Ülkede Ürünlerin Güvenliğinin Tespiti Amacıyla Kullanılan Sistemler ve Sorumlu Kuruluşlar
Ürün türüne (gıda/gıda dışı, sanayi amaçlı kullanılan vb.) göre belli bir sertifika tipi talep edilmektedir. Söz konus kalite veya uygunluk sertifikasını veren kurum/kuruluş yetkili olması ve bir ISO sistemini uygulaması gerekmektedir ve CE işareti zorunludur. İthalat sürecinde ürünle ilgili test bültenleri verilmektedir. Testler yerel ve/veya Avrupa standartlarına uygunluğu göstermekte olup, ürünün ülkeye girişi için şarttır. Ürünün tipine göre her partinin denetim belli bir oran veya numunenin denetimi, görsel denetim veya diğer denetim şekilleri uygulanmaktadır. En çok kullanılan denetim şekli, birkaç ürün partisinden numune alınarak yoklama usulü kullanılmakta olup, bütünlüğü, fizik kimyevi veya denetime tabi ürünün diğer belirgin nitelikleri denetlenmektedir. Uygun olan ürünler kabul edilmek olup, gümrükten (vergilenip ve sisteme kayıt) geçer ve bilahare dağıtımı yapılmaktadır. Uygun olmayan ürünler, ürün türü ve sapma türüne göre iade edilmekte veya imha edilmektedir. Uygun olmayan et esaslı bir ürün imha edilmek olup, ekipman türü bir ürün ise iade edilmektedir. Genelde, sadece gıda ürünleri çok titiz şekilde denetime ta tutulmakta ve ürünün bulaşmış veya pazarlanması/tüketime yönelik uygun olmamasında imha edilmektedir.
Hudutta veteriner ve gıda güvenliği kontrollerine tabi tutulan üçüncü ülkelerden Romanya’ya yapılan muhtelif eşya türlerinin ithalatı Avrupa Komisyonu yönetmelikleri, karar veya direktifleri hükümleri çerçevesinde, AB ve yürürlükteki ulusal mevzuata veya Bitki Sağlığı-Veteriner ve Gıda Güvenliği Kurumunca (ANSVSA) hazırlanmış ulusal normlara göre gerçekleştirilmektedir.
AB üyesi olmayan üçüncü ülkelerden hayvansal menşeli muhtelif ürünlerinin Romanya’ya ithalatına ait şartlar Avrupa Komisyonu’nun (Health and Consumer Protection) internet sitesinde yer almaktadır
Hayvansal menşeli ve hayvansal menşeli olmayan gıda ürünleri ile hayvansal menşeli olmayan gıda ürünlerinin özel şartlarda ithalatını düzenleyen Topluluk mevzuatı Avrupa Komisyonu’nun (EUR-Lex Europa) aşağıdaki linkinde yer almaktadır: http://eur-lex.europa.eu/homepage.html?locale=en
Normal şartlarda insan tüketimine yönelik hayvansal menşeli olmayan gıda ürünlerinin üçüncü ülkelerden Romanya’ya ithalatı 29 Haziran 2007 tarih ve 440 sayılı Romanya Resmî Gazetesi (I. Bölümde yayımlanan 145/2007 sayılı Bitki sağlığı-Veteriner ve Gıda Güvenliği Kurumu Başkan Kararına göre gerçekleştirilmektedir.)
Yönetmelik ile uygulamalar şeffaf olup, anılan site ve linklerde yer almaktadır. Diğer taraftan, konuya ilişkin bilgiler Bitki Sağlığı-Veteriner ve Gıda Güvenliği Kurumunun sitesinde yer almaktadır. (www.ansvsa.ro)
Üçüncü ülkeden ithal edilmiş ürünün güvenirliliği açısından uygunluk şartları AB’ne giriş hudut denetim bürosu (HDB) veya duruma göre, ithal ürünlerinin alıcı deposu olan ithalat nihai noktasında veteriner ve gıda güvenliği resmi kontrolü sırasında yapılmaktadır.
