Ülkede Ürünlerin Güvenliğinin Tespiti Amacıyla Kullanılan Sistemler ve Sorumlu Kuruluşlar
Güvenlik denetimleri temel olarak ithalat aşamasında (bazı ürünlerde ithalat öncesinde) yapılmaktadır.
Sanayi ürünlerinde Kore Teknoloji ve Standartlar Ajansı’ndan (KATS) tarafından denetlenen ürünler Tüketici Ürünleri ve Elektrikle Çalışan Cihazlar olarak iki ana kategoriye ayrılmaktadır. Ayrıca gaz yakan cihazların denetimi Kore Gaz Güvenliği Kurumu (KGS) tarafından yapılmaktadır.
Tüketici ürünlerinde güvenlik belgelendirme mevzuatı (Sanayi Ürünlerinin Kalite Güvencesi ve Güvenlik Denetimleri Kanunu / Quality Management & Safety Control of Industrial Products Act), tüketici veya çocuk ürünlerinden kaynaklanan kaza ve yaralanmalardan korumak üzere hazırlanmıştır. Bu mevzuat uyarınca yerli ve yabancı üreticilerin, ürün tesliminden önce model üzerinden Güvenlik Belgelendirmesi (Safety Certification) yaptırması zorunludur. Güvenlik Belgelendirmesine tabi tüketici ürünlerinde ise ürün denetiminin yanında fabrika incelemesi de yapılması gerekmektedir.
- Gıda, İlaç, Tıbbi Cihazlar, Kozmetik: MDFS
- Tüketici Ürünleri ve Elektrikli Ev Aletleri: KATS
- Gazlı Cihazlar: KGS
- Yaş Meyve Sebze: APQA
- Et, Süt ve Tavukçuluk Ürünleri: APQA ve MFDS
Tüketici Ürünleri İçin Güvenlik Belgelendirmesi Süreçleri:
- Başvuru: Başvuru formuyla birlikte Ticaret Sicil Belgesi ve ürün tanımı sunulur.
- Fabrika Denetimi: Üretim ve denetim ekipmanlarının ve teknik yetkinliğin güvenlik kriterlerine uygunluğu denetlenir.
- Ürün Testi: Ürün, güvenlik kriterlerine göre test ve muayene edilir.
- Gözetim: (i) Ürünlerin tüketiciler için güvenlik kriterlerini karşılayıp karşılamadığı doğrulamak amacıyla ürünler yılda en az bir kere düzenli muayene tabi tutulur. (ii) Güvenlik gereklerinin korunup korunmadığının doğrulanması için üretici kendisi denetim yapar ve denetim raporlarını muhafaza eder.
Güvenlik Belgelendirmesine Tabi Tüketici Ürünleri (18 Kalem)
- Tekstil: Takma kirpikler
- Kimyasal Ürünler: Kaplama lastikler
- Makine: Evlerde kullanılan basınçlı (düdüklü) tencereler, taşınabilir fırça kesiciler için bıçaklar.
- Ev ve Hobi Ürünleri: Gazlı çakmaklar, motorlu kaykaylar, deniz malzemeleri, ıslak mendiller, bebekler için yürüteçler, boncuk atan tabancalar, otomobiller için koruyucu kasklar, çocuk parkı ekipmanları, sporcular için koruyucu kasklar, bebek taşıyıcılar, bebek karyolaları, çocuk kaykayları, çocuk güvenlik sistemleri, çocuk skutırları.
Elektrikle Çalışan Cihazlar Güvenlik Kontrolleri Kanunu’nda (Electrical Appliances Safety Control Act) belirtilen, 50 – 1.000 volt arası elektrikli cihazlar bu kanuna göre denetlenmektedir. Elektrikle çalışan cihazların belgelendirme süreci risk derecelerine göre değişmektedir. Yüksek riskli görülen ve aralarında televizyon, monitör, flüoresan ampuller de bulunan 93 üründe Güvenlik Yönetim Sistemi (Safety Management System) uygulanmaktadır.
Güvenlik Yönetim Sistemi kapsamındaki cihazların güvenliği ürün testi ve fabrika incelemesiyle doğrulanmakta ve belge düzenlenmektedir. Ürünler, güvenlik gereklerini koruyup korumadıklarının teyidi için yılda en az bir kere denetlenmektedir. Belgelendirme Süreci Güvenlik Yönetim Sistemi aşağıdaki aşamalardan oluşmaktadır.
- Güvenlik değerlendirmesi başvurusu (Üretici)
- Ürün testi ve fabrika incelemesi (Belgelendirme Kuruluşu)
- Güvenlik Sertifikası Düzenlenmesi (Belgelendirme Kuruluşu)
- Rutin denetimler (Belgelendirme Kuruluşu)
Daha az riskli 53 üründe ise Üreticinin Denetimine Dayalı Güvenlik Değerlendirmesi Sistemi (Self-Regulatory Safety Confirmation System) uygulanmaktadır. Bu ürünlerde fabrika denetimi yapılmadan sadece ürün test edilmekte ve 5 yıl geçerli Kayıt Teyit Mektubu (Registration Confirmation Letter) düzenlenmektedir. Üretim sonrası ayrıca ürün denetimi yapılmamaktadır. Üreticinin Denetimine Dayalı Güvenlik Değerlendirmesi Sistemi aşağıdaki aşamalardan oluşmaktadır:
- Güvenlik değerlendirmesi başvurusu (Üretici ve ithalatçı)
- Ürün testi (Belgelendirme Kuruluşu)
- Kayıt Teyit Mektubu düzenlenmesi (Belgelendirme Kuruluşu)
- Ürünün piyasaya arzı
2012 yılı başında, aralarında ses ve görüntü ekipmanları, bilişim ve ofis gereçleri de olan düşük riskli 33 cihaz ve aksam için Avrupa Birliği'nin CE işaretine benzer KC Belgesi yürürlüğe girmiştir. KC Belgesi, üreticinin ürünün güvenliğini sağlayarak piyasaya arz etmesine olanak tanımakta ve üçüncü taraf belgelendirme mecburiyeti getirmemektedir. Üretici ürünün ilgili güvenlik standartlarına uygunluğunu belgeleyen dokümanları 5 yıl boyunca muhafaza etmek zorundadır. KC Belgesi aşağıdaki aşamalardan oluşmaktadır:
- Üreticinin ürün testlerini yapması veya dilerse üçüncü tarafa yaptırması (Üretici ve İthalatçı)
- Ürünün piyasaya arzı
Ürünlerin hangi sisteme göre belgelendirilebileceğine ilişkin bilgiler Kore Teknoloji ve Standartlar Ajansı web sayfasında (http://www.kats.or.kr/) bulunmaktadır.
