Afrika’nın ikinci, dünyanın 43. büyük ekonomisi olan Mısır, hızla artan nüfusu, Orta Doğu ve Afrika arasında köprü niteliğinde olan avantajlı coğrafi konumu ve büyüyen ekonomisiyle Afrika pazarında ticaret fırsatları sunmaktadır. Mısır, Asya ve Avrupa arasında önemli bir ticaret yolu ve dünya ekonomisinin kilit arterlerinden biri olan Süveyş Kanalı'na ev sahipliği yapmaktadır. Dünya Bankası “İş Yapma Kolaylığı” endeksinde 114. sıradadır.
2000’ler öncesinde yüksek derecede merkezi bir ekonomiye sahip olan Mısır’da 2000 yılından bu yana para politikaları, vergilendirme, özelleştirme ve yeni iş mevzuatı gibi alanlarda yürütülen yapısal reformların hızı, ülkenin daha pazar odaklı bir ekonomiye doğru ilerlemesine yardımcı olmuştur. Ayrıca, bu yıllarda ülke dışından gelen yatırımlara verdiği önemi ve desteği artıran Mısır’a yapılan yabancı yatırımlar da artış göstermiştir.
116,5 milyonluk nüfusu ile Mısır, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’nın birinci, dünyanın ise 13. kalabalık ülkesidir. Ülkede işgücüne katılım oranı %42,8 ve işsizlik oranı %7,3’tür. İşgücünün yaklaşık %53’ü hizmetler sektöründe, %28’i sanayi sektöründe ve %19’u tarım sektöründe istihdam edilmektedir. Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre, 2023 yılı GSYH büyüklüğü cari fiyatlarla 393,8 milyar dolardır. Mısır ekonomisi, 2023 yılında yıllık reel olarak %3,8 oranında büyümüştür, ancak 2024 yılından bu büyümenin %2,7’ye yavaşlayacağı öngörülmektedir.
Ekonomist İstihbarat Birimi (EIU) öngörüleri uyarınca Mısır'ın, 2024 ve 2025 yıllarında yoğun bir ödeme dengesi baskısıyla karşılaşılacağı öngörülmektedir. 2022 sonlarında güvence altına alınan IMF programı, döviz kuru piyasadaki dinamikleri daha iyi yansıtacak şekilde belirlenmesi konusunda politik direnç nedeniyle tıkanmıştır. Görüşe göre, dış ödeme krizi riski, 2024'te politikaların daha geleneksel bir zemine oturtulmasına yol açacak ve IMF programının yeniden başlatılması sağlanacaktır. Mısır'ın bölgedeki jeopolitik etkisiyle, çok taraflı finansman çekilmesi ve uluslararası borçlanma için garantiler sağlanması beklenmektedir. Yüksek enflasyon, sıkı kredi koşulları ve kemer sıkma politikaları ile Mısır’da ekonomik büyümenin 2024-2025 yıllarında baskılanması, ancak bu uyum süreci sona erdikten sonra büyüme hızının artış göstermesi beklenmektedir.
Uluslararası Ticaret Merkezi (ITC) verilerine gör, Mısır 2023 yılında toplam 42,1 milyar dolarlık ihracat ve 83,2 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirmiştir. 41 milyar dolarlık dış ticaret açığı ile Mısır, dünyada en çok ticaret açığı veren ülkeler arasındadır. En yakın ticari ilişkilerini Çin, Suudi Arabistan ve Amerika ile kuran Mısır’ın, en çok ithalat yaptığı 9. ülke olan Türkiye ise Mısır’ın ihracat sıralamasında en üst sırada yer almaktadır. Türkiye, 2023 yılında Mısır’a 3,3 milyar dolarlık ihracat yaparken Mısır’dan 3,6 milyar dolarlık ithalat yapmıştır. 2023 yılında Mısır ile ikili ticaret büyüklüğümüz 6,9 milyar dolara ulaşmıştır.
Ticaret Müşavirinden Notlar
Ticaret Müşavirlerinin bulundukları ülkede sahadan edindikleri ve ihracatınızı doğrudan etkileyebilecek güncel gelişmeler ve mevzuat değişikliklerine ilişkin notlara bu bölümde ulaşabilirsiniz.