Dünyanın 42. büyük ekonomisi olan Pakistan, parlamenter demokratik sistemle yönetilmekte olup, dört eyaletten (Sindh, Panjub, Balochistan, KPK) oluşan federal bir yapıya sahiptir. Resmi dili Urduca olan Pakistan’da iş dünyasında İngilizce yaygın olarak kullanılmaktadır. Pakistan, Dünya Bankası “İş Yapma Kolaylığı” endeksinde 108. sırada yer almaktadır.
Pakistan’ın ekonomik gelişiminde, ülkenin milli gelirinin yaklaşık %20’sini oluşturan tarım sektörü önemli bir paya sahiptir. Başlıca tarım ürünleri; pamuk, buğday, pirinç, şeker kamışı ve mısırdır. Pakistan’ın sanayileşmesinde tekstil sektörü ağırlıklı bir rol üstlenmektedir. Pek çok tüketim malı açısından kendi kendine yetebilen Pakistan’da pamuk ve yün dokumacılığı, hazır giyim sanayi, deri ve deri mamulleri, çimento, sağlık ürünleri ve şeker, meşrubat gibi işlem görmüş gıda maddeleri temel endüstri malları arasında yer almaktadır. Ayrıca, kimyasal madde üretimi de son dönemde önemli bir gelişim göstermiştir.
Pakistan’ın, 239 milyonluk nüfusu içerisinde işgücüne katılım oranı %53, işsizlik oranı ise %6,9’dur. Resmi para birimi Pakistan Rupisi (PKR) olan Pakistan’ın 2022 yılı GSYH büyüklüğü cari fiyatlarla 376 milyar dolardır. Ülke 2021 yılında %6,5 büyüme oranı göstermiş 2022 yılında ise yüz yılın en büyük sel felaketi ile döviz darboğazının da etkisiyle bu oran %3,4 olarak gerçekleşmiştir.
Comtrade verilerine göre, Pakistan 2022 yılında toplam 32,3 milyar dolarlık ihracat ve 65,8 milyar dolarlık ithalat yapmıştır. En yakın ticari ilişkilerini Çin, ABD ve Birleşik Arap Emirlikleri ile kurmaktadır. Türkiye, 2019 2022 yılında Pakistan’a 900 milyon dolarlık ihracat yaparken Pakistan’dan 350 milyon dolarlık ithalat yapmıştır. İki ülke arasındaki 2022 yılındaki 1.2 milyar dolarlık ticaret hacmi gelecek için ümit vaat etmektedir.
Ticaret Müşavirinden Notlar
Ticaret Müşavirlerinin bulundukları ülkede sahadan edindikleri ve ihracatınızı doğrudan etkileyebilecek güncel gelişmeler ve mevzuat değişikliklerine ilişkin notlara bu bölümde ulaşabilirsiniz.