Dünyanın 80. ve Afrika’nın 10. büyük ekonomisi olan Tanzanya, ülkemiz ihracatı için potansiyel içeren ve büyüyen bir pazardır. Tanzanya aynı zamanda deniz ticareti sayesinde komşusu olduğu ve kara ile çevrili olan Uganda, Kongo, Zambiya, Ruanda ve Brundi’ye yapılacak ticaret için stratejik bir geçit pazarıdır. Dünya Bankası “İş Yapma Kolaylığı” endeksinde 141. sıradadır.
Doğu Afrika’da bulunan Tanzanya bir üniter cumhuriyet olup, yirmi altı adet mikoa adı verilen bölgeden oluşmaktadır. Ülkenin başkenti Dodoma’dır, eski başkent Darüsselam ise ticaretin ve denizyolu ulaşımının en yoğun olduğu kenttir. Ülkenin diğer önemli şehirleri olan Arusha ile Zanzibar turizm, Mwanza ise madencilik yönünden önemli şehirlerdir. Resmi para birimi Tazanya Şilini’dir (TZS). Çok dilli bir ülke olan Tanzanya’da Swahili ve İngilizce resmi dillerdir.
Tanzanya, 58 milyonluk nüfusu ile dünyanın en kalabalık 24. ülkesidir. Nüfusun yaklaşık üçte birinin şehirlerde yaşadığı tahmin edilmektedir. 2019 yılında işgücüne katılım oranı %83 ve işsizlik oranı %2’dir. İşgücünün %27’si hizmetler sektöründe, %7’si sanayide ve %66’sı tarımda istihdam edilmektedir. Tanzanya’nın 2019 yılındaki GSYH büyüklüğü cari fiyatlarla 63,1 milyar dolardır. Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre, 2019 yılında yıllık reel olarak %6,3 büyüyen Tanzanya ekonomisinin, 2020 yılında COVID-19 pandemisinin etkisiyle büyümesinin %2'ye yavaşlayacağı öngörülmektedir.
Comtrade verilerine göre, Türkiye, 2019 yılında Tanzanya’ya 226 milyon dolarlık ihracat yaparken Tanzanya’dan 29 milyon dolarlık ithalat yapmıştır. 2019 yılında 255 milyon dolarlık ikili ticaret büyüklüğümüz ile Tanzanya ticaretimizin sınırlı kaldığı bir ülke konumundadır.
Ticaret Müşavirinden Notlar
Ticaret Müşavirlerinin bulundukları ülkede sahadan edindikleri ve ihracatınızı doğrudan etkileyebilecek güncel gelişmeler ve mevzuat değişikliklerine ilişkin notlara bu bölümde ulaşabilirsiniz.