Ülke finansal özet bilgisi bulunamamıştır.
e-Devlet ile Giriş Yap
Giriş yapmak istediğiniz kullanıcı çeşidini belirleyerek, ‘’e-Devlet ile Giriş Yap’’ butonuna tıklayınız.
Ülke finansal özet bilgisi bulunamamıştır.
Bu bölüm, daha iyi bir deneyim sunabilmek için tablet, masaüstü ve dizüstü bilgisayarlardan erişim için optimize edilmiştir. Görüntüleme yapabilmek için farklı ekran çözünürlüğüne sahip bir cihaz kullanabilir veya tarayıcı pencerenizin boyutlarını değiştirebilirsiniz.
Ülkenin ithalat yaptığı ilk 10 ülke ve bu ülkenin sektör bazında ihracat tutarları aşağıda gösterilmektedir.
Ülkenin ihracat yaptığı ilk 10 ülke ve bu ülkenin sektör bazında ithalat tutarları aşağıda gösterilmektedir.
Dünyanın en fakir ülkelerinden birisi olan Mali’de maden gelirleri ülkenin toplam ihracatının %70’ini ve GSYH’nin %10’unu oluşturmaktadır. En önemli madencilik faaliyeti altın madenciliğidir. Ülkenin madencilik üretiminin %95'ini oluşturmaktadır. Afrika’da Gana ve Güney Afrika Cumhuriyeti’nden sonra en fazla altın üretilen 3. Ülke olan Mali’de 2022 yılında 66,2 ton altın üretilmiştir. Artisanal madencilikle yaklaşık 6 ton altın üretildiği tahmin edilmektedir.
Altın üretimine aşırı bağımlılığın getirmiş olduğu ekonomik kırılganlığı azaltmak adına diğer madencilik faaliyetlerinde de yatırımlar desteklenmektedir. Altının yanı sıra Mali'nin boksit, demir cevheri, manganez, uranyum, lityum, fosfat, kalker gibi bir dizi zengin doğal kaynakları da bulunmaktadır.
Tarım ve hayvancılık sektörünün de Mali ekonomisine önemli bir katkısı bulunmaktadır. Yıllık yaklaşık 700-800 bin ton pamuk üretimiyle Mali kıtanın en büyük pamuk üreticisi konumundadır. Pamuğun yalnızca %2’si ülkede işlenmektedir.Pamuk çırçırlanarak ihraç edilmektedir. Başlıca diğer tarım ürünleri; tahıl, pirinç, pamuk, yer fıstığı, şeker kamışı ve çeşitli meyve ve sebzelerdir. Sahra altı Afrika ülkelerinin çoğunda olduğu gibi, Mali’de de kentleşme oranındaki artışla birlikte işlenmiş gıdalara olan talep de hızla artmaktadır. Üretim kapasitesi son derece sınırlı olan Mali, her türlü işlenmiş gıda ürünlerini ithal etmektedir. Mali, bölgedeki en büyük canlı hayvan ihracatçısı konumundadır. Ülkede 10 milyon sığır, 15 milyon koyun, 22 milyon keçi ve 58 milyon kümes hayvanı olduğu tahmin edilmektedir.
Türkiye’nin Mali’ye ihracatı özellikle savunma sanayi ürünlerinde son yıllarda önemli bir artış göstermiştir. Mali’ye en çok ihraç edilen ürünler hazır gıdalar, elektrojen grupları, askeri malzemeler, mühimmat, plastik eşyalar, demir çelik ürünleridir.
Mali’den de en çok demir altın ve pamuk ithal edilmektedir. Bu üç ürün Mali den ithalatımızın yaklaşık %95’ine tekabül etmektedir. Diğer en çok ithal edilen ürünler, susam, yağlı tohumlar, yaş deri, pamuk döküntüleridir.
İhraç potansiyelinin yüksek olduğu en çok talep gören ürünler de çimento, demir çelik ürünleri, beton harç karıştırıcılar gibi inşaat malzemeleri; tohum, tahıl baklagillerin öğütülmesine veya işlenmesine mahsus makina ve cihazlar; gıda ambalajlama ve etiketleme makinaları; madencilik ekipmanları; mobilya; otomotiv yan sanayii ürünleri; ilaç ve eczacılık ürünleri; hazır giyim ve konfeksiyon ürünleri; elektrikli ve elektronik ürünler; işlenmiş gıdalar olarak sayılabilir.
Potansiyel, ilgili ülkede seçilen sektörde yer alan ürünlere duyulan ihtiyacın büyüklüğünün 1000’lik skala üzerinden gösterilmesidir.
Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) üyesi olarak Mali, üçüncü ülke menşeli ürünlerin ithalatında “ortak gümrük tarifesi (TEC) uygulamaktadır. ECOWAS ortak gümrük tarifesi 1 Ocak 2015'ten bu yana beş oranda (sıfır, % 5, % 10, % 20 ve % 35) uygulanmaktadır. İlaç, kitap, gazete, bazı gübreler gibi temel bazı ürünler vergiden muaf tutulmaktadır. Ayrıca, gümrük vergileri dışında ithalatta KDV, İstatistik Vergisi (%1), Topluluk Dayanışma Vergisi (%1), ECOWAS Topluluk Vergisi (%0,5) de tahsil edilmektedir.
Bazı ithal ve yerli mallar üzerine (kola cevizi, alkollü / alkolsüz içecekler, tütün ürünleri, silah, mühimmat, mermer, altın külçesi, biyolojik olarak çözünebilir plastik poşetler, bazı yolcu araçları) % 5 ila % 50 oranları arasında değişen özel vergi (ISCP) uygulanmaktadır. Petrol ürünleri üzerine uygulanan özel vergi oranı, sigorta ve navlun dâhil mal bedelinin % 5’i ile % 125’i arasında değişmektedir.
