Malezya Güneydoğu Asya'nın 6. büyük ekonomisi ve dünyanın en büyük 37. ekonomisidir. Malezya Singapur, Tayland ve Vietnam'ı içeren Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği'nin (ASEAN) bir parçasıdır. 2002-2023 yıllarında her yıl ortalama %6,8 büyüyen ekonomisiyle Malezya hızlı ve istikrarlı bir şekilde gelişmektedir. Bilgi tabanlı endüstrilerin yoğunluğu ve üretimde en son teknolojinin benimsenmesi ekonomik gelişmenin itici gücüdür. Dünya Bankası “İş Yapma Kolaylığı” endeksinde 12. sıradadır.
Malezya’da başkent Kuala Lumpur iken, resmi idari başkent Putrajaya’dır. Malezya, meşruti monarşi altında parlamenter demokratik sistem ile yönetilmektedir. Federal bir devlet olduğu için her eyaletin kendine ait yasama meclisi ve hükümeti bulunmaktadır. Ulusal para birimi Malezya Ringgiti’dir (MYR/RM). Malezya'da yerleşik üç büyük etnik grup Malezyalılar, Çinliler ve Hintlilerdir. Resmi dil Malayca’dır ancak Çince ve Hintçe de gruplar arasında konuşulmaktadır. İngilizce yaygın olarak konuşulmaktadır.
35,2 milyon nüfusu ile Malezya, dünyanın 44. kalabalık ülkesidir. Nüfusun 8,6 milyonu (%24,5’i) başkent Kuala Lumpur’da yaşamaktadır. 2023 yılında işgücüne katılım oranı %67,7 ve işsizlik oranı %3,6’dır. İşgücünün %61’i hizmetler sektöründe ve %29’u sanayide istihdam edilmektedir. Dünya Bankası verilerine göre, Malezya’nın 2023 yılı GSYH büyüklüğü cari fiyatlarla 399,7 milyar dolardır. 2023 yılında yıllık reel olarak %3,6 oranında büyüyen Malezya ekonomisinde büyümenin, 2024 yılında yıllık %4,8’e hızlanacağı öngörülmektedir. Kişi başına düşen GSYH açısından bakıldığında, Malezya 11.379 USD ile Güneydoğu Asya ülkeleri arasında Singapur ve Brunei’den sonra 3. Sıradadır.
Malezya’da enflasyon ise yıllara sari olarak benzer seviyede değişmekte olup, 2023 yılında enflasyon %2.5 seviyesinde gerçekleşmiştir.
Malezya'da Pakatan Harapan koalisyonu, küçük siyasi partilerle birlikte bir birlik hükümeti kurmuştur. 2022 Aralık ayında imzalanan istikrar paktının 2024’te de devam etmesi beklenmektedir, çünkü koalisyonun bileşenleri, parlamento sandalyelerinin çoğunluğuna sahip olan İslamcı bir partiyle iş birliği yapma konusunda isteksizdir. Hükümet, ekonomiyi yeniden yapılandırmak ve yaşam standartlarını iyileştirmek amacıyla Madani Ekonomisi'ni rehber alacak ve 12. Malezya Planı ile Ulusal Sanayi Ana Planı 2030’u gözden geçirecektir. 2024’te, dış talebin toparlanmasıyla birlikte Malezya ekonomisinin büyüme göstermesi beklenmektedir. Orta vadede, Malezya'nın yerleşik elektronik parça ve bileşen endüstrisinin, ABD-Çin ticaret çatışmasından faydalanması ve yabancı yatırımcıların mevcut tesislerini genişletmesi beklenmektedir. Ancak bu büyümenin kademeli bir hızda gerçekleşmesi öngörülmektedir.
Uluslararası Ticaret Merkezi (ITC) verilerine göre, Malezya 2023 yılında toplam 313 milyar dolarlık ihracat ve 266 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirmiştir. En yakın ticari ilişkilerini Çin, Singapur ve ABD ile kurmuştur. Türkiye, 2023 yılında Malezya’ya 489,9 milyon dolarlık ihracat yaparken Malezya’dan 4,1 milyar dolarlık ithalat yapmıştır. 2023 yılında Malezya ile olan ticaret büyüklüğümüz 4,6 milyar ABD dolarına ulaşmıştır.
Ticaret Müşavirinden Notlar
Ticaret Müşavirlerinin bulundukları ülkede sahadan edindikleri ve ihracatınızı doğrudan etkileyebilecek güncel gelişmeler ve mevzuat değişikliklerine ilişkin notlara bu bölümde ulaşabilirsiniz.