Peru, 2021 yılında kişi başı 11.52 Bin $ ve toplam 202.01 Milyar $ gayri safi milli hasılaya sahiptir. 2020 yılında toplam 36.06 Milyar $ ithalat ve 38.75 Milyar $ ihracat gerçekleştirmiştir.
Peru, 2021 yılında kişi başı 11.52 Bin $ ve toplam 202.01 Milyar $ gayri safi milli hasılaya sahiptir. 2020 yılında toplam 36.06 Milyar $ ithalat ve 38.75 Milyar $ ihracat gerçekleştirmiştir.
Bu bölüm, daha iyi bir deneyim sunabilmek için tablet, masaüstü ve dizüstü bilgisayarlardan erişim için optimize edilmiştir. Görüntüleme yapabilmek için farklı ekran çözünürlüğüne sahip bir cihaz kullanabilir veya tarayıcı pencerenizin boyutlarını değiştirebilirsiniz.
Ülkenin ithalat yaptığı ilk 10 ülke ve bu ülkenin sektör bazında ihracat tutarları aşağıda gösterilmektedir.
Ülkenin ihracat yaptığı ilk 10 ülke ve bu ülkenin sektör bazında ithalat tutarları aşağıda gösterilmektedir.
Potansiyel, ilgili ülkede seçilen sektörde yer alan ürünlere duyulan ihtiyacın büyüklüğünün 1000’lik skala üzerinden gösterilmesidir.
İki ülke arasında yapılan ticari anlaşmalar gerek vergiler gerekse gümrük uygulamaları bakımından ihracatta büyük önem taşımaktadır. Anlaşma metinlerine detay görüntüle butonunundan ulaşabilirsiniz.
Ülkelerin farklı teknik düzenlemeleri, test ve belgelendirme işlemleri hakkında bilgi edinmek ve ihracat öncesi dönemde varsa teknik engellere yönelik önlem almak ihracatınızı geliştirmek için kritik öneme sahiptir. Aşağıda teknikengel.gov.tr adresi kaynak alınarak hazırlanan bilgileri görüntüleyebilirsiniz.
Peru’da standartlarla ilgili devlet kuruluşu INDECOPI’dir. (The National Institute for the Defence of Competition and Protection of Intellectual Property) INDECOPI kurumunun 2008 yılında kurulan CNB komitesi (Standardizasyon ve tarife dışı ticaret engelleri kontrolü komitesi) tüm sektörler için Peru teknik standartlarını (NTP) onaylayan kurumdur. Teknik standartlar mecburi değil ihtiyaridir.
Peru’da standardizasyon süreci hem iç mevzuat hem de uluslararası/uluslar üstü mevzuat kuralları doğrultusunda düzenlenmektedir.
1994 DTÖ Kuruluş Anlaşması ve Uruguay Turu Çok Taraflı Ticaret Müzakerelerinin onaylandığı uluslararası anlaşmalar (No. 26407), DTÖ Ticarette Teknik Engeller Anlaşması ve “Code of Good Practice for Standardisation” (ISO 59: 2008) uluslararası mevzuatın esasını oluşturmaktadır.
Uluslar üstü mevzuat ise And Topluluğu ortak düzenlemeleridir.
Teknik düzenlemeler zorunludur ve ilgili Bakanlıklar tarafından mevcut bilimsel ve teknik bilgilere dayanılarak hazırlanır. Teknik düzenlemeler DTÖ ve And Topluluğuna da (CAN) bildirilir.
Teknik düzenlemeler MINCETUR’un (Peru Dış Ticaret ve Turizm Bakanlığı) 2009 yılında kurulan web sitesinde yayımlanmaktadır. 2007 ve 2012 yılları arasında 18 teknik düzenleme onaylanmıştır. Teknik düzenlemeler genellikle insan sağlığı ve güvenliğini korumak ve tüketicilere doğru bilgi sağlamak amacıyla özellikle eczacılık ürünleri, sıhhi ürünler, tıbbi cihazlar ve gıda ve içeceklere ilişkin olarak yapılmaktadır.
Teknik düzenlemelere konu olan ürünler için Bakanlıklarca görevlendirilmiş bazı kamu ve özel kuruluşlarca belge düzenlenmesi gerekmektedir.
Teknik düzenlemelere konu olan ürünlerin imalatçı ve ithalatçıları ilgili Bakanlıklara 1 yıllığına verilen ve sonrası için tekrar yenilenebilen uygunluk bildirimi için müracaat ederler. İthalatçılar bu bildirimi tüm gümrük işlemleri için kullanırlar.
MINCETUR (Dış Ticaret Bakan Yardımcılığı) zorunlu teknik düzenlemeler ve uygunluk değerlendirmeleri konularında, INDECOPI’ye bağlı CNB ise gönüllü standartlar konularında başvuru merciidir.
INDECOPI bünyesindeki CNB, ISO, Uluslararası Elektroteknik Komisyonu, And Birliği Standardizasyon Birimi, Pan Amerikan Standartlar Komitesi, APEC’in Standartlar ve Uygunluk Alt Komitesi ve Pasifik Bölgesi Standartlar Komitesi (PASC) gibi uluslararası kuruluşlarda Peru’yu temsil etmektedir.