İnsan tüketimine yönelik hayvansal ve hayvansal menşeli olmayan ürünler ANSVSA’ya bağlı hudut denetim bürolarında veteriner ve gıda güvenliği resmi kontrolüne tabi tutulmaktadır. Diğer taraftan, talebiniz konusu eşyalarının resmi kontrolleri Bitki Sağlığı-Veteriner ve Gıda Güvenliği Kurumunun resmi yetkili personeli tarafından da yapılmaktadır.
Üçüncü ülkelerden ithal edilen hayvansal menşeli ürünlere Konseyin 90/675/CEE Direktifine göre, üçüncü ülke menşeli ve üçüncü ülkelerden ithal edilen bazı gruplara uygulanan fiziki kontrollerinin düşük sıklık hakkında 20 Mayıs 1994 tarihli 94/360/EC sayılı Komisyon Direktifinin hükümleri uygulanmaktadır.
Numune almak dahil, hayvansal menşeli ürünlerinin fiziki kontrollere tabi diğer bir kategori ise, Food and Feed Safety Alerts (RASSF) uyarı üzerine sağlamlaştırılmış kontrollerdir. Bu tür kontroller Topluluğa giren üçüncü ülkelerden gelen ürünlere uygulanan veteriner kontrollerinin düzenlenme esas prensiplerinin tespiti konusunda 18 Aralık 1997 tarihli 97/78/CE sayılı Konsey Direktifinin 24.maddesi çerçevesinde gerçekleştirilmektedir. 97/78/CE sayılı Konsey Direktifinin 24.maddesi hükümlerinin uygulanmasından dolayı RASSF uyarı üzerine sağlamlaştırılmış kontrollerinin sıklığı öngörülemez durumdadır.
Diğer taraftan, numune alma dahil, fiziki kontroller canlı hayvanlar ile hayvansal mamullerinde bulunan bazı madde ve atıklara uygulanan kontrol tedbirleri hakkında 29 Nisan tarihli ve 96/23/CE Konsey Direktifinin 29.maddesi hükümlerine göre, insan, hayvan veya çevre için tehlikeli atık, patojenler veya diğer tehlikeli maddelerin tespiti ve 85/358/CEE ile 86/469/CEE Direktifleri ile 89/187/CEE ve 91/664/CEE Kararlarının iptal edilmesi konusunda atık izlenme Planı çerçevesinde gerçekleştirilmektedir.
Normal şartlarda ithal edilen insan tüketimine yönelik hayvansal menşeli olmayan gıda ürünlerinin fiziki kontrolleri, kontrol denetimi ve gıda güvenliğine tabi hayvansal menşeli olmayan gıda ürünlerinin topluluk arası ithalat-ihracat ve ticaret işlemleri şartlarını tespit eden gıda ürünleri güvenliği normlarının onaylanması hakkında 145/2007 sayılı ANSVSA Başkanlık Kararının 9.maddesi (c) bendine göre gerçekleştirilmektedir.
Özel şartlarda ithal edilen insan tüketimine yönelik hayvansal menşeli olmayan gıda ürünlerinin fiziki kontrolleri, bazı hayvan yemi ve hayvansal menşeli olmayan gıda ürünlerinin ithalatındaki resmi kontroller hakkında Avrupa Parlamentosu ile Konseyin 882/2004 sayılı Yönetmeliği’n (CE) uygulanmasına ve 2006/504/CE Kararının değiştirilmesine ilişkin Komisyonun 24 Temmuz 2009 tarihli ve 669/2009 sayılı Yönetmeliği (CE) ve aflatoksinnle bulaşma riski yüzünden hayvan yemi ve bazı gıda ürünlerinin bazı üçüncü ülkelerden yapılan ithalatta uygulanabilecek özel şartların zorunlu olarak uygulanmasına ve 1152/2009 sayılı Yönetmeliği’n (CE) iptal edilmesi hakkında 13 Ağustos 2014 tarih ve 884/2014 sayılı Komisyon Yönetmeliği çerçevesinde gerçekleştirilmektedir.
