Japonya, dünyanın 3. büyük ekonomisi olan, oldukça gelişmiş ve istikrarlı bir serbest piyasa ekonomisine sahiptir. Yeni ürün ve hizmetleri erken benimseyen büyük, zengin ve yüksek eğitimli bir tüketici pazarına sahiptir. Dünya Bankası “İş Yapma Kolaylığı” endeksinde 29. sıradadır.
Japonya, Asya'nın Pasifik kıyısı boyunca uzanan 6.852 adadan oluşan bir ada ülkesidir. Resmi dil Japonca birçok lehçeye ayrılmıştır, en yaygın konuşulan lehçe başkentte konuşulan Tokyo lehçesidir. Ulusal para birimi Japon Yeni’dir (JPY). Japonya, parlamentonun devletin en üst organı ve hükümetin parlamentoya karşı sorumlu olduğu temsili demokrasi ile yönetilmektedir.
126 milyon nüfusu ile Japonya, dünyanın 11. en kalabalık ülkesidir. Yaşlı nüfus oranının en yüksek ülke olduğu Japonya’da 65 yaş ve üstü kesimin tüm nüfusa oranı %23’dür. 2019 yılında %61,7 olan işgücüne katılım oranının yaşlı nüfusun etkisiyle 2050 yılı itibariyle %53,1’e düşeceği tahmin edilmektedir. Japonya’daki %2,3’lük işsizlik oranı, dünya ve Asya ortalamasının oldukça altındadır. 2019 yılı itibariyle işgücünün %72’si hizmetler sektöründe ve %24’ü sanayide istihdam edilmektedir. Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre, Japonya’nın 2019 yılı GSYH büyüklüğü cari fiyatlarla 5 trilyon dolardır. 2019 yılında yıllık reel olarak %0,7 oranında büyüyen Japonya ekonomisinin, 2020 yılında COVID-19 pandemisinin etkisiyle -%5,2 oranında daralacağı öngörülmektedir.
Comtrade verilerine göre, Japonya 2019 yılında toplam 705,6 milyar dolarlık ihracat ve 720,8 milyar dolarlık ithalat yapmıştır. En yakın ticari ilişkilerini Çin, ABD ve Güney Kore ile kurmuştur. Türkiye, 2019 yılında Japonya’ya 502 milyon dolarlık ihracat yaparken Japonya’dan 3,6 milyar dolarlık ithalat yapmıştır. 2019 yılında 4 milyar doları aşan ikili ticaret büyüklüğü ile Japonya, Türkiye’nin 24. büyük ticari ortağı konumundadır. Son 5 yılda Japonya’ya ihracatımızın ithalatımızın düşük büyüme oranına sahip olması, ticari ilişkimizin Türkiye lehine büyüdüğünün bir göstergesidir.
Ticaret Müşavirinden Notlar
Ticaret Müşavirlerinin bulundukları ülkede sahadan edindikleri ve ihracatınızı doğrudan etkileyebilecek güncel gelişmeler ve mevzuat değişikliklerine ilişkin notlara bu bölümde ulaşabilirsiniz.