Afrika’nın 2. ve dünyanın 37. büyük ekonomisi olan Güney Afrika, doğal kaynaklarla dolu, çeşitlendirilmiş ve gelecek vaat eden bir pazardır. Gelişmekte olan ekonomisi ile Afrika kıtası için önemli bir rol oynayan Güney Afrika; güçlü finansal, yasal ve ticari hizmetlere ve kapsamlı ulaşım altyapısına sahiptir. Afrika için önem taşıyan çok sayıda limana ev sahipliği yapan Güney Afrika, Sahra altı ülkeler ve pazarlar için ideal bir giriş kapısıdır. Güney Afrika, Dünya Bankası “İş Yapma Kolaylığı” endeksinde 84. sırada yer almaktadır.
Çok sayıda etnik kökenden milletleri barındıran Güney Afrika, parlamenter cumhuriyet sistemi ile yönetilmektedir. Güney Afrika'da yürütme başkenti Pretoria, yasama başkenti Cape Town, yargı başkenti Bloemfontein olmak üzere üç başkent bulunmaktadır. Ülkede kullanılan para birimi Rand’dır (ZAR). 11 ulusal dile sahip olan Güney Afrika’da en yaygın konuşulan ve iş dünyasında kullanılan dil İngilizcedir.
Güney Afrika 58,5 milyonluk nüfusu ile dünyanın en kalabalık 25. ülkesidir. 2019 yılındaki işgücüne katılım oranı %55 ve işsizlik oranı %27 olan Güney Afrika’da kalifiye işgücü sorunu yaşanmaktadır. İşgücünün %72’si hizmetler sektöründe ve %23’ü sanayide istihdam edilmektedir. Güney Afrika’nın 2019 yılındaki GSYH büyüklüğü cari fiyatlarla 351,4 milyar dolardır. Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre, 2019 yılında yıllık reel olarak %0,2 büyüyen Güney Afrika ekonomisinin, 2020 yılında COVID-19 pandemisinin etkisiyle -%5,8 oranında daralacağı öngörülmektedir.
Comtrade verilerine göre, Güney Afrika 2019 yılında toplam 89 milyar dolarlık ihracat ve 88 milyar dolarlık ithalat yapmıştır. En yakın ticari ilişkilerini Çin, Almanya ve Amerika ile kurmuştur. Türkiye, 2019 yılında Güney Afrika’ya 569 milyon dolarlık ihracat yaparken Güney Afrika’dan 754 milyon dolarlık ithalat yapmıştır. İkili ticaret büyüklüğümüzün 1,3 milyar doları aştığı Güney Afrika, en büyük 59. ticari partnerimizdir.
Ticaret Müşavirinden Notlar
Ticaret Müşavirlerinin bulundukları ülkede sahadan edindikleri ve ihracatınızı doğrudan etkileyebilecek güncel gelişmeler ve mevzuat değişikliklerine ilişkin notlara bu bölümde ulaşabilirsiniz.