Dünyanın en büyük altıncı ekonomisi olan Birleşik Krallık, liberal ve küresel düzenle entegre ekonomisi ile ticaret ve yatırım için güvenli ve iş dostu bir ortam sağlamaktadır. Dünyanın en eski demokrasilerinden biri olan Birleşik Krallık, istikrarlı bir yasal ve düzenleyici ortama, iş yapmayı kolaylaştıran, özel mülkiyeti koruyan şeffaf ve esnek iş hukuku düzenlemelerine ve dünya çapında diplomatik etkiye sahip bir ülkedir. Başkenti Londra, dünyanın ikinci büyük finans merkezi olmasının yanı sıra kaliteli eğitim, uluslararası ticaret ve küresel ekonomi için komuta merkezlerinden biridir. Birleşik Krallık, Dünya Bankası’nın “İş Yapma Kolaylığı” endeksinde 8. sırada yer almaktadır.
İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda’dan oluşan Birleşik Krallık, 66,8 milyonluk nüfusu ile Avrupa’nın Almanya’dan sonra en kalabalık ikinci ülkesidir. Dünya Bankası verilerine göre 2019 yılındaki işsizlik oranı %3,9’dur ve işgücünün %81’i hizmetler sektöründe istihdam edilmektedir. Birleşik Krallık Ulusal İstatistik Kurumu’na göre 2019 yılında 2,82 trilyon dolarlık GSYH’sinin %80’i aşkın kısmını hizmetler sektörü domine etmektedir. 2019 yılında gerçekleştirdiği 467,5 milyar dolarlık ihracat ile dünyada 11. sırada ve 691,9 milyar dolarlık ithalat ile dünyada 5. sıradadır. 2019 yılında 195 milyar dolar ticaret açığı veren Birleşik Krallık’ın hizmette ticaret fazlası ve mallarda ticaret açığı bulunmaktadır. Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre, 2019 yılında yıllık reel olarak %1,4 oranında büyüyen Birleşik Krallık ekonomisinin, 2020 yılında COVID-19 pandemisinin etkisiyle -%6,5 oranında daralacağı öngörülmektedir.
2017 Mart ayında resmi olarak dünyaya açıklanan ve 2020 Ocak ayının sonunda gerçekleşen Brexit ile Birleşik Krallık, 1975 yılında Avrupa Ekonomik Topluluğu iken katıldığı Avrupa Birliği üyeliğinden kendi isteği ile ayrılmıştır. Günümüzde halen geçiş aşamasında sayılan Birleşik Krallık, geçiş süresince AB hukukuna tabidir ve AB gümrük birliğinin ve tek pazarın bir parçası olmaya devam etmektedir, ancak artık AB'nin siyasi organlarının veya kurumlarının bir parçası değildir. Bu süreçte AB ile Ticaret Anlaşması için müzakereler gerçekleştirecek olan Birleşik Krallık’ın, ülkemizle de ikili ticaret anlaşması yapmak üzere, iki ülke arasında kurulmuş olan Ticaret Çalışma Grubu bünyesinde, önceden hazırlıkları yapılmış olan bir STA (Serbest Ticaret Anlaşması) müzakere süreci yürütmesi planlanmaktadır.
Comtrade verilerine bakıldığında, Türkiye Birleşik Krallık’a 2019 yılında 11,2 milyar dolarlık ihracat yaparken 5,6 milyar dolar ithalat yapmıştır. 16,8 milyar dolar büyüklüğündeki ikili ticaretimiz ile Birleşik Krallık, Almanya’dan sonra ihracat büyüklüğümüzün en yüksek olduğu ikinci ticari ortağımız konumundadır. Sürdürülebilir ve güvenli bir ticari partnerimiz olan Birleşik Krallık ile olan ilişkilerimiz, ihracat gelirlerimiz açısından yüksek önem taşımaktadır.
Ticaret Müşavirinden Notlar
Ticaret Müşavirlerinin bulundukları ülkede sahadan edindikleri ve ihracatınızı doğrudan etkileyebilecek güncel gelişmeler ve mevzuat değişikliklerine ilişkin notlara bu bölümde ulaşabilirsiniz.