Doğal gaz veya sıvılaştırılmış petrol gazı ile çalışan cihazların denetimi Kore Gaz Güvenliği Kurumu (KGS) tarafından yapılmaktadır. Denetimler, fabrika incelemesini de kapsamaktadır. Gaz ile çalışan cihazlardan, yalnızca KGS tarafından belgelendirilmiş tesislerde üretilenler Kore’de piyasaya arz edilebilmektedir.
Gıda, kozmetik, ilaç ve tıbbi cihazlar için Gıda ve İlaç Güvenliği Bakanlığı’ndan (MFDS) ruhsat alınması gerekmektedir.
Tıbbi cihazlar için Tıbbi Cihaz Satış Ruhsatı (Licence for Dealing in Medical Equipment), Onaylanmış Ambalaj Malzemesi İçerisindeki Ürünler İçin İthal İzni (Import Permit for Goods in Approved Packaging Materials) ve Tıbbi Cihazlar İçin İthalat Bildirimi (Import Notification for Medical Equipment) olmak üzere 4 koşulun sağlanması gerekmektedir. Bu belgeler genellikle tek kullanımlık olup, her ithalat işlemi için yeniden alınmaları gerekmektedir.
Güney Kore’ye ilk kez ithal edilen işlenmiş gıda ürünleri MFDS tarafından detaylı incelemeye tabi tutulmakta, bu kapsamda ürünün bileşenleri ve sağlık raporları incelenmekte, genellikle ürünler teste de tabi tutulmaktadır. İzin alınan ürünler rastlantısal olarak veya şüphe/şikayet üzerine müteakip sevkiyatlarda yeniden denetlenebilmektedir.
Yaş meyve sebze, et ve süt ürünlerinde ise, Tarım, Gıda ve Köyişleri Bakanlığına bağlı Bitki ve Hayvan Karantina Ajansı’nın Zirai Karantina Birimi (APQA) tarımsal ithalat bakımından hastalık kontrollerini yapmaktadır. Bu çerçevede, hangi tarımsal ürünün hangi ülkelerden ithal edilebileceği ve ilgili hastalık veya tarım zararlıları belirlenmektedir. Kore’ye yaş meyve sebze ithalatı ancak APQA tarafından ürün bazında onaylanan ülkelerden yapılabilmektedir. Bu izinler dışındaki ülke ve ürünler için ithal yasağı uygulanmaktadır. Yasağın kaldırılması için ihracatçı ülke tarafından ürün bazında başvuru yapılması gerekmektedir. Başvurunun ardından ülkenin hayvan ve bitki sağlığı mevzuatı (Act on the Prevention of Contagious Animal Diseases and the Plant Protection Act) çerçevesinde ithal risk değerlendirmesi (import risk asssessment) yapılmakta ve değerlendirmenin sonunda uygun bulunan ürünlere ithal izni verilmektedir. İthal risk değerlendirmesi 8 aşamadan oluşmakta ve ürüne/ülkeye göre 3 ile 10 yıl arasında sürebilmektedir.
Dondurma ve diğer süt ürünlerinde, aşağıdaki belgelerin ibraz edilmesi gerekmektedir:
- İhracatçı veya üretici ülkenin hayvansal karantinadan sorumlu yetkili kamu kurumu tarafından düzenlenen karantina belgesi,
- İhracatçı ülkenin merkezi veya yerel yetkili kurumu tarafından onaylanmış ısıl işlem veya işleme dokümantasyonu.
- Üretici veya ihracatçı ülkeden noter onaylı doküman (Şirket Genel Müdürünün imzası olmalıdır)
Ürünün karantinaya tabi olması halinde, ilgili kanun hükümlerine göre karantina uygulanmaktadır. Örneğin dondurmanın, işleme ve bileşen şartlarına uygun olması gerekmektedir (örneğin dondurma doğal tatlandırıcı içermeli ve en az %6 tereyağı içermelidir).
Gözetim şirketleri tarafından yapılan zorunlu bir sevk öncesi inceleme uygulaması bulunmamaktadır. Bununla birlikte, yukarıda açıklandığı üzere bazı ürünlerde üretim yeri belgelendirmesinin ve numune testlerinin sevkiyattan önce tamamlanmış olması gerekmektedir.
Ticaret Müşavirinden Notlar
Ticaret Müşavirlerinin bulundukları ülkede sahadan edindikleri ve ihracatınızı doğrudan etkileyebilecek güncel gelişmeler ve mevzuat değişikliklerine ilişkin notlara bu bölümde ulaşabilirsiniz.