Dünyanın 120. büyük ekonomisi olan Gürcistan, diğer eski Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) ülkelerinde olduğu gibi bağımsızlığını kazanmasından hemen sonra ekonomik olarak bir kriz dönemine girmiş, başta tarım ve sanayi alanları olmak üzere ülkede ekonomik üretim yarı yarıya düşmüştür. Dünya Ticaret Örgütü’nün üyesi olan Gürcistan, dünyanın en geniş manganez yataklarından birine sahiptir. 2004 yılından itibaren büyük bir kararlılıkla kayıt dışı ekonomi ve yolsuzlukla mücadeleye girilmiş, vergi oranları düşürülmüş, firmaların kuruluş işlemleri kolaylaştırılmıştır. Gürcistan, Dünya Bankası “İş Yapma Kolaylığı” endeksinde 7. sırada yer almaktadır.
SSCB’nin dağılmasından sonra Gürcistan’ın milli geliri içerisinde sanayinin payı azalmış, hizmetler sektörünün payı artış göstermiştir. Gürcistan’da hükümet öncelikleri arasında bağımsız bir özel sektör kurma, istihdamı artıracak yapısal reformlar uygulama, ihtiyatlı mali ve parasal politikalar ile sağlam bir makroekonomik ortam yaratma bulunmaktadır. Gürcistan resmi para birimi Lari’dir. Resmi dili Gürcüce olan Gürcistan’ın 3,7 milyonluk nüfusu içerisinde işgücüne katılım oranı %51,3, işsizlik oranı ise %11,6’dır. Gürcistan, 2019 yılında cari fiyatlarla 17,7 milyar dolar GSYH büyüklüğüne sahiptir.
Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre 2019 yılında yıllık reel olarak %5,1 oranında büyüyen Gürcistan ekonomisinin, 2020 yılında COVID-19 pandemisinin etkisiyle -%4 oranında daralacağı öngörülmektedir.
Comtrade verilerine göre, Gürcistan 2019 yılında toplam 3,7 milyar dolarlık ihracat ve 9 milyar dolarlık ithalat yapmıştır. En yakın ticari ilişkilerini Türkiye ve Rusya ile kurarken en fazla ithalatı Türkiye’den yapmaktadır. Türkiye, 2019 yılında Gürcistan’a 1,6 milyar dolarlık ihracat yaparken Gürcistan’dan 272 milyon dolarlık ithalat yapmıştır. 2019 yılındaki 1,8 milyar dolarlık ikili ticaret büyüklüğümüz ile Gürcistan, Türkiye’nin 43. büyük ticari ortağı konumundadır.
Ticaret Müşavirinden Notlar
Ticaret Müşavirlerinin bulundukları ülkede sahadan edindikleri ve ihracatınızı doğrudan etkileyebilecek güncel gelişmeler ve mevzuat değişikliklerine ilişkin notlara bu bölümde ulaşabilirsiniz.