Gümrük Beyannamesi, Ticari Fatura, Hava ve Deniz Konşimentosu, Çeki Listesi, Menşe Şahadetnamesi, (Anti-damping ve Telafi Edici Vergiler için ve And Topluluğu Ülkeleri için) Bitki Sağlık Sertifikası, Hayvan Sağlık Sertifikası, İşlenmiş Gıdalar için Gıda Sağlık Kaydı ibrazı zorunlu belgelerdir.
- Bitki sağlık sertifikası: Bitkiler ve bitkisel ürünler
- Hayvan sağlık sertifikası: Hayvanlar ve hayvansal ürünler Sıhhi gıda sertifikası: Sığır, domuz ve tavuk etleri
- Analiz belgesi: Alkollü içecekler
- Yaş belgesi: Viski
- Fumigasyon sertifikası
- Dezenfekte belgesi: Kullanılmış giysiler
- Geri kazanılmış kağıtlar için özel belge
- Serbest satış sertifikası: Eczacılık ürünleri, tıbbi cihazlar, işlenmiş gıda, vitaminler, gıda katkıları, zirai ilaçlar
Genel olarak ülkeye yapılan ithalatta kısıtlama bulunmamaktadır. Bununla beraber, sağlık, güvenlik ve çevre konularıyla ilgili olarak bazı sınırlamalar uygulanabilmektedir. Bu gibi durumlarda ithalat için ilgili kurumlardan alınacak bazı izinler ve belgeler gerekmektedir. Aşağıdaki listede bu tür ürünler ve izin mercileri belirtilmiştir:
- Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığı: Telekomunikasyon cihazları ve radyo verici ekipmanları
- Dışişleri Bakanlığı: Peru sınırları konusunu anlatan veya gösteren kitap, CD, harita, disk, defter, dergi veya diğerleri
- İçişleri Bakanlığı (DICSCAMEC): Silah, tabanca, mermi, patlayıcı madde ve benzeri
- Üretim Bakanlığı (DIQPF): Amonyum nitrat bileşenler ve bazi kimyasallar
- Üretim Bakanlığı (OTO): Ozon tabakasını incelten/zarar veren maddeler
- Üretim Bakanlığı (Balıkçılık): Tüketim, araştırma ve üretim amaçlı hidrobiyolojik kaynaklar; küçük deniz memelli hayvanlar, alabalık yumurtaları, hidrobiyolojik ürün ve kaynakları
- Sağlık Bakanlığı (DIGEMID): İlaç ve bitkisel ürünler; kozmetik ürünler; tıbbi,cerrahi veya dental amaçlı ekipmanlar;
- Sağlık Bakanlığı (DIGESA): Yiyecek ve içecek; dezenfektan ve pestisitler; atıklar
- Tarım Bakanlığı (SENASA): Bitkisel ve hayvansal ürünler, tarımsal ilaçlar, hayvan sağlığı ile ilgili ürünler
- Tarım Bakanlığı (INRENA): Canlı veya cansız hayvan ve bitki
- Enerji ve Maden Bakanlığı (DGH): GLP gaz; benzin; diğer hidrokarbronlu ürünler
- Enerji ve Maden Bakanlığı (IPEN): İyonlaştırıcı radyasyon kaynaklı ürünler
- Dış Ticaret ve Turizm Bakanlığı (DNT): Kumar oyunları ve makinaları
Peru’ya ihraç edilen ürünlerin ilgili güvenlik şartlarına uygunluğunun denetimi temel olarak ithalat aşamasında yapılmaktadır.
Gümrüklerde yeşil, turuncu ve kırmızı hatlar mevcuttur. Kırmızı hatta yönlendirilen mallar belge ve fiziki kontrole tabidir. Turuncu hatta giren mallar ise sadece belge kontrolüne tabidir. Peru 2007 yılından itibaren fiziki kontrol sıklığını azaltmıştır. 2007 yılında %67 olan yeşil ve turuncu hatlara yönlendirilme oranı 2012 yılında %82’ye yükselmiştir.
Peru Gümrük İdaresi risk yönetimi tekniklerini kullanarak kırmızı hatta girecek malları belirlemektedir. Özellikle hayvansal ürünlerde SENASA tarafından belirlenen kriterlere göre gümrüklerde fiziki kontrol uygulaması yapılmaktadır.
Çinli ilaç şirketi Sinopharm'ın koronavirüse karşı geliştirdiği 300 bin doz aşının ilk sevkiyatı Peru'ya ulaştı.
Peru'da 300 bin doz aşının ilk sevkiyatının ardından aşılama çalışmaları başladı.
Türkiye'den yılın ilk yarısında yapılan balık yağı ihracatı, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 131 artarak 22 milyon 592 bin 842 dolara ulaştı. Peru, Fransa ve Şili, en fazla balık yağı ihraç edilen ilk 3 ülke oldu.
Yaklaşan etkinlik bulunmamaktadır.
Ticaret Müşavirinden Notlar
Ticaret Müşavirlerinin bulundukları ülkede sahadan edindikleri ve ihracatınızı doğrudan etkileyebilecek güncel gelişmeler ve mevzuat değişikliklerine ilişkin notlara bu bölümde ulaşabilirsiniz.