Nominal olarak 53. ve satın alma gücü paritesi (PPP) olarak en büyük 35. dünya ekonomisi olan Irak, çok sayıda ülkenin petrol sağlayıcısıdır. Son yıllarda uyguladığı genişleyici maliye politikası, yapısal reformlar ve azalan jeopolitik risklerin olumlu etkisi ile Covid öncesi dönemde büyüme trendine geçmiştir. Türkiye’nin hem sınır komşusu hem de Orta Doğu ve Körfez bölgesindeki en büyük ticaret partneridir. Dinar, Irak’ın resmi para birimi olmakla birlikte ülkede ABD Doları da yaygın olarak kullanılmaktadır. Irak, Birleşmiş Milletler, Arap Ligi, İslam İşbirliği Teşkilatı, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), Petrol İhraç Eden Arap Ülkeleri Örgütü (OAPEC), Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ, gözlemci üye) gibi önemli uluslararası kuruluşların üyesidir. Irak, Dünya Bankası “İş Yapma Kolaylığı” endeksinde 190 ülke arasında 172. sırada yer almaktadır.
1980’lerde Irak-İran savaşı, 1990’larda Kuveyt’in işgali üzerine başlayan uluslararası askeri harekât ve 2003 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin askeri müdahalesinin dönüm noktalarını teşkil ettiği son 30 yılda, Irak ekonomisi oldukça istikrarsız bir yapı sergilemiştir. Çeşitli dönemlerde yürürlüğe konulan ekonomik ambargolar, Irak’ın küresel ekonomiyle bütünleşmesini güçleştirmiştir. 2014 yılında %50’nin üzerinde bir ekonomik büyüme ile başlayan Irak’ın toparlanma süreci, aynı yıl terör örgütü DEAŞ’ın Musul’u ele geçirmesiyle yavaşlasa da, 2016 yılına kadar devam etmiştir.
41,1 milyon nüfusu ile Irak, dünyanın en kalabalık 33. ülkesidir. Dünya Bankası verilerine göre, 2021 yılında işgücüne katılım oranı %42 ve işsizlik oranı %14,2’dir. Yerinden edilenler, geri dönenler, kadın iş arayanlar, salgın öncesi kendi hesabına çalışanlar ve kayıt dışı çalışanlar arasındaki işsizlik yüksek düzeyde kalmaya devam etmektedir. İşgücünün %58’i hizmetler sektöründe ve %23’ü sanayi sektöründe, %17,7’si tarım sektöründe istihdam edilmektedir. Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre, Irak’ın 2021 yılındaki GSYH büyüklüğü cari fiyatlarla 209,5 milyar dolardır. 2021 yılında yıllık reel olarak %5,9 büyüyen Irak ekonomisinin, 2022 yılında %9,5 oranında büyüyeceği öngörülmektedir.
Irak’ta hidrokarbon sektörü, ekonomik performansın birincil itici gücü olmaya devam etmektedir. 2022 yılında reel GSYH büyümesindeki belirgin güçlenmenin ardında, artan petrol ihracat geliri ve gaz kullanım kapasitesini artırma çabalarının etkisi vardır. Irak ekonomisi, küresel petrol fiyatlarındaki değişime son derece duyarlıdır.
Birleşmiş Milletler (UN) Comtrade verilerine göre, Türkiye 2021 yılında Irak’a 11,1 milyar dolarlık ihracat yaparken, Irak’tan 1,6 milyar dolarlık ithalat yapmıştır. İkili ticaret büyüklüğümüzün 12,8 milyar dolara ulaştığı Irak, en büyük 10. ticari partnerimiz ve en yüksek net ihracatı elde ettiğimiz 5. ülkedir.
Ticaret Müşavirinden Notlar
Ticaret Müşavirlerinin bulundukları ülkede sahadan edindikleri ve ihracatınızı doğrudan etkileyebilecek güncel gelişmeler ve mevzuat değişikliklerine ilişkin notlara bu bölümde ulaşabilirsiniz.