Irak; siyasi, ekonomik, tarihi ve kültürel açıdan ülkemiz için son derece önemli bir ülkedir. Ülkemizin hem sınır komşusu hem de Ortadoğu’daki en büyük ticaret partneridir. Nüfusu çok genç ve nüfus artış hızı da oldukça yüksek bir ülkedir.
Bütçe gelirlerinin ağırlıklı olarak ham petrol satışına bağlı olduğu, devletin üretim tesislerinin büyük çoğunluğunu elinde tuttuğu, kamu istihdamı odaklı bir işgücü piyasasına sahip Irak’ta, petrol fiyatları ekonominin kaderini belirleyen en önemli faktördür. Irak ekonomisi esas itibariyle mal ve hizmet ithalatının yönlendirdiği bir ekonomidir.
Petrol gelirleriyle finanse edilen tüketim ve sermaye malları ithalatına olan tarihsel bağımlılık, ülkeyi son derece zayıf bir endüstriyel temelle karşı karşıya bırakmıştır. 2003'ten bu yana sermaye yoksunluğu, beyin göçü, yaygın yolsuzluk ve büyük kayıt dışılık, ülkenin iş ortamının gelişmesini engellemeye devam etmektedir.
Mevcut yasaların doğrudan yabancı sermaye çekmede yetersiz kalması, Irak Merkezi Hükümeti ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasındaki anlaşmazlıklar, bankacılık sisteminin zayıf olması, ülkedeki siyasi çekişmeler, sürdürülebilir olmayan kamu harcamaları, Irak ekonomisinin barındırdığı başlıca riskler olarak sıralanabilir.
27 Ekim 2022 tarihinde Irak Temsilciler Meclisi’nden güvenoyu alarak göreve başlayan Sudani Hükümeti, ekonomik istikrarı sağlamak, ekonomik çeşitliliği artırmak için adımlar atmaktadır. Bu dönemde; Irak göreceli siyasi ve iktisadi istikrar dönemini yaşamaktadır. Irak Merkezi Hükümeti’nin, geçen iki yıllık süreçte pek çok altyapı ve üst yapı projesini hayata geçirmek amacıyla çalışmalar yürüttüğü, kamu hizmetlerini etkinleştirmek için projeleri hayata geçirdiği, ekonominin petrol dışı sektörlere genişletilmesine yönelik girişimlerinin arttığı gözlenmektedir. Irak’ta 27 yıl sonra ilk kez resmi nüfus sayımının 20-21 Kasım 2024 tarihlerinde yapılması da önemli bir gelişmedir.
Irak Merkezi Hükümeti petrol dışındaki sektörlerde imalatı geliştirmek amacıyla muhtelif ürünlerde ithalat yasağı veya ilave gümrük vergisi kararları vermektedir. Sudani Hükümeti’nin son dönemde yerli ilaç sanayi geliştirme söylemi ön plana çıkmaktadır.
Irak’ta 2025 yılı Ekim ayında yapılması planlanan genel seçimlerin yapısal reformların hayata geçirilmesinde gecikmelere neden olacağı öngörülmektedir. Bu kapsamda, yaklaşan seçimler nedeniyle hükümet harcamalarının artması ve petrol gelirlerinin sabit kalması veya düşmesiyle birlikte 2025 yılında bütçe açığının artması, 2026 yılında devam eden petrol üretim kapasitesindeki artışla bütçe açığın azalması öngörülmektedir.
Irak, Birleşmiş Milletler, Arap Ligi, İslam İşbirliği Teşkilatı, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), Petrol İhraç Eden Arap Ülkeleri Örgütü (OAPEC), Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ, gözlemci üye) gibi önemli uluslararası kuruluşların üyesidir. Irak, Dünya Bankası 2022 yılı “İş Yapma Kolaylığı” endeksinde 190 ülke arasında 172. sırada yer almaktadır.
Diğer taraftan, Irak’ın 18 Temmuz 2024 tarihinde uluslararası ticaret sisteminin yasal ve kurumsal temeli olan DTÖ’ye üye olmak amacıyla 16 yıl aradan sonra müzakerelere tekrar başlaması; ülkedeki korumacı politikaların engellenmesi ve gümrük tarifelerine bir standart getirerek uluslararası ticaretin gelişmesi açısından büyük önem arz etmektedir.
Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre; Irak’ın 2023 yılındaki GSYİH 252,41 milyar Dolar; kişi başına düşen milli gelir ise 5.826 Dolardır. IMF’nin 2024 yılı tahmini verilerine göre, Irak’ın GSYİH 264,15 milyar Dolar; kişi başına düşen gelir ise 5.950 Dolardır. Bu tahmini verilere göre; Irak 196 ülke arasında 51. sırada; kişi başına düşen milli gelir açısından ise 111. sırada yer almaktadır.
Dünya Bankası 2024 yılı verilerine göre; Irak’ın 2023 yılında toplam döviz rezervi (altın dahil) 112 milyar Dolar; ülke GSYİH’sı içinde sanayi sektörünün (inşaat dahil) payı %55,6; tarımın payı ise %2,8; işsizlik oranı %15,5 seviyesindedir.
Türkiye 2023 yılında Irak’a 12,75 milyar dolarlık ihracat yaparken, Irak’tan 7,16 milyar dolarlık ithalat yapmıştır. Irak’a yaptığımız ihracat 2022 yılına kıyasla %7,2 azalmıştır. 2023 yılında Irak; Almanya ve ABD’nin ardından en çok ihracat yaptığımız 3. ülke konumunu korumuştur.
Ticaret Müşavirinden Notlar
Ticaret Müşavirlerinin bulundukları ülkede sahadan edindikleri ve ihracatınızı doğrudan etkileyebilecek güncel gelişmeler ve mevzuat değişikliklerine ilişkin notlara bu bölümde ulaşabilirsiniz.