Dünyanın 57. büyük ekonomisine sahip olan Katar, kişi başına düşen 68 bin 581 dolarlık milli geliri ile dünyanın refah seviyesi en yüksek ülkeleri arasındadır. Katar, artan nüfusu, ticarete dayalı dinamik ekonomisi ve düşük vergi oranları ve vergi muafiyetleri ile iş yapmak için çekici bir pazardır. Petrol ve doğalgazın ekonominin bel kemiği olduğu Katar’ın sosyal, ekonomik ve çevresel kalkınma programı olan Vizyon 2030’daki hedefleri arasında petrol ve gaz gelirlerine olan bağlılığın azaltılması, ekonomik çeşitliliğin artırılması ve özel sektörün teşvik edilmesi yer almaktadır. Katar, Dünya Bankası “İş Yapma Kolaylığı” endeksinde 77. sıradadır.
Katar; Birleşmiş Milletler, Arap Birliği ve Körfez İşbirliği Konseyi üyesidir. Anayasal monarşi ile yönetilen Katar’da tüm yetkiler Emir’de toplanmış olup, Bakanlar Kurulu ve Başbakan Emir tarafından atanmaktadır. Başkent Doha’dan sonra ikinci büyük şehir Rayyan’dır. Resmi para birimi Katar Riyali’dir (QAR). Resmi dil Arapçadır, ülkede İngilizce yaygın olarak konuşulsa da işletme belgelerinin Arapça olması gerekmektedir.
Yüzölçümü olarak küçük bir ülke olan Katar’ın nüfusu 2,6 milyondur ve işgücü neredeyse tamamıyla yabancı işçilere dayanmaktadır. Başkent Doha, Katar nüfusunun %45’ini, 10 km uzaklıktaki Rayyan ise %37’sini barındırmaktadır. Katar’da 2021 yılında işgücüne katılım oranı %87’dir ve %0,3’lük işsizlik oranı dünyanın en düşük oranıdır. İşgücünün %44’ü hizmetler sektöründe, %54’ü sanayide istihdam edilmektedir. Katar’ın 2021 yılındaki GSYH büyüklüğü cari fiyatlarla 179,5 milyar dolardır. Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre, 2021 yılında yıllık reel olarak %1,5 büyüyen Katar ekonomisinin, 2022 yılında %3,4 oranında büyüyeceği öngörülmektedir.
Ekonomist İstihbarat Birimi (EIU) verilerine göre, Hükümetin ekonomiyi geliştirme ve çeşitlendirme stratejisinin yanı sıra sosyal kalkınma ve çevre yönetimini ilerletme stratejisinin merkezini oluşturan Katar Ulusal Vizyonu 2030, 2022-26'da politikayı şekillendirmesi beklenmektedir. Uzun vadeli plan, daha yüksek yatırımları desteklemek için uygun bir iş ortamı yaratmaktır.
Birleşmiş Milletler (UN) Comtrade verilerine göre, Katar 2019 yılında toplam 73 milyar dolarlık ihracat ve 29 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirmiştir. En fazla ihracatı Japonya, Güney Kore, Çin ve Hindistan'a yaparken en fazla ithalatı ABD, Çin, Almanya ve Birleşik Krallık ’tan yapmıştır.
Türkiye, 2021 yılında Katar’a 1,14 milyar dolarlık ihracat yaparken Katar’dan 568 milyon dolarlık ithalat yapmıştır. İkili ticaret büyüklüğümüzün 1,7 milyar dolara ulaştığı Katar, 59. büyük ticari ortağımızdır. Son 5 yılda, Katar’a ihracatımızın büyürken ithalatımızın daralması, ticari ilişkimizin Türkiye lehine büyüdüğünün göstergesidir.
Ticaret Müşavirinden Notlar
Ticaret Müşavirlerinin bulundukları ülkede sahadan edindikleri ve ihracatınızı doğrudan etkileyebilecek güncel gelişmeler ve mevzuat değişikliklerine ilişkin notlara bu bölümde ulaşabilirsiniz.