Singapur, açık ve ticaret odaklı bir ekonomiye sahip küçük ama zengin bir şehir devletidir. Asya Pasifik bölgesi için önde gelen bir finans, nakliye ve ticaret merkezidir ve hükümetin iş yanlısı bir ekonomi ve ticaret politikası vardır. Dünya Bankası’nın “İş Yapma Kolaylığı” endeksinde 2. sırada yer alan Singapur, istikrarlı bir hükümete, güçlü bir hukuk devletine ve etkili bir düzenleyici sisteme sahiptir.
1965’te tam bağımsız bir devlet statüsüne kavuşan Singapur’un nüfusu 5,7 milyondur ve bu nüfusun %76’sı Çin kökenlidir. Eğitim sistemi, OECD tarafından sürekli olarak dünyanın en iyi sistemlerinden biri olarak gösterilmektedir. Dünya Bankası verilerine göre, %3,8 olan işsizlik oranı %5,2 olan dünya ortalamasının altındadır ve işgücünün %83’ü hizmet sektöründe istihdam edilmektedir.
Singapur İstatistik Departmanı verilerine göre, ülkenin 2019 yılı nominal GSYH büyüklüğü 372 milyar dolardır ve kişi başına düşen nominal GSYH değeri 65 bin 230 dolar ile dünyada 4. sıradadadır. Singapur 2019 yılında 390 milyar dolarlık ihracat yaparken, 359 milyar dolar tutarında ithalat yapmıştır. Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre 2019 yılında yıllık reel olarak %0,6 oranında büyüyen Singapur ekonomisinin, 2020 yılındaki COVID-19 pandemisin etkisiyle -%0,2 ile sınırlı daralacağı öngörülmektedir.
Comtrade verilerine göre, 2019 yılında Türkiye Singapur’a 750 milyon dolarlık ihracat yaparken 286 milyon dolarlık ithalat yapmıştır. Singapur’a yaptığımız ihracat son 5 yılda büyürken, Singapur’dan yaptığımız ithalat aynı dönemde azalmıştır. Bu durum, 1 milyar doları aşan ikili ticaretimizde Singapur’un Türkiye için giderek daha karlı bir ülke haline geldiğinin göstergesidir.
Ticaret Müşavirinden Notlar
Ticaret Müşavirlerinin bulundukları ülkede sahadan edindikleri ve ihracatınızı doğrudan etkileyebilecek güncel gelişmeler ve mevzuat değişikliklerine ilişkin notlara bu bölümde ulaşabilirsiniz.