Dünyanın 55.büyük ekonomisine sahip olan Katar, kişi başına düşen 71 bin dolarlık milli geliri ile dünyanın refah seviyesi en yüksek ülkeleri arasındadır. Katar, artan nüfusu, ticarete dayalı dinamik ekonomisi ve düşük vergi oranları ve vergi muafiyetleri ile iş yapmak için çekici bir pazardır. Petrol ve doğalgazın ekonominin bel kemiği olduğu Katar’ın sosyal, ekonomik ve çevresel kalkınma programı olan Vizyon 2030’daki hedefleri arasında petrol ve gaz gelirlerine olan bağlılığın azaltılması, ekonomik çeşitliliğin artırılması ve özel sektörün teşvik edilmesi yer almaktadır. Katar, Dünya Bankası “İş Yapma Kolaylığı” endeksinde 77. sıradadır.
Katar; Birleşmiş Milletler, Arap Birliği ve Körfez İşbirliği Konseyi üyesidir. Anayasal monarşi ile yönetilen Katar’da tüm yetkiler Emir’de toplanmış olup, Bakanlar Kurulu ve Başbakan Emir tarafından atanmaktadır. Başkent Doha’dan sonra ikinci büyük şehir Rayyan’dır. Resmi para birimi Katar Riyali’dir (QAR). Katar Riyali hâlihazırda ABD dolarına çıpalı olarak sabit 1 USD = 3,64 QR üzerinden işlem görmektedir. Resmi dil Arapçadır, ülkede İngilizce yaygın olarak konuşulsa da resmi iş ve işlemlerde Arapça belgeler esas alınmaktadır.
Yüzölçümü olarak küçük bir ülke olan Katar’ın nüfusu 3 milyondur ve işgücü neredeyse tamamıyla yabancı işçilere dayanmaktadır. Başkent Doha, Katar nüfusunun %45’ini, 10 km uzaklıktaki Rayyan ise %37’sini barındırmaktadır. Katar’da 2023 yılında işgücüne katılım oranı %89’dur ve %0,1’lik işsizlik oranı dünyanın en düşük oranıdır. İşgücünün %59’u hizmetler sektöründe, %40’ı sanayide istihdam edilmektedir. Katar’ın 2023 yılındaki GSYH büyüklüğü cari fiyatlarla 213 milyar dolardır. Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre, 2023 yılında yıllık reel olarak %1,2 büyüyen Katar ekonomisinin, 2024 yılında %1,5 oranında büyüyeceği öngörülmektedir.
Ekonomist İstihbarat Birimi (EIU) verilerine göre, hükümetin ekonomiyi geliştirme ve çeşitlendirme stratejisinin yanı sıra sosyal kalkınma ve çevre yönetimini ilerletme stratejisinin merkezini oluşturan Katar Ulusal Vizyonu 2030, 2022-26'da politikayı şekillendirmesi beklenmektedir. Uzun vadeli plan, daha yüksek yatırımları desteklemek için uygun bir iş ortamı yaratmaktır.
Uluslararası Ticaret Merkezi (ITC) verilerine göre, Katar 2023 yılında toplam 97,7 milyar dolarlık ihracat ve 31,4 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirmiştir. En fazla ihracatı Çin, Güney Kore, Hindistan ve Japonya'ya yaparken en fazla ithalatı ABD, Çin, İtalya ve Hindistan’tan yapmıştır.
Türkiye, 2023 yılında Katar’a 790,7 milyon dolarlık ihracat yaparken Katar’dan 543 milyon dolarlık ithalat yapmıştır. İkili ticaret büyüklüğümüzün 1,3 milyar dolara ulaştığı görülmektedir. Son 5 yılda, Katar’a ihracatımızda ve ithalatımızda daralma görülmektedir. Bu daralmanın en önemli sebepleri arasında 2022 yılında gerçekleşen FIFA Dünya Kupası sonrasında yaşanan ekonomik durgunluk yer almaktadır. Bu çerçevede, Dünya kupası hazırlıkları kapsamında geçen 12 yıllık dönemde, ülkenin ilk güneş enerjisi çiftliği (solar farm) de dahil olmak Doha Metro, Lusail Tramvay Sistemi, Hamad Uluslararası Havaalanının genişletilmesi projesi gibi büyük projeler gerçekleştirilmiş ve bu projeler için yaklaşık olarak 730 milyar Katar Riyali (200 milyar ABD Doları) harcanmıştır. Ancak Kupa akabinde beklenen büyüklükte yeni projeler açıklanmamış, açıklanan projelerin büyüklüğü ise piyasa beklentisini karşılayamamıştır. Diğer taraftan, 2025 yılı itibarıyla açıklanması beklenen yeni projeler ve Kuzey Sahasının Genişletilmesi Projesi (bu proje ile Katar'ın yıllık 77 milyon tonluk sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) üretim kapasitesinin 110 milyon tona çıkarılması planlanmaktadır) ile birlikte Katar ekonomisinin canlanması beklenmektedir.
Ticaret Müşavirinden Notlar
Ticaret Müşavirlerinin bulundukları ülkede sahadan edindikleri ve ihracatınızı doğrudan etkileyebilecek güncel gelişmeler ve mevzuat değişikliklerine ilişkin notlara bu bölümde ulaşabilirsiniz.