilişkilerini Çin, İsviçre, Birleşik Arap Emirlikleri ve Güney Afrika ile kurmuştur. En fazla ithalat yaptığı 21. ülke Türkiye’dir. Türkiye, 2023 yılında Gana’ya 268,6 milyon dolarlık ihracat yaparken Gana’dan 363,4 milyon dolarlık ithalat yapmıştır. İkili ticaret büyüklüğümüzün 632 milyon doları bulduğu Gana’ya ithalatımız son 5 yılda büyürken, ihracatımız aynı dönemde daralmıştır.
Öte yandan, IMF programının iç talepte ve yatırım ortamında yarattığı baskıya rağmen firmalarımızın Gana’ya ilgisi devam etmektedir. Gana Yatırım Teşvikleri Merkezi verilerine göre, 2023 yılında 649 milyon dolar olarak gerçekleşen Doğrudan Yabancı Yatırım (DYY) (Akım) içerisinde, Çin 211 milyon dolar ile birinci sırada, Türkiye ise 173 milyon dolarla ikinci sırada yer almıştır. Öte yandan DYY (akım) seviyelerinde düşüş gözlemlenmektedir.
Ticaret Müşavirinden Notlar
Ticaret Müşavirlerinin bulundukları ülkede sahadan edindikleri ve ihracatınızı doğrudan etkileyebilecek güncel gelişmeler ve mevzuat değişikliklerine ilişkin notlara bu bölümde ulaşabilirsiniz.