2012 yılında yürürlüğe giren Yatırım Kanunuyla uygulanmakta olan Teşvik Sistemi kapsamında yerli ve/veya yabancı sermayeli yatırımlara bazı vergilerden belirli sürelerle muafiyet tanınmaktadır.
Mali’de uygulanan KDV oranı % 18 olması rağmen bazı ürünlerde (ağırlıklı 85 ve 84 GTİP kodlu) % 5 olarak uygulanmaktadır.
Kurumlar vergisi, cirosu 76.200 Avro’dan az olan şirketler için % 3 olarak belirlenmiştir. KDV hariç olmak üzere, şirket cirosunun 381.000 Avro’dan fazla olması halinde şirket karı üzerinden %30 olarak uygulanır.
Gelir Vergisi oranı ise yıllık kazanca bağlı olarak %5 ile %37 arasında değişmektedir.
Mali'deki ulusal standardizasyon kuruluşu, AMANORM’dur (Agence Malienne de Normalization et de Promotion de la Qualité - Mali Standardizasyon ve Kalite Teşviki Ajansı). AMANORM, standardizasyon, kalite geliştirme, sertifikasyon ve akreditasyon açısından çalışmalar yapmakta ve bu alanlardaki tüm faaliyetleri koordine etmektedir. Bu kapsamda AMANORM, Kasım 2015'te Mali ulusal standart işareti Malinormu (MN) oluşturmuştur. AMANORM bünyesinde Ulusal Standartlaşma ve Kalite Kontrol Konseyi (CNNCQ), standartların/teknik düzenlemelerin kabulüyle ilgili tüm faaliyetleri koordine etmektedir. Standartların belirlenmesinden ve gözden geçirilmesinden sorumlu 12 Teknik Komite bulunmaktadır.
Mali’ye ihracatı yasak veya izne tabi olan ürünlerin listesine aşağıdaki linkten erişebilirsiniz :
6 Haziran 2005 tarihli ve 05 0001/MIC-SG sayılı Kararda ambalajı zorunlu işaretlere tabi olan ürünler listelenmiştir. Söz konusu ürünlerin ambalajı üzerinde varış noktaları kesinlikle belirtilmelidir. Ambalaj, kutular veya kaplar üzerinde "VENTE AU MALI" ("Mali’de satılmak üzere üretilmiştir) ibaresi açıkça yer almalıdır. Üretildiği ülke, üreticinin adı ve adresi, ithalatçının adı ve adresi gibi bilgiler de belirtilmek zorundadır.
Bu ürünler arasında R20 tipi piller, baskılı kumaşlar, dokumalık iplikler, sigara, kibrit, domates püreleri ve konsantreleri, spiral veya aerosol sprey şeklindeki haşarat öldürücüler, yemeklik yağ yer almaktadır.
Gümrük vergisi muafiyetinden yararlanan gerçek kişi ve kuruluşların kişisel kullanımına yönelik olarak bu ürünler ithal ediliyorsa söz konusu bilgilerin basılması zorunlu değildir.
Mali, denize kıyısı olmayan bir ülkedir ve tedarik için tamamen komşu ülke limanlarına bağımlıdır. Dakar limanı, ağırlıklı olarak bugüne kadar en çok kullanılan limandır. Dakar’dan Bamako’ya ürünler yaklaşık 1400km’lik karayolu aracılığıyla ulaştırılmaktadır.
Dolandırıcılık vakalarının sıklıkla yaşanması nedeniyle, Mali pazarına girişte pazar araştırmasının yerinde yapılması, işbirliği yapılacak firmanın yerinde gözlemlenerek yerel yetkililerle yüzyüze görüşme sağlanması son derece önem arz etmektedir. Fransızca bilen biri mutlaka ziyaretlerde eşlik etmelidir.
Dağıtım ve satış kanalları büyük ölçüde gelenekseldir ve çoğu ürün için başkent Bamako dışında yeterince gelişmemiştir. Sistematik çalışan ve istikrarlı dağıtım ağı bulunan distribütörler de az sayıdadır. Mali'de birçok açık hava pazarı, çok sayıda küçük dükkan ve birkaç orta ölçekli market bulunmaktadır. Birbirinden bağımsız üretici, toptancı ve perakendecilerden oluşan, aracıların ilişkilerinin sürekli olmadığı ticari ilişkilerin genellikle süreksiz olduğu Mali pazarında, ürün dağıtımında küçük mağaza, dükkan ve market sahipleri ve yerel pazarlarla olan kişisel bağlar önem arz etmektedir.
İhracatçılara, malların Mali pazarına sunulmasını kolaylaştıracak yerel bir bayi veya distribütör belirlemeleri önerilmektedir.
İnternet penetrasyonunun, elektriğe erişim oranının ve bankacılık hizmetleri penetrasyonunun ülke genelinde son derece düşük olduğu Mali'de e-ticaret sektörü de henüz gelişmemiştir. UNCTAD tarafından hazırlanan B2C E-Ticaret Endeksi’nde Mali, 152 ülke arasında 133. sırada yer almaktadır.
İki ülke arasında yapılan ticari anlaşmalar gerek vergiler gerekse gümrük uygulamaları bakımından ihracatta büyük önem taşımaktadır. Anlaşma metinlerine detay görüntüle butonunundan ulaşabilirsiniz.
İlgili haber bulunmamaktadır.
Yaklaşan etkinlik bulunmamaktadır.
Ticaret Müşavirinden Notlar
Ticaret Müşavirlerinin bulundukları ülkede sahadan edindikleri ve ihracatınızı doğrudan etkileyebilecek güncel gelişmeler ve mevzuat değişikliklerine ilişkin notlara bu bölümde ulaşabilirsiniz.