Üçüncü ülkelerden ithal edilecek ve hudut veteriner büroları ile gıda ürünleri güvenliği kontrolüne tabi eşya Avrupa Komisyonu’nun yönetmelikleri, karar ve direktif hükümlerine göre, AB ve ulusal mevzuat çerçevesinde topluluk hükümlerine veya ANSVSA’nın ulusal kararlarına riayet edecektir.
İnsan tüketimine yönelik hayvansal menşeli olmayan gıda ürünlerinden yetki sahibi olan ve hayvansal menşeli ürünlerden yetkili veteriner makamları ve/veya üçüncü ülke yetkili resmi makamları talebiniz konusu muhtelif ürün türlerinin ithalatı için Romanya’nın ulusal mevzuatı ile AB mevzuatı şartlarına riayet edildiğini teminat sunması gerekmektedir.
Hudut resmi veteriner kontrollerine tabi hayvansal menşeli ürün listesi Konseyin 91/496/CEE ve 97/78/CE Direktiflerine göre hudutta kontrol noktalarında kontrole tabi tutulacak hayvan ve ürün listeleri hakkında 2007/275/CE Kararının EK:1’nin değiştirilmesine ilişkin 21 Aralık 2011 tarihli 2012/31/UE sayılı Komisyon Kararı üzerine değiştirilmiş 91/496/CEE ve 97/78/CE Konsey Kararlarına göre hudut kontrol noktalarında kontrollere tabi tutulacak hayvan ve ürün listeleri hakkında 17 Nisan 2007 tarihli 2007/275/CE Komisyon Kararında yer almaktadır.
AB’ne ithal edilecek her hayvansal menşeli ürüne özel olarak, Avrupa Komisyonu’nun -Health and Consumer Protection sitesi: EUR-Lex Europa) sitesinde yer alan her bir topluluk karar (yönetmelik, karar, direktif) ‘ında yer almaktadır.
Normal şartlarda ithal edilecek insan tüketimine yönelik hayvansal menşeli olmayan gıda ürünlerinin listesi ile ilgili belgeler 145/2007 sayılı Bitki Sağlığı-Veteriner ve Gıda Güvenliği Kurumu Başkan Kararına göre gerçekleştirilmektedir.
Özel şartlarda ithal edilecek insan tüketimine yönelik hayvansal menşeli olmayan gıda ürünlerinin listesi ile ilgili belgeler, 882/2004 sayılı Yönetmeliği’n (CE) uygulanmasına ve 2006/504/CE Kararının değiştirilmesine ilişkin Komisyonun 24 Temmuz 2009 tarihli ve 669/2009 sayılı Yönetmeliği (CE) ve aflatoksinle bulaşma riski yüzünden hayvan yemi ve bazı gıda ürünlerinin bazı üçüncü ülkelerden yapılan ithalatta uygulanabilecek özel şartların zorunlu olarak uygulanmasına ve 1152/2009 sayılı Yönetmeliği’n (CE) iptal edilmesi hakkında 13 Ağustos 2014 tarih ve 884/2014 sayılı Komisyon Yönetmeliğinde yer almaktadır.
AB’ne ithal edilecek eşyaların hudut kontrolü çerçevesinde Topluluk mevzuat yönetmelikleri ve Romanya’nın ulusal mevzuatı çerçevesinde, ürünlere menşe ülkeden belgelerin aslı eklenecektir.
Ticaret Müşavirinden Notlar
Ticaret Müşavirlerinin bulundukları ülkede sahadan edindikleri ve ihracatınızı doğrudan etkileyebilecek güncel gelişmeler ve mevzuat değişikliklerine ilişkin notlara bu bölümde ulaşabilirsiniz.