Kamerun, 2021 yılında kişi başı 3.78 Bin $ ve toplam 40.80 Milyar $ gayri safi milli hasılaya sahiptir. 2018 yılında toplam 6.13 Milyar $ ithalat ve 3.80 Milyar $ ihracat gerçekleştirmiştir.
Kamerun, 2021 yılında kişi başı 3.78 Bin $ ve toplam 40.80 Milyar $ gayri safi milli hasılaya sahiptir. 2018 yılında toplam 6.13 Milyar $ ithalat ve 3.80 Milyar $ ihracat gerçekleştirmiştir.
Bu bölüm, daha iyi bir deneyim sunabilmek için tablet, masaüstü ve dizüstü bilgisayarlardan erişim için optimize edilmiştir. Görüntüleme yapabilmek için farklı ekran çözünürlüğüne sahip bir cihaz kullanabilir veya tarayıcı pencerenizin boyutlarını değiştirebilirsiniz.
Ülkenin ithalat yaptığı ilk 10 ülke ve bu ülkenin sektör bazında ihracat tutarları aşağıda gösterilmektedir.
Ülkenin ihracat yaptığı ilk 10 ülke ve bu ülkenin sektör bazında ithalat tutarları aşağıda gösterilmektedir.
Potansiyel, ilgili ülkede seçilen sektörde yer alan ürünlere duyulan ihtiyacın büyüklüğünün 1000’lik skala üzerinden gösterilmesidir.
İki ülke arasında yapılan ticari anlaşmalar gerek vergiler gerekse gümrük uygulamaları bakımından ihracatta büyük önem taşımaktadır. Anlaşma metinlerine detay görüntüle butonunundan ulaşabilirsiniz.
Ülkelerin farklı teknik düzenlemeleri, test ve belgelendirme işlemleri hakkında bilgi edinmek ve ihracat öncesi dönemde varsa teknik engellere yönelik önlem almak ihracatınızı geliştirmek için kritik öneme sahiptir. Aşağıda teknikengel.gov.tr adresi kaynak alınarak hazırlanan bilgileri görüntüleyebilirsiniz.
Ülkede normlara uygunluk denetimi 2009 yılında kurulan Kamerun Norm ve Kalite Ajansı (ANOR- l’Agence de Norme et de la Qualité) tarafından yapılmaktadır.
- Kamerun Normlar ve Kalite Kurumu: http://www.anorcameroun.info/
- Sevk öncesi muayenede yetkili uluslararası firma: http://www.sgs.com.tr/
- CEMAC bölgesi Gümrük İdaresi: http://www.sydonia.cemac.int/harmonisation/tarif.html
Kamerun Norm ve Kalite Ajansı (ANOR- l’Agence de Norme et de la Qualité) tarafından yapılan denetimler 1996 tarihli kanun (96-11, 5/8/1996) çerçevesinde yürütülmektedir. Ülkede 400 civarında standart mevcuttur. Standartlar ve ilgili mevzuat konusunda anılan kurumun internet sitesinden bilgi alınması mümkündür. (http://www.anorcameroun.info)
Etiketleme gıda ürünleri için ülkede üretilen veya ithal ürün farkı gözetilmeksizin zorunlu olup nihai tüketim ambalajının üzerinde Fransızca ve İngilizce (ülkenin iki resim dili) olarak nihai kullanım tarihi, ürünün adı, üretici bilgisi, üretim tarihi ve mevzuata uygunluk belge numarası konusunda açıklama bulunması zorunludur.
İhracat Dökümanları :
- Yükleme Faturası
- Yük Bırakma Talimatı
- Menşe Şehadetnamesi
- Fatura
- Gümrük İhracat Deklarasyonu
- Elektronik Yük Takip Notu
- Foreign Exchange Document (Engagement de Change)
- Yükleme Listesi
- Ödeme Belgesi
- Teknik Standarta Uygunluk/Sağlık Sertifikası (SGS)
- Terminal Teslim Belgeleri
İthalat Dökümanları :
- Yükleme Faturası
- Yük Bırakma Talimatı
- Fatura
- Gümrük İthalat Deklarasyonu
- Elektronik Yük Takip Notu
- Foreign Exchange Document (Engagement de Change)
- Sigorta Faturası
- Yükleme Listesi
- Yükleme Öncesi Denetim Temiz Belgesi
- Vergi Sertifikası
- Teknik Standarta Uygunluk/Sağlık Sertifikası (SGS)
- Terminal Teslim Belgeleri
Kamerun’a yapılan CEMAC bölgesi kaynaklı olanlar dahil 3.050 Avro (2 milyon FCFA) üzeri tüm ithalat sevk öncesi muayene uygulamasına tabidir. Söz konusu denetim 1988 yılından itibaren Societe General de Surveillance (SGS) firması tarafından icra edilmekte olup 2001 yılında DTÖ’ye gerekli bildirim yapılmıştır. SGS tarafından kalite, miktar ve değer kontrolleri yapılmaktadır. Bu hizmet karşılığı olarak FOB bedelin %0,95 tutarında (asgari olarak 110 bin FCFA) bir bedel alınmaktadır.
Ülkenin anıl firma ile yapmış olduğu bir nevi imtiyaz sözleşmesi gereği uyguladığı denetim dışında Ağustos 2016’da başlatılan yeni bir sevk öncesi muayene uygulaması bulunmaktadır. kısaca PECAE (Le Programme d’Evaluation de la Comformité avant Embarquement des marchandises importées en République du Cameroun) olarak adlandırılan sevk öncesi muayene uygulaması hakkında Kamerun Standart ve Kalite Kurumu’nun resmi internet sitesi üzerinden, http://www.anorcameroun.info/pecae/ linkinden detaylı bilgi alınması mümkündür.
Uluslararası denetim şirketi SGS yanında, yine uluslararası bir kuruluş olan ve Ülkemizde de şubesi bulunan INTERTEK) firmasınca da yürütülen söz konusu işlemlere tabi olacak bütün ürünlerin listesine de yine http://www.anorcameroun.info/documents/produits-pecae.pdf linkinden ulaşılabilmektedir.
Sevk öncesi muayeneye ilişkin olarak üç farklı yöntem tespit edilmiş olup sürekli Kamerun’a mal sevkiyatında bulunan firmalar için basitleştirilmiş bir yöntem söz konusu olmaktadır. Sevk öncesi uygulamasını özetleyen SGS firmasınca İngilizce dilinde olarak hazırlanmıştır.
Yaklaşan etkinlik bulunmamaktadır.
Ticaret Müşavirinden Notlar
Ticaret Müşavirlerinin bulundukları ülkede sahadan edindikleri ve ihracatınızı doğrudan etkileyebilecek güncel gelişmeler ve mevzuat değişikliklerine ilişkin notlara bu bölümde ulaşabilirsiniz.